Ascultă Radio România Reșița Live

Borș clasic ucrainean

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit.  Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Bucătăria națională ucraineană face parte din sistemul alimentar european și, în același timp, conține și parțial componente ale bucătăriilor națiunilor asiatice.

Borș clasic ucrainean

Articol editat de Radio Resita, 5 februarie 2024, 06:00

Multe trăsături ale bucătăriei ucrainene se datorează modului de viață al poporului ucrainean, marea majoritate a lor își câștiga existența prin munci agricole. Pentru a efectua o astfel de muncă obositoare, oamenii aveau nevoie de alimente consistente, bogate în calorii. Prin urmare, bucătăria ucraineană se caracterizează prin feluri de mâncare bogate în proteine, grăsimi și carbohidrați.
Bucătăria națională ucraineană provine din mâncăruri de la țără din cereale, carne și legumele. Prin urmare, bucătăria tradațională ucraineană este bogată în feluri de mâncare din legume, cum ar fi borșurile, varză, sarmale, varză murată, murături și terci de dovleac.
Borșul este probabil cel mai faimos fel ucrainean.
Regiunea Odesa are și propria sa bucătărie, care s-a format datorită multietnicității orașului și regiunii. Bucătăria locală, precum și orașul în sine, sunt un amestec de tradiții și culturi grecești, bulgărești, italiene, franceze, armene, basarabeană și rusească. Dar, cea mai proeminentă influență o are bucătăria evreiască.
Pe teritoriul Odesei locuiesc 133 de etnii. Persoanele de naționalități neindigene reprezintă mai mult de 37% din populația regiunii.
Bucătăria din Odesa este un tezaur al tradițiilor culinare ale localnicilor. Forshmak, pește umplut, gâturi de pui și caviar de vinete sunt varietățile de rețete reprezentative din Odesa.
Având în vedere că Odesa este un oraș port, nu va fi un secret pentru nimeni că bucătăria este plină de preparate din pește.
Din 2022 felul de mâncare național ucrainean, borșul, a fost inclus în patrimoniul imaterial al UNESCO. De la început vă spun că nu are nicio legătură cu borșul moldovenesc sau cu cel dobrogean.

Pentru prepararea unui Borș clasic ucrainean avem treabă cu:
– 400 de gr de carne de porc sau vita cu os
– 4 bucăți de cartofi
– două sfecle
– un morcov
– 3 cepe medii sau două mari
– 300 de gr de varză albă proaspătă
– două linguri de pasta de tomate concentrată
– 100 de ml de ulei de floarea soarelui
– două linguri de zeamă de lămâie
– sare, piper, dafin și ierburi aromate după gust
– 2 litri de apă.

Mai întâi se gătim bulionul de carne. Într-o oală se pun cei 2 litri de apă și jumătate din ulei. Se adagă carnea și se reglează focul la mediu. Spuma se îndepărtează cu regularitate. Imediat ce bulionul fierbe se acoperă oala cu un capac și se fierbe la foc mic timp de o ora și un sfert.

Între timp se curăță sfecla, morcovii și ceapa. Răzuiți sfecla pe răzătorea grosieră și morcovii pe răzătorea medie. Tăiați ceapa în cuburi.

Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu, se audagă ceapa și morcovii și se procesează până ceapa devine translucidă. Apoi se pune sfecla roșie (poate fi stropită cu suc proaspat de lămâie ca să nu se oxideze culoarea roșie). Prăjiți legumele încă 5 minute, adăugați pasta de roșii, amestecați și mai prăjiți aproximativ 10 minute.

Acum se gătește borșul în sine. Scoateți carnea din oala în care a fiert și puneți în locul ei varza tocată și după 5 minute cartofii tăiați în 4 sau 6, în funcție de mărimea lor. Se separă carnea de os și se taie bucăți. Carnea se pune înapoi în oală. Tot acolo vor ajunge și legumele prăjite din tigaie. Se amestecă borșul, se adaugă foile de dafin și ierburile aromate (opțional), sare și piper. Se acoperă cu un capac și se fierbe încă 10 minute.

Borșul se servește  cu smântână și verdeață tocată fin.
Poftă bună și bucurați-vă de acest Borș clasic ucrainean!

Daniel Babun

(Wikipedia;kamis-ua;yug.today;unian-ua)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale