Supă cu găluște din gris, pui a la Cluj și boți

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.

Începem masa de prânz cu o Supă cu găluște din griș.
Pentru supă luăm:
– spate, gât și aripi de pui
– doi morcovi
– un păstârnac
– o țelină și un pătrunjel potriviți
-un ardei gras
-o ceapă mică
-sare, piper și pătrunjel proaspăt

Pentru găluște de gris:
– 120 de gr de  gris
– un ou mare
– o lingură de ulei
– o alta de apă
– un vârf de cuțit de praf de copt
– sare

Într-o oală, punem apă rece, sare și carnea. Lăsăm puiul să fiarbă la foc mic, spumăm de câte ori este necesar, iar când e mai mult de jumătate fiert adăugăm legumele întregi.
Cât timp fierbe puiul cu legumele, pregătim găluștele. Turnăm în ploaie grisul peste oul bătut bine cu apă, ulei, un vârf de cuțit de sare și praf de copt. Amestecăm bine până ce ajunge la o compoziție omogenă și o lăsăm să se odihnească pentru aproximativ 10- 15  minute, timp în care se va mai îngroșa.

Pentru a pregăti găluștele, punem apă cu sare într-o cratiță și aducem la fierbere. Cu ajutorul unei lingurițe înmuiate în apă, se ia din compoziție și se pune fiecare gălușcă în apă. Acoperim oala și lăsăm găluștele la fiert pentru 10 minute sau cât este necesar. Se scot cu o spatulă pe o farfurie.
Strecurăm supa, apoi tăiem carnea fără piele și un morcov în cuburi mici. Punem supa din nou la fierbere. Când clocotește punem și găluștele în supă și mai dăm un clocot. La final se presară pătrunjel verde tocat.

La felul doi servim Pui a la Cluj.
Ingredientele folosite:
– un pui mare
– 100 de gr de slănină afumată
– două roșii
– o ceapă roșie mare
– o ceașcă de vin alb sec
– o lingură de tarhon mărunțit
– 4 căței de usturoi
– 10 ml smântână grasă
– o ceașcă de frișcă
– sare și piper.

Porționăm puiul în bucăți mai mici. Sărăm carnea și o lăsăm 10 minute. În acest timp, tăiem slănina în bucăți mărunte și o punem la topit. În untura rezultată călim ceapa roșie tăiată mărunt, apoi prăjim bine bucățile de pui pe toate părțile în untura cu ceapă. Le rezervăm și le păstrăm calde. În sosul în care a fost prăjit puiul adăugăm roșiile curățate de pieliță și tocate mărunt, usturoiul curățat și pisat, sarea, piperul și tarhonul. Peste toate acestea turnăm vinul alb și îl dăm în clocot, după care punem bucățile de pui prăjite. Le lăsăm să fiarbă acoperit cu un “fegeu”, amestecând din când în când, până se înmoaie carnea. Înainte de servire se amestecă smântâna și frișca nebătută.

La desert vă propun Boți.
Boţii sunt niște găluşte ţărăneşti din brânză de vaci, care se fac în Țara Moților.
Pentru această adevărată delicatesă avem nevoie de:
– un kg de brânză dulce de vaci
– 7 ouă
– o ceașcă și jumătate de mălai
– sare, câtă vă place
– o lingură de untură.

O ceașcă de mălai se pune la prăjit în untură până se schimbă la faţă. Ouăle se bat bine, apoi se freacă temeinic cu brânză. Se mai adaugă la aluat o lingură de untură şi ceva sare. După ce s-au amestecat cremă toate, se fac „boțuri” rotunde şi mici, care se pun la fiert, în apă clocotită cu sare. Când s-au întărit, se tăvălesc prin mălaiul rămas. Se consumă de obicei cu zahăr sau pecmez de prune. Binențeles, puteți să le mâncați cu ce dulceață preferați.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de duminică, Supă cu găluște din gris, Pui a la Cluj și Boți.

Daniel Babun

(raftulbunicii.rotudorduică-transsylvanica.ro)

Cele mai citite

Related Articles