Stifado

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Stifado sau Tocană grecească de vită este mâncarea desfătătoare de astăzi.
Este o tocană consistentă de carne de vită, asezonată cu condimente, vin roșu, coniac și ceapă perlată. Stifado este una dintre numeroasele rețete tradiționale grecești de mâncare confortabilă. Este aromată, satisfăcătoare și delicioasă de lasă gura apă.
Rețeta tradițională grecească adaugă, de asemenea, condimente, cum ar fi scorțișoara, cuișoarele și ienibaharul, și o mulțime de ceapă sidefată pentru o aromă suplimentară  și savuroasă, cu doar o notă de dulceață.
O oală mare de stifado fierbinte pe aragaz va face, fără îndoială, casa să miroase îmbietor.
Stifado este unic când vine vorba de rețete mediteraneene, condimentele încălzitoare iau locul ierburilor proaspete, care sunt mai frecvent utilizate.

De ce avem nevoie pentru gătit Stifado:
În primul rând de carne din aceeași tranșă. Evitați carnea de lucru pentru că provine din diferite părți ale bovinei și nu se va găti în același timp.
Usturoiul adaugă o aromă dulce și savuroasă.
Ceapa care este folosită în mod tradițional pentru această rețetă este ceapa albă perlată. Are dimensiunea bilelor sau puțin mai mare. Gustul ei este mai blând și mai dulce decât ceapa galbenă obișnuită și este un adaus grozav. Este destul de greu să găsim ceapă sidefată proaspătă în supermarket-urile de la noi, dar eu am folosit-o pe cea de la borcan, mai ușor de procurat. Se mai poate înlocui cu bucăți de praz tăiate la doi centimetri.  
Uleiul de măsline grecesc va oferi cea mai autentică aromă, dar orice ulei de măsline extravirgin de înaltă calitate pe care îl aveți funcționează foarte bine.
Vinul roșu trebuie să fie corpolent. Dacă luați mai multe sticle se poate consuma în timpul mesei.
Coniacul adaugă o profunzime minunată de aromă. Dacă vreți să-l omiteți, înlocuiți-l cu 3 linguri de oțet de vin roșu.
Pasta de roșii se sotează în ulei de măsline pentru a se carameliza și a-și aprofunda aroma.
Roșiile în suc propriu din conservă trebuie să fie de bună calitate, care apoi se vor zdrobi. Dacă vreți roșii proaspete folosiți unele foarte coapte, dar mai greu de găsit în această perioadă.
Condimentele aromatice sunt frunze de dafin, scorțișoară, cuișoare și ienibahar. Ele fac cu adevărat mâncarea. Sarea și piperul sporesc aroma.
Deși această tocană clasică de vită se laudă cu o profunzime incredibilă de arome, este surprinzător de ușor de realizat.

Cum se prepară Stifado.
Într-o oală cu fundul greu, prăjiți carnea în ulei de măsline. Lucrați în loturi pentru a evita supraaglomerarea. Dacă adăugați toată carnea odată, nu va avea spațiu să se rumenească frumos și să-și sigileze sucurile.
După ce carnea s-a rumenit frumos, scoateți-o din oală și adăugați ceapa perlată. Vor absorbi aromele din carne, iar umezeala pe care o vor elibera va ajuta la deglasarea cratiței.
Adăugați după aceea sarea, piperul și pasta de roșii. Condimentele care încălzesc și pasta de roșii trebuie să intre în contact cu căldura pentru a-și intensifica aroma.
Întoarceți carnea în oală și amestecați bine pentru a învălui carnea cu condimente.
Turnați vinul și coniacul care vor deglasa fundul vasului. Gătiți scurt vinul și coniacul amestecând ocazional pentru a permite să se evapore cea mai mare parte a alcoolului. Apoi adăugați roșiile conservate în oală.
Acoperiți oala cu un capac și continuați fierberea până carnea se va frăgezi. Lăsați toate ingredientele să se amestece și să dezvolte arome profunde. Nu grăbiți gătitul, trebuie să fiarbă ușor la foc mic. Serviți cu pâine caldă, proaspătă și cu ardei iute.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Cele mai citite

Related Articles