Măsuri fără precedent în Champions League

68
Finala Ligii Campionilor
Finala Ligii Campionilor

Comitetul Executiv al UEFA a luat, vineri, 9 decembrie, câteva măsuri fără precedent legate de disputarea competiției din Champions League. Fără discuție, cea mai importantă este cea referitoare la ora de start a partidelor care nu va mai fi 21:45, așa cum se întâmplă de 23 de ani încoace.

Mai exact, începând cu ediția 2018-2019, întâlnirile din Liga Campionilor vor începe de la orele 20:00 și 22:00, pe modelul deja implementat în Europa League. Concret, două partide se vor juca de la ora 20:00, în timp ce alte șase vor începe de la 22:00.

În afara acestei decizii, care are la bază rațiuni financiare, Comitetul Executiv a mai hotărât ca toate campioanele care sunt eliminate în fazele preliminare din UCL să meargă automat în calificările EL. Până acum, se întâmpla asta doar în cazul formațiilor eliminate în turul 3 preliminar și în play-off.

În plus, coeficientul clubului nu mai conține 20% din coeficientul național. O altă modificare importantă, pentru Steaua în special, ar fi faptul că un club care a câștigat în trecut Cupa Campionilor va câștiga mai multi bani. Pe același sistem, cluburile care au câștigat trofee europene în general vor primi un punctaj care le va avantaja la distribuția bonusurilor.

4 ţări au garantate câte 4 locuri

După cum se ştie, UEFA a decis, la sfârşitul lunii august, că în perioada 2018-2021, Spania, Anglia, Germania şi Italia vor avea garantate patru locuri în faza grupelor Ligii Campionilor datorită rezultatelor bune obţinute în trecut în această probă-regină.

Noul coeficient al cluburilor nu va mai ţine cont într-un procent de 20% de coeficientul respectivei federaţii naţionale, pentru ca echipe din campionate puternice să nu mai fie avantajate pe nedrept, iar echipe cu rezultate bune în Europa, însă provenind din campionate mai slabe, să nu fie dezavantajate. Coeficientul pentru tragerea la sorţi va fi calculat în funcţie de rezultatele din ultimii cinci ani, pentru a ilustra actualul nivel al echipelor, şi nu va include puncte bonus pentru trofee obţinute în trecut.

Coeficientul pentru distribuţia veniturilor va ţine cont de ultimii zece ani, prevăzând puncte bonus pentru trofee obţinute în trecut, pentru a ilustra contribuţia pe termen lung a echipelor la brandul şi succesul competiţiei.

În urma unei propuneri a preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, 50 de milioane de euro vor fi redirecţionate dinspre Champions League către Europa League. O sumă suplimentară de 10 milioane, provenită tot din Champions League, va fi distribuită în semn de solidaritate pentru tururile preliminare.

Comitetul executiv a mai hotărât întărirea programului antidoping al UEFA, prelungind la zece ani durata de conservare a eşantioanelor, ceea ce permite efectuarea unor noi analize în cazul evoluţiei metodelor disponibile.

Comitetul executiv a mai decis ca finala Europa League să aibă loc în 2018 în oraşul francez Lyon.

De asemenea, organizarea Campionatului European Under-21 din anul 2019 a fost încredinţată Italiei.

Digisport