Ascultă Radio România Reșița Live

Supă cu găluște din gris, pui a la Cluj și boți

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.

Supă cu găluște din gris, pui a la Cluj și boți

Articol editat de Radio Resita, 10 martie 2024, 10:16

Începem masa de prânz cu o Supă cu găluște din griș.
Pentru supă luăm:
– spate, gât și aripi de pui
– doi morcovi
– un păstârnac
– o țelină și un pătrunjel potriviți
-un ardei gras
-o ceapă mică
-sare, piper și pătrunjel proaspăt

Pentru găluște de gris:
– 120 de gr de  gris
– un ou mare
– o lingură de ulei
– o alta de apă
– un vârf de cuțit de praf de copt
– sare

Într-o oală, punem apă rece, sare și carnea. Lăsăm puiul să fiarbă la foc mic, spumăm de câte ori este necesar, iar când e mai mult de jumătate fiert adăugăm legumele întregi.
Cât timp fierbe puiul cu legumele, pregătim găluștele. Turnăm în ploaie grisul peste oul bătut bine cu apă, ulei, un vârf de cuțit de sare și praf de copt. Amestecăm bine până ce ajunge la o compoziție omogenă și o lăsăm să se odihnească pentru aproximativ 10- 15  minute, timp în care se va mai îngroșa.

Pentru a pregăti găluștele, punem apă cu sare într-o cratiță și aducem la fierbere. Cu ajutorul unei lingurițe înmuiate în apă, se ia din compoziție și se pune fiecare gălușcă în apă. Acoperim oala și lăsăm găluștele la fiert pentru 10 minute sau cât este necesar. Se scot cu o spatulă pe o farfurie.
Strecurăm supa, apoi tăiem carnea fără piele și un morcov în cuburi mici. Punem supa din nou la fierbere. Când clocotește punem și găluștele în supă și mai dăm un clocot. La final se presară pătrunjel verde tocat.

La felul doi servim Pui a la Cluj.
Ingredientele folosite:
– un pui mare
– 100 de gr de slănină afumată
– două roșii
– o ceapă roșie mare
– o ceașcă de vin alb sec
– o lingură de tarhon mărunțit
– 4 căței de usturoi
– 10 ml smântână grasă
– o ceașcă de frișcă
– sare și piper.

Porționăm puiul în bucăți mai mici. Sărăm carnea și o lăsăm 10 minute. În acest timp, tăiem slănina în bucăți mărunte și o punem la topit. În untura rezultată călim ceapa roșie tăiată mărunt, apoi prăjim bine bucățile de pui pe toate părțile în untura cu ceapă. Le rezervăm și le păstrăm calde. În sosul în care a fost prăjit puiul adăugăm roșiile curățate de pieliță și tocate mărunt, usturoiul curățat și pisat, sarea, piperul și tarhonul. Peste toate acestea turnăm vinul alb și îl dăm în clocot, după care punem bucățile de pui prăjite. Le lăsăm să fiarbă acoperit cu un “fegeu”, amestecând din când în când, până se înmoaie carnea. Înainte de servire se amestecă smântâna și frișca nebătută.

La desert vă propun Boți.
Boţii sunt niște găluşte ţărăneşti din brânză de vaci, care se fac în Țara Moților.
Pentru această adevărată delicatesă avem nevoie de:
– un kg de brânză dulce de vaci
– 7 ouă
– o ceașcă și jumătate de mălai
– sare, câtă vă place
– o lingură de untură.

O ceașcă de mălai se pune la prăjit în untură până se schimbă la faţă. Ouăle se bat bine, apoi se freacă temeinic cu brânză. Se mai adaugă la aluat o lingură de untură şi ceva sare. După ce s-au amestecat cremă toate, se fac „boțuri” rotunde şi mici, care se pun la fiert, în apă clocotită cu sare. Când s-au întărit, se tăvălesc prin mălaiul rămas. Se consumă de obicei cu zahăr sau pecmez de prune. Binențeles, puteți să le mâncați cu ce dulceață preferați.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de duminică, Supă cu găluște din gris, Pui a la Cluj și Boți.

Daniel Babun

(raftulbunicii.rotudorduică-transsylvanica.ro)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă