Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Puiul pregătit în mod tradițional

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Puiul pregătit în mod tradițional

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:37 / actualizat: 17 aprilie 2023, 9:33

Când întrebi pe cineva ce rețetă cunoaste din Bucovina imediat îți va răspunde că ciorba rădăuțeană. Aceasta însă a apărut de câteva decenii, este bună pentru că se aseamănă cu ciorba de burtă. Bucovineni au însă o mare tradiție culinară, cu bijuterii gustative vechi. Reţetele bucatelor bucovinene sunt păstrate bine în fiecare familie şi se transmit urmaşilor cu mare grijă, ca şi cum împărtăşirea lor altor persoane ar duce la degradarea lor, la pierderea calităţii mâncărurilor, potrivit visitingbucovina.ro.

Pentru astăzi, așa cum bine v-ați dat seama, poposim în bucătăria bucovinenilor pentru a degusta un pui cum se gătea în această zonă. Puiul pregătit în mod tradițional, este o delicatesă culinară străveche, care se mânca la hanurile moldovenilor.

Ca să preparăm acest pui haiducesc luăm unul dacă avem în curte, dacă nu, cumpărăm de la magazin. Pasărea ar trebui să depășească tăiată 1,5 kg. Mai ne trebuie smântână grasă, un pahar de ulei de floarea-soarelui, 3- 4 roșii decojite din conservă, o mână bună de pătrunjel proaspăt, două fire de rozmarin, sare și piper mozaic. Nu trebuie omis nici o cană de vin licoros. Dacă nu aveți, puteți folosi vin alb de calitate.

După ce am toaletat puiul pentru fript și am scos din el organele și mațele, facem cu cuțitul câteva buzunărașe sub piele în care punem sare și bucățele de rozmarin. Frecăm puiul cu sare atât pe exterior cât și pe interior. Aplicăm același procedeu și cu piperul mozaic proaspăt râșnit și lăsăm pasărea la rece pentru cel puțin jumătate de ceas. După ce a trecut acest timp, legăm picioarele cu ață de bucătărie, ungem carnea cu ulei, turnăm puțin undelemn în tavă și o introducem în cuptorul preîncălzit la 160- 170 de grade Celsius. De preferat ar fi ca tava să fie din argilă, gen vasul roman. Dacă optați pentru acest vas folosiți doar partea de jos a lui. După jumătate de ceas turnăm și vinul peste pasăre. Periodic stropim carnea cu lichidul din tavă.

Până se gătește puiul, scoatem roșiile din conservă și le tocăm mărunt. Luăm o tigaie, punem roșiile tocate în ea și sosul în care au stat. Dacă este prea gros adăugăm puțină apă. Punem tigaia pe foc și o lăsăm să fiarbă molcom cam un sfert de ceas. Reglăm gustul după preferințe cu sare și piper. Eu pun și o linguriță de zahăr ca să taie aciditatea tomatelor. Unii preferă fără zahăr, așa că rămâne la apreciera dumneavoastră.

După ce carnea s-a gătit și a prins o crustă aurie o scoatem din cuptor. Scoatem și rozmarinul de sub piele și o porționăm. Așezăm carnea într-o tavă de servire. Sosul rămas în vas îl punem într-o crăticioară având grijă să radem și bucățelele prinse pe fund. Turnăm smântâna, amestecăm și îl mai fierbem cam 10 minute. După aceea îl strecurăm. Amestecăm sosul de roșii cu cel de smântână și reglăm gustul de sare și piper dacă este necesar. Turnăm peste bucățile de carne sosul și presărăm pătrunjel proaspăt tocat.

Se servește cu mămăligă de cartofi sau cum spun moldovenii, de barabule. Aceasta se face din 3-4 cartofi curățați și tăiați în patru. Într-un ceaun de tuci punem cartofii la fiert în apă rece cu sare. După ce s-au fiert bine se zdrobesc direct în ceaun, se adaugă puțin piper măcinat și se pune în ploaie mălaiul grisat. Se amestecă să nu se prindă și se ține la fiert cam 10 minute.

Mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn, se porționează cu sfoară și se servește alături de carnea de pui cu sos.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie