Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2024, 07:00

Cu o supă cremă de dovleac și cartof dulce începem masa. Ca aperitiv puteți pune pe masă o salată și să țineți cont că sunt trei feluri consistente.

Începeți să pregătiți prin curățarea dovleacului, a cartofului dulce și a țelinei, care trebuie tăiate cuburi mici.
Dacă nu aveți pregătit un stock de legume, puteți face dintr-un cubuleț BIO ca bază pentru supă de legume sau pui.
Într-o oală încăpătoare călește în ulei de măsline extravirgin ceapa. Când devine sticloasă, adaugă usturoiul și legumele. Condimentează după gust și amestecă. Puneți bulionul de legume sau pui astfel încât să acopere bine totul. Lasă să fiarbă la foc mic, până când legumele sunt fierte și furculița intră ușor în dovleac și cartofi.
Adaugă smântână pentru gătit și amestecă. Pune totul în blender și mixează până ajungi la consistența dorită.
Supa crema de dovleac cu cartof dulce este gata.

Continuăm cu felul principal, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale.
Se folosesc:
– o conopidă mică
– o ceapă mijlocie
– un cățel mare de usturoi
– 50 de gr de cârnat chorizo picant
– 30 de gr de migdale
– o lingură cu unt
– câte un sfert de linguriță de chimion măcinat și boia afumată
– o lingură cu suc de lămâie
– câteva fire de pătrunjel
– sare și piper negru atunci măcinat

Se desface conopida buchețele. Ar trebui să aveți cam 400 de gr și fiecare buchețel se taie felii. Dacă sunt bucățele care se sfărmă la tăiere puneți-le și pe ele în tigaie, se vor carameliza pe fundul tigăii și vor fi cele mai savuroase.
Într-o tigaie sau o cratiță largă se adaugă chorizo și se prăjește la foc mic, doar până-și lasă grăsimea. Dacă vedeți că nu lasă suficientă grăsime să acopere fundul vasului ajutați cu puțin ulei. Rezervați chorizo.
În grăsimea lăsată adăugați ceapa și sotați-o un minut.
Adăugați conopida, presărați cu sare și piper negru și amestecați timp de un minut până când conopida devine roz de la grăsimea lăsată de chorizo. Adăugați o lingură de apă și imediat puneți capacul. Lăsați să se frăgezească conopida la foc mediu spre mic timp de 10 minute, amestecând din când în când.
Luați capacul și adăugați untul, usturoiul zdrobit, chimionul și boiaua. Amestecați bine. Puneți capacul și lăsați conopida să se facă în continuare încă 5 minute. Când expiră timpul verificați dacă conopida e rumenă pe alocuri. Dacă arată mai mult înăbușită, dați focul mai mare și mai sotați câteva minute, amestecând mereu până conopida se rumenește  ușor pe la capete. Tocați migdalele mărunt cu cuțitul și prăjiți-le într-o tigaie fără grăsime. Condimentați-le cu sare, piper și boia afumată. Trageți tigaia de pe foc și adăugați migdalele, chorizo rumenit, pătrunjel tocat și sucul de lămâie.

Amestecați și serviți imediat.

Dulcele de la final este o plăcintă rapidă cu brânză fără blat.
Dacă folosiți brânză dietetică, prăjitura este cu atât mai sănătoasă.
Ingrediente de lucru:
– 500 de gr de brânză de vacă
– 4 ouă
– 150 de gr de zahăr pudră
– 125 de gr de smântână cu minimum 30% grăsime
– 100 de gr de unt cu cel puțin 80% grăsime
– o jumătate de plic de praf de copt
– coaja de la o lămâie
– o linguriță de esență de vanilie
– 4 linguri de făină albă.

Albușurile se separă de gălbenușuri.
Peste albușuri se pune zahărul și se mixează la viteză mare până când se obține o spumă tare, apoi se adaugă pe rând gălbenușurile.
După aceea, se încorporează untul topit și răcit.
Se amestecă cu ajutorul unei spatule, de jos în sus pentru aerare. Când compoziția este încorporată se pune brânza, smântâna, esența de vanilie, coaja de lămâie și praful de copt. Se amestecă până se omogenizează.
În funcție de textura compoziției se adaugă făină până când compoziția are consistența asemănătoare celei pe care o are smântâna groasă.
Se coace între 30 și 45 deminute la foc mediu spre mic până se rumenește.

Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!

Daniel Babun

(miracole.info)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă