Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă tradițională de sarmale în foi de varză murată (stil muntenesc)

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, tradiția ne adună în jurul bucuriei, recunoștinței și, desigur, a preparatelor românești care au scris istorie în bucătăriile noastre. Dacă în ultimii ani ciolanul cu fasole a devenit vedeta meselor de sărbătoare, astăzi vă propunem un preparat poate chiar mai vechi, mai aromat și mai iubit: sarmalele, sau, cum le spunem în Banat, sarme.

Rețetă tradițională de sarmale în foi de varză murată (stil muntenesc)

Articol editat de Radio Resita, 1 decembrie 2025, 06:39 / actualizat: 2 decembrie 2025, 11:09

Acest fel de mâncare este adorat și de străinii care vizitează România, fiind considerat adesea „gustul autentic” al țării noastre. Rulate în foi de varză murată, umplute cu carne de porc și parfumate cu mirodenii tradiționale, sarmalele sunt o adevărată sărbătoare pentru simțuri.

Mai jos găsiți o rețetă tradițională din Muntenia, perfectă pentru masa de 1 Decembrie sau pentru orice moment în care doriți să aduceți România în farfurie.

Rețetă tradițională de sarmale în foi de varză murată (stil muntenesc)

Ingrediente:

  • 1 varză acră mare
  • 1 kg carne tocată de porc
  • 500 g costiță afumată
  • 250 g slănină sau șorici afumat
  • 1 cană orez cu bob rotund
  • 3 cepe
  • 2 cești de bulion
  • câteva roșii din conservă
  • piper negru proaspăt măcinat, sare
  • 2 foi de dafin
  • mărar și cimbru măcinate
  • 1 lingură de untură de porc

Mod de preparare:

1. Pregătirea verzei și a orezului
Desfaceți foile de varză și puneți-le la desărat o oră.
Spălați orezul în mai multe ape și lăsați-l la hidratat 10–15 minute, apoi la scurs.

2. Tocarea și pregătirea ingredientelor
Tăiați nervurile foilor de varză, păstrați-le tocate împreună cu frunzele mici.
Încingeți untura într-o cratiță și căliți ceapa până devine aurie.
Adăugați orezul și căliți până devine sticlos.

3. Prepararea umpluturii
Într-un bol, amestecați:

  • carnea de porc,
  • costița afumată tocată mărunt,
  • slănina afumată,
  • ceapa călită + orezul,
  • sare, piper, cimbru, mărar.

Omogenizați bine totul.

4. Rularea sarmalelor
Pe fiecare foaie de varză puneți o lingură de umplutură.
Rulați și închideți capetele, fără a strânge prea tare (orezul se umflă).

5. Așezarea în oală
Ungeți oala de lut, de fontă sau vasul roman cu untură.
Așezați straturi în această ordine:

  • varză tocată
  • felii de costiță/șorici
  • roșii din conservă
  • sarmalele rulate
  • foi de dafin și crenguțe de cimbru

Turnați peste ele bulion încălzit, cât să acopere întregul conținut.

6. Fierberea
Lăsați la foc mic până când varza este moale și aromele s-au întrepătruns.
Dacă scade lichidul, completați cu apă fierbinte.

Cum se servesc?

Sarmalele sunt perfecte cu:

  • smântână,
  • ardei iute,
  • mămăligă caldă.

Legenda gastronomiei românești spune că sarmalele sunt și mai bune a doua și a treia zi, când toate aromele se contopesc într-o perfecțiune savuroasă.

LA MULȚI ANI, ROMÂNI! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
Să ne bucurăm de tradiții, de gusturile copilăriei și de tot ce ne unește.

Daniel Babun

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu