Lucian Ştefan, cursă de argint la Naţionalele Under 20!

La început de martie, tânărul atlet caransebeşean Lucian Ştefan şi-a completat palmaresul cu încă o medalie. În cadrul Campionatelor Naţionale Under 20, cel mai valoros exponent al secţiei de atletism de la CSS Caransebeş a cucerit argintul probei de 3000 m. Lucian a făcut o cursă bună, iar pregătirea sa e în grafic, spune antrenorul Cristian Dragomir.

“S-au desfășurat la București Campionatele Naționale de Atletism U20 în sală, unde am participat în două probe: cea de 3.000 m, cu Lucian Ștefan, și în ștafeta de patru ori două tururi. În ştafeta noastră sunt alți trei băieți care nu sunt de nivelul lui Lucian, dar eu nutresc speranța că vor ajunge și ei cel puțin de nivel național în viitor. Sigur, pe mine personal, și pe toți cei din catedra noastră de atletism, ne-a interesat cursa de 3000 m a lui Luci. A fost o cursă frumoasă, destul de tacticizată, unde au alergat cei mai buni fondiști pe care-i are România în momentul de față la vârsta aceasta,U20, adică inclusiv 19 ani – și, din fericire pentru noi, Luci și-a realizat un nou record personal, 8 min 30 sec 41 de sutimi.

El l-a secondat pe Dragoș Pop de la Cluj, care este mai mare decât el cu un an. Cei doi au fost urmați de celălalt sportiv deosebit, Alin Șavlovschi de la Tulcea, de la Chilia Veche, mai precis. A fost un concurs la care ne-am dus siguri că luăm o medalie, se punea doar problema culorii medaliei – și am dorit să își realizeze un rezultat bun, de ce nu un record personal, ceea ce s-a și întâmplat. Așadar, suntem în grafic.

Am participat ulterior la ștafetă. S-a alergat la vreo 25 min după proba de 3000 și ne-am clasat pe locul șapte. Fac mențiunea că în acest an la toate campionatele naționale, la toate categoriile de vârstă de juniori, tineret şi seniori s-a participat cu baremuri, deci cei care au alergat la campionatul acesta național au avut baremuri făcute, altfel nu puteai participa. Este primu an, după un număr relativ mare de ani în care s-a participat la campionatul național fără barem. Lucrurile sunt mai clare acum, și nu în ultimul rând se poate stabili o strategie mult mai adecvată și pentru cluburi, pentru că situația financiară este destul de precară.
La ştafetă, schimbul unu a fost Andrei Cristea, schimbul doi Rareș Lupșac, schimbul trei Andi Cârcu și schimbul patru Lucian – ca să se odihnească mai mult după cursa de 3000 m. S-auu clasat pe un onorabil loc șapte, care îmi dă speranțe că anul viitor, poate și la vară, această ştafetă o să fie o ștafetă bunuță – pentru că doi dintre componenți ei sunt cu doi ani mai mici decât limita care le permite să alege la Campionatul Național U20, iar ceilalţi doi sunt cu un an mai mici. Practic, Lucian şi Andrei mai au trei ani de alergat pe cateoria U20 și ceilalți doi mai au încă doi ani de alergat la U20, anul acesta și 2024.

Săptămâna viitoare vom merge tot la București. De data aceasta se voi face deplasarea doar cu Lucian și va alerga aproba de 1.500 m și probabil 3.000 m unde vizăm două medalii. Sper eu să fie aur la 3000.

Pe lângă Campionatul Național al juniorilor Under 20, a avut loc la București şi un Campionat Național de sală rezervat sportivilor masters, unde din nou Caransebeșul a avut ceva de spus. Grupa de masters pe care o antrenez de niște ani – nici nu mai știu, cinci-șase ani – a început să se maturizeze. Își stabilesc recorduri personale la vârsta la care alții stau doar și citesc sau se uită la televizor.

Au participat pentru CSM Reșița, pentru că acolo sunt legitimați, trei atleţi masters din Caransebeș. Maria Lupșac, la 400 m și la 800 m, a câștigat medalii de aur și a avut o competiție destul de puternică. A fost o surpriză și pentru mine, o surpriză plăcută. Maria se antrenează organizat la noi de aproximativ un an și ceva. Sorin Axenti a alergat în trei probe, a câștigat două medalii un argint și un bronz – argint în proba de 200 m și bronz în proba de 400 m. Sper să nu greșesc. Sorin deja este un atlet consacrat. Va participa și la Campionatul Balcanic Masters peste două săptămâni. Și al treilea, Cosmin Ilie, a câștigat două medalii de aur, în probele de 400 m și 800 m – iar la 800 m a stabilit și un nou record național al categoriei de vârstă 41-45 de ani, destul de valoros. Da, sunt mulțumit, ei ajută foarte mult în desfășurarea antrenamentelor noastre și îi stimulează pe tinerii atleți care doresc să le urmeze exemplul – pentru că sunt dornici să facă performanță atât cât pot ei face și trag la antrenamente, ca să zic așa, până la capacitatea lor maximă. De multe ori, la atleţii mai tineri intervine un gen de automulțumire, scoaterea aceasta din starea de confort care înseamnă antrenamentul sportiv, nefiindu-le chiar dragă.”

Sorin Axenti, stanga

În calitate de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism, antrenorul emerit Cristian Dragomir a făcut şi câteva aprecieri legate de evoluţia tricolorilor la Campionatele Europene de atletism din Turcia:

Cele mai citite

Related Articles