Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Jägerschnitzel

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană: Jägerschnitzel

Articol editat de Valentina Adam, 25 aprilie 2023, 11:17

Astăzi poposim în gastronomia germană pentru un preparat clasic al acesteia. Totuși, am o curiozitate: domniilor voastre vă plac preparatele germane? Cu siguranță unii veți spune DA, alții Nu. Dintr-un început doresc să vă spun că vechea bucătărie germană,  a influențat foarte multe gastronomii europene. Acum situația este cu totul alta, conform site-ul welt.de. preparatele culinare care domină în zilele noastre, în țara considerată motorul economiei europene, sunt cele italienești, turcești și chinezești. Dacă mă refer la tarabele care oferă mâncare fast-food atunci cele cu specific american sunt cele mai numeroase.

Acest lucru este demonstrat de un studiu științific al economistului de renume mondial prof. Joel Waldfogel. În niciuna dintre țările examinate de reputatul specialist nu există atât de puține restaurante cu specific local ca în Germania.

Studiul a mai dezvăluit că cele trei națiuni de care vă spuneam, italienii, turcii și chinezi în această ordine, sunt lideri mondiali când vine vorba de a-și exporta arta culinară. Concluziile puteți să le trageți dumneavoastră.

Eu pentru astăzi vă prezint un preparat tipic german,  clasicul Jägerschnitzel. Pentru prepararea a patru porții avem nevoie de patru cotlete fără os de porc, 500 de gr. de ciuperci proaspete, 30 de gr. de bacon tocat, o ceapă potrivită tocată fin, 125 de bulion de legume. Ne mai sunt necesare 125 de gr. de cremă de smântână, o jumătate de linguriță de cimbru uscat, o legătură de patrunjel, un gălbenuș de ou, lapte, făină, pesmet, unt clarificat, sare și piper.

Începem prin a spăla cotletul fără os, îl uscăm și-l batem cu un ciocan de șnițel până se subțiază. Asezonăm cu sare și piper. Se dă apoi, în ordine, prin făină, gălbenuș bătut de ou și pesmet. Într-o tigaie neaderentă se pun șnițelele la prăjit pe ambele părți în unt clarificat până devin aurii. Scoateți șnițelele din tigaie și le păstrați la cald.

Feliați generos ciupercile și le prăjiți în tigaie până se scurge apa din ele,  de obicei cam  două- trei minute. Apoi le scoateți imediat din tigaie. Dacă este necesar, mai adăugați puțină grăsime în tigaie și căliți ceapa și baconul tocate mărunt. Când ceapa se rumenește puțin se pun din nou ciupercile și se toarnă bulionul de legume. Amestecăm și turnăm și smântâna. Se reglează gustul cu sare și piper și se adaugă cimbru uscat. Fierbem sosul și amestecăm din când în când, până când lichidul a fiert. În funcție de temperatură, aceasta poate dura cam un sfert de ceas. Adăugați apoi lapte în timp ce amestecați până când sosul ajunge la consistența cremoasă dorită. Sosul nu trebuie să fie prea subțire. Se ia cratita de pe foc și se adaugă în sos trei sferturi din patrunjelul tocat. Asezonați cu sare și piper dacă este necesar.

Punem șnițelele pe farfurii și peste ele turnăm sosul. Deasupra sosului se presară pentru decor patrunjelul rămas. Se consumă cu plăcere împreună cu cartofi prăjiți, compot de caise sau piersici sau murături. Vreau să vă mai spun să nu confundați Jägerschnitzel sau șnițelul vânătorului făcut din cotlet de porc cu Wiener Schnitzel sau șnițelul vienez preparat din cotlet de vițel. În rest, procedeele de gătire sunt identice. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine