Iepure Stifado

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Dintre țările acestei zone astăzi vizităm bucătăria din Cipru. Țara este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul Republicii Cipru nu exercită control efectiv. Cipru are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE.

Ritualul bucătăriei locale este o parte importantă a culturii cipriote și este indisolubil legat de toate evenimentele sociale, de la întâlniri de familie și alte evenimente până la sărbători religioase. Fiecare ocazie are propriile feluri de mâncare și rețete speciale.

Bucătăria cipriotă este un amestec de cultura grecească cu culturile din Orientul Mijlociu, deoarece combină mâncăruri consistente pe bază de carne, brânzeturi speciale și dulciuri unice de roșcove și struguri. Toate acestea sunt presărate cu rămășițe de elemente din culturi antice: precum legumele locale și vechile delicatese feniciene. Și nu este un secret că „dieta mediteraneană” este considerată una dintre cele mai sănătoase, datorită abundenței sale de ulei de măsline sănătos pentru inimă, leguminoase, carne slabă, ierburi, fructe și legume proaspete. Adăugați la aceasta clima favorabilă care conferă produselor proaspete savoare intensă și desele sărbători cu delicatese deosebite.

Vinul constituie încă un element special al gastronomiei cipriote, Koumandaria fiind unul dintre cele mai vechi vinuri din lume. Richard Inimă de Leu a descris Koumandaria drept „vinul regilor și regele vinurilor”. Cu tradiția și cultura cipriotă se împletește Zivania, care este și băutura „națională” a Ciprului.

Există două brânzeturi speciale ale Ciprului: faimosul halloumi, singura brânză care poate fi făcută la grătar fără să se topească și consumată în diverse moduri, și anari.
Carnea de iepure și cea de porc sunt preferatele ciprioților.
Deși alimentele favorite ale ciprioților sunt preparatele la grătar și coapte, supele au și ele un loc important în meniu.

Stifado este una dintre cele mai cunoscute tocane delicioase cipriote pe care trebuie neapărat să-l încercați în timpul vizitei dumneavoastră în Cipru. Este o rețetă tradițională făcută în mod obișnuit cu iepure. Desigur, sunt puține bucătării care înlocuiesc iepurele cu carne de vită.

Ingredientul principal care adaugă finisajul delicios al Stifado, constă în folosirea cepei întregi în rețetă. Secretul acestui fel de mâncare este însă gătirea lentă, care ajută toate ingredientele să se amestece armonios.

Ce puteam să vă prezint astăzi? Normal, o mâncare cu carne de iepure, o tocană mai bine spus, Iepure Stifado.
Ne trebuie:

– un iepure întreg fără viscere și cap. Se găsesc carcase de iepuri la supermarket-uri, dar eu vă recomand să luați din gospodăria unui crescător.
– 4 linguri de ulei de măsline și alte 4 de un alt ulei vegetal
– 3 foi de dafin
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– un baton de scorțișoară
– un pahar de vin roșu aromat și de calitate superioară
– 3 linguri de oțet balsamic
– un kg de ceapă mică, întreagă, dar curățată.

Într-o tigaie punem ceapa curățată de foi și o călim în ulei vegetal până devine aurie. Când ceapă este gata, scoateți-o din tigaie și rezervați-o.
Într-o oală turnăm ulei de măsline și după ce s-a înfierbântat așezăm carnea de iepure tranșată. Înainte de aceasta asezonăm bucățile tăiate cu sare și piper.  Călim tranșele pe  ambele părți până devin aurii.

Punem ceapa, foile de dafin, batonul de scorțișoară, piper negru și amestecăm bine. Când s-au combinat se adaugă vinul roșu, oțetul balsamic și câteva picături de ulei de măsline. Reducem focul, acoperim oala și lăsăm la gătit aproximativ 45 de minute până când carnea absoarbe toate aromele ingredientelor din jur. Turnăm acum două sau trei pahare de apă.

Continuăm să gătim Stifado, la foc mic, timp de trei ore. După două ore ar trebui să verificați pentru a face completări, dacă este necesar. Poate fi necesar să adăugați mai multă apă în timpul procesului de gătire până când carnea devine foarte fragedă. Reține-ți, toată apă ar trebui să fie absorbită când Stifado este gata. La final se presară frunze de pătrunjel sau de oregano proaspete. Se servește cu pâine proaspătă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitcyprus.comlovecyprus.com.cy)

Cele mai citite

Related Articles