Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort cu mousse de dovleac

Articol editat de Radio Resita, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac
Este o prăjitură de dovleac cu smântână, delicioasă, foarte ușor de preparat și care are o consistență cremoasă plăcută. Nici măcar nu trebuie să porniți cuptorul pentru a o găti.

Se folosesc la preparare:
– 500 de gr de dovleac decojit
– 400 de gr de smântână
-200 de gr de zahăr pudră
– 200 de gr de pișcoturi
– 90 de gr de unt
– o portocală
– 30 de gr de ciocolata
– tot 30 de gr de gelatina
– 120 de ml de apă fiartă
– 5 gr de zahăr vanilat sau scorțișoară măcinată.

Pentru un astfel de tort, încearcă să alegi un dovleac mai dulce.
Smântâna pentru acest tort este potrivită cu orice conținut de grăsime.
Pentru bază, luați care pișcoturi vă plac.  Principalul lucru este este să poată fi ușor transformate în firimituri.

Cu o răzătoare fină, radeți coaja de pe portocală. Stoarceți sucul din aceeași portocală.
Tăiați dovleacul decojit în bucăți mici și puneți-l într-un castron. Adăugați coaja de portocale și sucul.
Pune vasul cu dovleac în cuptorul cu microunde și acoperă-l cu un capac de plastic. Gătiți dovleacul timp de 15-20 de minute la 800 W până se înmoaie. Opriți gătirea la fiecare 5 minute, scoateți cu grijă dovleacul din cuptorul cu microunde și amestecați.

Dovleacul poate fi preparat și în alt mod. De exemplu, îl puteți înveli în folie și îl dați la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 30-40 de minute, până se înmoaie.
În timp ce dovleacul se gătește, pregătiți baza de tort. Puneți pișcoturile în vasul unui robot de bucătărie sau în blender.
Măcinați în firimituri.
Topiți untul în cuptorul cu microunde la putere mică sau pe aragaz. Adăugați unt la firimituri și amestecați bine.
Concentrați-vă pe consistența bazei. Ar trebui să se formeze ușor într-un bulgăre, dar în același timp să rămână sfărâmicioasă.

Puneți o tavă cu inel cu diametrul de 20-24 cm. Presărați firimiturile și formați baza. Apăsați bine folosind un pahar sau doar mâna. Puneți la frigider pentru 15-20 de minute.
Hidratați gelatina cu apă și lăsați-o deoparte pentru a se umfla.
Dovleacul finit se face piure împreună cu sucul folosind un blender. Adăugați smântână și zahăr pudră în piureul de dovleac. Dacă doriți, puteți pune zahăr vanilat sau scorțișoară pentru aromă.
Amestecați bine până la omogenizare.

Încălziți ușor gelatina în baie de aburi până se dizolvă. Nu o aduceți la fierbere.
Se toarnă gelatina topită într-un jet subțire, amestecând constant cu un tel peste dovleac.
Turnați amestecul pe baza de prăjituri răcită. Puneți tortul la frigider până se întărește complet, aproximativ 3 sau 4 ore.
Când amestecul de dovleac s-a întărit, se decoreaza cu ciocolata rasă, dacă se dorește.
Scoateți cu grijă prăjitura cu mousse de dovleac din tavă. Tăiați tortul în porții.

O prăjitură ușor de făcut de cei cărora le place dovleacul.

Daniel Babun

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă