Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Napoleon

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Astăzi vă prezint un dulce care poartă un nume celebru, Tortul Napoleon. Încercați să îl pregătiți cu o cremă care are gust de înghețată topită.

Tort Napoleon

Articol editat de Radio Resita, 1 februarie 2024, 07:11

Pentru blat luăm:
– 450 de gr de făină
– 10 gr de praf de copt
– un ou
– 150 de ml de apă rece

Pentru a prepara crema ne trebuie:
– 3 ouă
– un litru de lapte
– 300 de gr zahăr
– 200 de gr de unt
– 360 de gr de lapte condensat
-5 linguri de amidon de porumb
-10 gr de zahăr vanilat
– un praf de sare.

Combinăm făina cu praful de copt și untul.
Adăugați apă rece. Este mai bine să adăugați apă treptat, deoarece poate avea nevoie de mai multă sau mai puțină, în funcție de dimensiunea oului și de proprietățile făinii.
Frământăm rapid aluatul. Imediat ce formează o minge ne oprim. Nu este nevoie să frământați mult timp, altfel blaturile vor deveni tari. Aluatul se poate face cu o zi înainte și îl puneți în frigider. Eu m-am grăbit și l-am pus la frigider cât am facut baza pentru crema.

Pentru aceasta combinăm ouăle, sărea, zahărul vanilat, amidonul de porumb și 200-300 ml lapte din volum total. Batem cu un mixer până se omogenizează.
Amidonul de porumb poate fi înlocuit cu amidon de cartofi, dar crema din amidon de porumb va fi mai netedă.
Combinăm laptele rămas cu zahărul. Încălzim până când zahărul este complet dizolvat.
Adăugăm amestecul pregătit și gătim la foc mic până se îngroașă.
Acest lucru poate dura 8 sau 10 minute. Nu este nevoie să îngroșăm prea mult amestecul, deoarece este important pentru noi ca această cremă să însiropeze bine blaturile, dar nici nu vrem să fie prea lichidă, deoarece pur și simplu se va scurge de pe tort.
Se lasă baza de crema până se răcește complet. O acoperim cu folie alimentara care trebuie să intre în contact cu suprafața.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împărțim aluatul în mingi mici.
Întindem aluatul în foi subțiri. Tăiem foile la diametrul tăvii.
Înțepăm aluatul cu o furculiță, astfel încât să nu fie bule de aer. Dacă bulele nu vă deranjează atunci puteți sări peste această operație. Marginile care rămân se adună și se pun la frigider pentru o prăjitură ulterioară.
Se coc foile pe rând la 180 de grade Celsius timp de 8-10 minute. Mi-au rezultat 15  foi cu diametrul de 21 de cm.
Trecem la următoarea etapă. Batem untul înmuiat până devine pufos, adăugăm laptele condensat și batem din nou bine. Adăugăm crema complet răcită în untul bătut cu lapte condensat și amestecăm elegant.
Crema este gata. Se dovedește a fi destul de groasă și foarte gustoasă, amintind oarecum de o înghețată.

Asamblăm tortul. Pe fiecare foaie se întind cam 4 linguri de cremă. Decorați partea de sus a tortului cu ce doriți, frișcă sau fructe confiate.
Imediat după gătire tortul pare puțin înalt, dar după înmuiere se va așeza puțin.
Prăjitura „Napoleon” cu cremă ca de înghețată nu se înmoaie repede și nu se servește imediat. Se lasă măcar peste noapte la rece. În general, a doua sau a treia zi devine și mai gustoasă.

Serviți cu poftă și vă bucurați de delicatul tort care poartă numele Împăratului Napoleon, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă