Rețeta românească: Plăcinte mocănești
Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.
Pe lângă celebra populaţie a moţilor, Munţii Apuseni cuprind şi o altă categorie de oameni denumiţi popular „mocani”. Sunt întâlniţi sub această denumire în mai multe zone ale ţării, dar în Apuseni au format un grup distinct care s-a delimitat în timp din multe puncte de vedere faţă de „moţi”. „Centrele” de odinoară ale acestei mocănimi sunt satele Lupşa şi Sălciua, unde aurul se exploata direct din apa râului.
Dacă în alte zone ale ţării mocanii sunt cunoscuţi ca oieri, în Apuseni, proximitatea resurselor minerale şi relieful tipic a făcut ca aceştia să fie mai degrabă crescători de vite. Mocănimea văii Arieşului se extinde la nord pe cursurile râurilor afluente ale Arieşului, în special pe valea râului Poşaga (valea Poşăgii) cuprinzând zona din jurul comunei Mărişel, aflată pe teritoriul judeţului Cluj, loc tradiţional de întâlnire estivală a mocanilor. De asemenea, un alt grup de mocani cuprinde zona Ampoi-Întregalde, situată, ca şi mocănimea Văii Arieşului, tot pe teritoriul judeţului Alba.
Ocupaţia principală ca ramură de agricultură a mocanilor a fost creşterea vitelor şi oieritul. Pentru astăzi m-am gândit să vă propun plăcinte mocănești. Plăcintele mocănești sunt moștenite din moși strămoși.
Pentru aluat ne trebuie:
– 500 de gr. de făina (plus o cană pentru înfăinat)
– un ou
– 250 de mililitri de apă călduță
– 100 de gr de unt sau untură dacă vă place mai mult
– sare
Pentru umplutură pregătim:
– 200 de gr de brânză de burduf
– 200 de gr de brânză telemea veche
– jumătate de legătură de mărar
– două ouă
– jumătate de litru de ulei pentru prăjit
Se cerne făina apoi se amestecă împreună cu sarea, oul, apa călduță și se frământă cinci minute doar atât cât să se omogenizeze bine toate ingredientele. Aluatul seamănă la consistență cu cel de tăiței. Bila de aluat se împarte în opt bucăți egale. Fiecare bucată se întinde pe suprafața de lucru bine înfăinată și se formează un cerc de aluat de aproximativ 20 de cm. Untul se topește și cu el se ung foile. Se lasă cam zece minute să se închege untul pe foi, apoi se rulează fiecare foaie sul într-un melcișor. Fiecare melcișor se întinde într-o foaie puțin mai mică. Înfăinați bine suprafața de lucru pentru că este posibil să iasă untul și să se lipească.
Între timp se prepară umplutura amestecând cele două feluri de brânza cu oul și cu cu mărarul. Umplutura se împarte în patru părți. Amestecul se întinde pe patru dintre foi și celelalte patru se așează deasupra, rulând și răsucind marginile astfel încât să se sigileze umplutura. Aluatul se înțeapă cu furculița. Uleiul se pune la încălzit și când s-a înfierbântat se așează pe rând plăcintele. Când prind o culoare aurie se întorc. Atunci când s-au preparat le scoatem pe hârtie absorbantă pentru îndepărtarea excesului de ulei. Se repetă operațiunea cu fiecare în parte și se pot servi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Articol editat de Radio Resita, 25 iunie 2023, 07:00
(Daniel Babun)