Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Puiul pregătit în mod tradițional

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Puiul pregătit în mod tradițional

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:37 / actualizat: 17 aprilie 2023, 9:33

Când întrebi pe cineva ce rețetă cunoaste din Bucovina imediat îți va răspunde că ciorba rădăuțeană. Aceasta însă a apărut de câteva decenii, este bună pentru că se aseamănă cu ciorba de burtă. Bucovineni au însă o mare tradiție culinară, cu bijuterii gustative vechi. Reţetele bucatelor bucovinene sunt păstrate bine în fiecare familie şi se transmit urmaşilor cu mare grijă, ca şi cum împărtăşirea lor altor persoane ar duce la degradarea lor, la pierderea calităţii mâncărurilor, potrivit visitingbucovina.ro.

Pentru astăzi, așa cum bine v-ați dat seama, poposim în bucătăria bucovinenilor pentru a degusta un pui cum se gătea în această zonă. Puiul pregătit în mod tradițional, este o delicatesă culinară străveche, care se mânca la hanurile moldovenilor.

Ca să preparăm acest pui haiducesc luăm unul dacă avem în curte, dacă nu, cumpărăm de la magazin. Pasărea ar trebui să depășească tăiată 1,5 kg. Mai ne trebuie smântână grasă, un pahar de ulei de floarea-soarelui, 3- 4 roșii decojite din conservă, o mână bună de pătrunjel proaspăt, două fire de rozmarin, sare și piper mozaic. Nu trebuie omis nici o cană de vin licoros. Dacă nu aveți, puteți folosi vin alb de calitate.

După ce am toaletat puiul pentru fript și am scos din el organele și mațele, facem cu cuțitul câteva buzunărașe sub piele în care punem sare și bucățele de rozmarin. Frecăm puiul cu sare atât pe exterior cât și pe interior. Aplicăm același procedeu și cu piperul mozaic proaspăt râșnit și lăsăm pasărea la rece pentru cel puțin jumătate de ceas. După ce a trecut acest timp, legăm picioarele cu ață de bucătărie, ungem carnea cu ulei, turnăm puțin undelemn în tavă și o introducem în cuptorul preîncălzit la 160- 170 de grade Celsius. De preferat ar fi ca tava să fie din argilă, gen vasul roman. Dacă optați pentru acest vas folosiți doar partea de jos a lui. După jumătate de ceas turnăm și vinul peste pasăre. Periodic stropim carnea cu lichidul din tavă.

Până se gătește puiul, scoatem roșiile din conservă și le tocăm mărunt. Luăm o tigaie, punem roșiile tocate în ea și sosul în care au stat. Dacă este prea gros adăugăm puțină apă. Punem tigaia pe foc și o lăsăm să fiarbă molcom cam un sfert de ceas. Reglăm gustul după preferințe cu sare și piper. Eu pun și o linguriță de zahăr ca să taie aciditatea tomatelor. Unii preferă fără zahăr, așa că rămâne la apreciera dumneavoastră.

După ce carnea s-a gătit și a prins o crustă aurie o scoatem din cuptor. Scoatem și rozmarinul de sub piele și o porționăm. Așezăm carnea într-o tavă de servire. Sosul rămas în vas îl punem într-o crăticioară având grijă să radem și bucățelele prinse pe fund. Turnăm smântâna, amestecăm și îl mai fierbem cam 10 minute. După aceea îl strecurăm. Amestecăm sosul de roșii cu cel de smântână și reglăm gustul de sare și piper dacă este necesar. Turnăm peste bucățile de carne sosul și presărăm pătrunjel proaspăt tocat.

Se servește cu mămăligă de cartofi sau cum spun moldovenii, de barabule. Aceasta se face din 3-4 cartofi curățați și tăiați în patru. Într-un ceaun de tuci punem cartofii la fiert în apă rece cu sare. După ce s-au fiert bine se zdrobesc direct în ceaun, se adaugă puțin piper măcinat și se pune în ploaie mălaiul grisat. Se amestecă să nu se prindă și se ține la fiert cam 10 minute.

Mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn, se porționează cu sfoară și se servește alături de carnea de pui cu sos.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă