Rețeta românească: Ciorbă musceleană cu lapte bătut

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Romania are o tradiție culinară veche de secole, care a asimilat și retete din spțtiile culturale învecinate. Deși deseori ne referim la bucătăria noastră ca la un ansamblu unitar de rețete și practici gastronomice, ea este de fapt o combinație de rețete regionale. Bucătăria românească nu este la fel de bogată în rețete ca cea italiană sau franceză, dar, cu siguranță, are un grad ridicat de diversitate. Astăzi m-am oprit la un teritoriu de graniță al Țării Românești, zona Muscelului.

Teritoriul Muscelului cu dealuri înalte și munți spectaculoși a determinat locuitorii săi să se îndrepte spre cele mai avantajoase ramuri ale agriculturii pentru ei: pomicultura și creșterea animalelor. Acest lucru a determinat și specificul culinar al zonei, dominat de produsele lactate, preparatele din carne, din fructe și produse ale pădurilor ce domină ținutul Muscel. Nu se poate discuta de specificul culinar al Muscelului fără a aduce în discuție celebra țuică de prună din zonă, aproape la fel de bună ca cea din Banatul Montan. Pentru astăzi vă invit la o Ciorbă musceleană cu lapte bătut. Avem nevoie de următoarele legume: 200 de gr. de cartofi, 200 de gr. de ceapă, 200 de gr. de mazăre, 100 de gr. de morcovi, 200 de gr. de roșii, 200 de gr. de fasole verde și o rădăcină potrivită de patrunjel. Aromatizăm ciorba cu mărar și pătrunjel frunze, sare și piper. Punem să avem la îndemână și un litru de lapte bătut.

Curățăm cartofii și îi tăiem cubulețe. Zarzavatul îl porționăm fideluță, iar ceapa solzișori. Fasolea verde o rupem în bucăți. Roșiile le dăm prin răzătoare sau le zdrobim bine cu furculița. Putem folosi și roșii în suc propriu care vor avea parte de același procedeu. Punem la fiert zarzavatul și ceapa într-un litru de apă rece cu sare. Când zarzavatul s-a fiert pe jumătate adăugăm boabele de mazăre și fasolea verde. În ultima fază a fierberii punem roșiile, cartofii, laptele batut și potrivim de sare și piper. Când cartofii sunt moi luăm oala de pe foc, lăsăm ciorba să se liniștească puțin și presărăm frunze tocate de pătrunjel. Bună-i ciorba caldă, dar merge de minune și rece pe zăpușeală. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babaun)

Cele mai citite

Related Articles