Ascultă Radio România Reșița Live

Iepure Stifado

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Dintre țările acestei zone astăzi vizităm bucătăria din Cipru. Țara este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul Republicii Cipru nu exercită control efectiv. Cipru are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE.

Iepure Stifado

Articol editat de Valentina Adam, 11 octombrie 2023, 07:40

Ritualul bucătăriei locale este o parte importantă a culturii cipriote și este indisolubil legat de toate evenimentele sociale, de la întâlniri de familie și alte evenimente până la sărbători religioase. Fiecare ocazie are propriile feluri de mâncare și rețete speciale.

Bucătăria cipriotă este un amestec de cultura grecească cu culturile din Orientul Mijlociu, deoarece combină mâncăruri consistente pe bază de carne, brânzeturi speciale și dulciuri unice de roșcove și struguri. Toate acestea sunt presărate cu rămășițe de elemente din culturi antice: precum legumele locale și vechile delicatese feniciene. Și nu este un secret că „dieta mediteraneană” este considerată una dintre cele mai sănătoase, datorită abundenței sale de ulei de măsline sănătos pentru inimă, leguminoase, carne slabă, ierburi, fructe și legume proaspete. Adăugați la aceasta clima favorabilă care conferă produselor proaspete savoare intensă și desele sărbători cu delicatese deosebite.

Vinul constituie încă un element special al gastronomiei cipriote, Koumandaria fiind unul dintre cele mai vechi vinuri din lume. Richard Inimă de Leu a descris Koumandaria drept „vinul regilor și regele vinurilor”. Cu tradiția și cultura cipriotă se împletește Zivania, care este și băutura „națională” a Ciprului.

Există două brânzeturi speciale ale Ciprului: faimosul halloumi, singura brânză care poate fi făcută la grătar fără să se topească și consumată în diverse moduri, și anari.
Carnea de iepure și cea de porc sunt preferatele ciprioților.
Deși alimentele favorite ale ciprioților sunt preparatele la grătar și coapte, supele au și ele un loc important în meniu.

Stifado este una dintre cele mai cunoscute tocane delicioase cipriote pe care trebuie neapărat să-l încercați în timpul vizitei dumneavoastră în Cipru. Este o rețetă tradițională făcută în mod obișnuit cu iepure. Desigur, sunt puține bucătării care înlocuiesc iepurele cu carne de vită.

Ingredientul principal care adaugă finisajul delicios al Stifado, constă în folosirea cepei întregi în rețetă. Secretul acestui fel de mâncare este însă gătirea lentă, care ajută toate ingredientele să se amestece armonios.

Ce puteam să vă prezint astăzi? Normal, o mâncare cu carne de iepure, o tocană mai bine spus, Iepure Stifado.
Ne trebuie:

– un iepure întreg fără viscere și cap. Se găsesc carcase de iepuri la supermarket-uri, dar eu vă recomand să luați din gospodăria unui crescător.
– 4 linguri de ulei de măsline și alte 4 de un alt ulei vegetal
– 3 foi de dafin
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– un baton de scorțișoară
– un pahar de vin roșu aromat și de calitate superioară
– 3 linguri de oțet balsamic
– un kg de ceapă mică, întreagă, dar curățată.

Într-o tigaie punem ceapa curățată de foi și o călim în ulei vegetal până devine aurie. Când ceapă este gata, scoateți-o din tigaie și rezervați-o.
Într-o oală turnăm ulei de măsline și după ce s-a înfierbântat așezăm carnea de iepure tranșată. Înainte de aceasta asezonăm bucățile tăiate cu sare și piper.  Călim tranșele pe  ambele părți până devin aurii.

Punem ceapa, foile de dafin, batonul de scorțișoară, piper negru și amestecăm bine. Când s-au combinat se adaugă vinul roșu, oțetul balsamic și câteva picături de ulei de măsline. Reducem focul, acoperim oala și lăsăm la gătit aproximativ 45 de minute până când carnea absoarbe toate aromele ingredientelor din jur. Turnăm acum două sau trei pahare de apă.

Continuăm să gătim Stifado, la foc mic, timp de trei ore. După două ore ar trebui să verificați pentru a face completări, dacă este necesar. Poate fi necesar să adăugați mai multă apă în timpul procesului de gătire până când carnea devine foarte fragedă. Reține-ți, toată apă ar trebui să fie absorbită când Stifado este gata. La final se presară frunze de pătrunjel sau de oregano proaspete. Se servește cu pâine proaspătă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitcyprus.comlovecyprus.com.cy)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă