Ascultă Radio România Reșița Live

Barbajuan

Dacă e luni, este Europa.
Țările europene au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Barbajuan

Articol editat de Radio Resita, 22 aprilie 2024, 08:37

Principatul Monaco este mic, dar este renumit în lume pentru luxul său opulent, coasta mărginită de iahturi, un Grand Prix  de Formula 1 faimos în lume și cazinourile de înaltă clasă care mărginesc coastele. Cu toate acestea, Monaco are mai multe de oferit decât stilul de viață. În spatele opulenței se află o scenă gastronomică bogată, cu mâncăruri tradiționale care iau note din Coasta de Azur și bucătăria din nordul Italiei. De la gnocchi moi până la celebrul barbagiuan.  Există multe de explorat în istoria bogată a bucătăriei monegasce.
Bucătăria din Monaco evidențiază gastronomia mediteraneană specifică Principatului, ale cărei preparate au fost influențate în egală măsură de bucătăria provensală vecină și de bucătăria italiană.
Specialitatea culinară de neratat din Monaco este cea Barbagian. Sunt ravioli mari cu umplutură și prăjite în ulei. Umplutura este făcută din spanac (sau dovleac iarna), orez, praz și ceapă.
Rețetele variază în funcție de tradițiile familiei, dar legenda din spatele acestui fel de mâncare este bine stabilită. Creatorul ei ar fi un anume domn Jean, care a decis să prăjească ravioli pe care urma să-i servească. De aici și numele „Barba Juan” sau „Unchiul Jean” în limba monegasca.
O altă mare particularitate culinară este Estocaficada  monegască. Din secolul al XII-lea, consumul de cod uscat, inițial scandinav, s-a răspândit în toată Europa.
În regiune, vikingii l-au schimbat cu citrice. Stocul este o tocană de cod uscat rehidratat cu ulei de măsline, ceapă, usturoi, măsline negre, ierburi aromatice și vin alb.
Un număr mare de rețete tipic monegasce acordă o atenție deosebită fructelor de mare.
Situată între Italia, sudul Franței și Marea Mediterană, gastronomia monegască a reelaborat anumite preparate: creveți cu pastis, sardine umplute, sau chiar cod prăjit în sos de roșii.

Haideți să preparăm Barbajuan.
Aluatul pentru aproximativ zece raviolii mari îl facem din:
– 300 de gr de făină
– un ou bătut + 40 de gr de ulei de măsline și apă. Lichidul total trebuie să cântărească 200 de gr.
– sare
Punem făina într-un castron și un praf bun de sare. Turnăm lichidele, oul bătut, uleiul și apa. Frământăm până obținem un aluat moale pe care-l păstrăm la frigider timp de o oră.

Umplutura o facem din:
– 500 de gr de frunze de spanac
– două cepe verzi
– două ouă
– 120 de gr de orez Carnaroli
– 200 de gr de parmezan ras
– ulei de măsline
– sare și piper proaspăt râșnit

Tăiem spanacul păstrând doar frunzele. Fierbem frunzele în apă clocotită, le scurgem bine și le rezervăm
Ceapa verde o tăiem mărunt. La fel procedăm și cu spanacul și le amestecăm.  Adăugăm orezul fiert în prealabil și o lingură de ulei de măsline.
Încorporăm cele două ouă bătute în umplutură apoi  parmezanul ras. Presărăm cu atenție sare pentru că și parmezanul este sărat, deci trebuie să gustați. Condimentăm și cu piper.
Întindem aluatul pe suprafața de lucru tapetă cu făină. Formăm cercuri folosind un pahar mare sau chiar un castron sau un tăietor de prăjituri. Aranjăm umplutura pe o parte a aluatului rotund. Umezim marginea fiecărui cerc înainte de a îndoi aluatul pentru a forma o semilună. Sigilăm bine marginile cu degetele sau cu o ruletă așa cum se fac ravioli.
Scufundați ravioli umplute într-o baie de ulei fierbinte pentru câteva minute. Aceasta este rețeta autentică a Unchiului Jean și, după părerea mea, este mai bună.
Se mai pot coace Barbajuan în cuptor pentru aproximativ 25 de minute la 180 de grade Celsius.
Se servesc fierbinți.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(trip101-com; monaconow.comgourmandisesansfrontieres.fr)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă