Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Tocană de vită

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria din Mexic.
Bucătăria mexicană este cunoscută pentru utilizarea condimentelor, pentru aroma intensă și adesea picantă a preparatelor, pentru varietatea infinită de culori, texturi și arome, în principal datorită utilizării celor mai diverse legume. Bucătăria mexicană contemporană este încă legată de tradițiile culinare tipice din perioada anterioară cuceririi Americii. Cu toate acestea, a suferit o influență puternică din partea coloniștilor spanioli. În tradiția culinară mexicană putem lega și influența franceză și mai găsim trăsături din bucătăria chineză, engleză și arabă.
Cele mai tipice alimente, cele pe care bucătăria mexicană le-a purtat cu ea încă din timpul perioadei precoloniale, sunt în primul rând ardeii, porumbul, fasolea, dovleacul, cacao, roșiile, avocado, papaya, ananasul, cartofii, arahidele și vanilia. Multe dintre aceste produse au intrat în dieta mediteraneană datorită cuceririi Americii. Mă prezint astăzi în fața dumneavoastră cu Estofado de res sau pe românește tocană de vită.
În această rețetă, carnea este gătită lent până se înmoaie și apoi este combinată cu un sos gros, bogat, făcut cu roșii și vin. Acest amestec de ingrediente este folosit în mod obișnuit în statele sudice ale Mexicului pentru a face tocane care conțin diferite tipuri de carne. În această rețetă puteți folosi coaste de vită, coadă de vită sau mușchi de vită. Dacă veți găsi în măcelărie carne de lucru de vită o puteți folosi cu încredere.
Eu am luat o coadă de vită în greutate de 1,5 kg. M-am mai aprovizionat cu:
– o ceapă medie
– patru căței de usturoi
– o frunză de dafin
Pentru tocană am rezervat:
– ulei de măsline.
– o ceapă albă
– patru căței de usturoi
– șase roșii din conservă întregi decojite
– un pahar de vin alb sec
– doi morcovi
– patru cartofi medii
– un pumn de măsline feliate
– jumătate de borcan de capere scurse
– dafin, oregano, cimbru și pătrunjel proaspete
– ardei murați
– sare și piper negru proaspăt râșnit.
Începem prin a pregăti o oală mare în care punem carnea împreună cu ceapa, usturoiul și frunza de dafin. Turnăm apă, se acoperă cu un capac și se gătește până se înmoaie. Va dura câteva ore. În timp ce carnea se gătește, încălzim uleiul într-o oală grea la foc mediu spre înalt. Călim ceapa până devine translucidă, adăugăm usturoiul și mai gătim încă un minut. Adăugăm roșiile conservate împreună cu sucul lor și aducem la fierbere. După ce începe să fiarbă, reducem temperatura și fierbem la foc scăzut timp de aproximativ 15 minute. Roșiile vor începe să-și piardă forma. Adăugăm morcovii tăiați cubulețe și mai gătiți timp de 5 minute, după aceea punem cartofii tăiați în sferturi și continuăm prepararea încă 10 minute. Luăm carnea care este fiartă bine, o transferăm și pe ea în oală, împreună cu vinul, caperele, oregano, dafi și cimbru. Se amestecă bine pentru combinarea aromelor. Asezonăm cu sare și piper și continuăm să gătim, la foc mic aproximativ 10 minute cu capacul pus pe oală. Gătim până când legumele sunt fierte, dar încă își păstrează forma. Dacă o vreți mai densă luați pastă de tomate pe care o amestecați cu puțină făină și o puneți în oală. Se ornează cu pătrunjel proaspăt tocat. Este un deliciu culinar dacă o mâncăm cu pâine proaspătă, de casă, pe care o înmuiem în sos. Se poate servi și cu orez. Nu trebuie să lipsească ardeii iuți și murați. Acest fel de mâncare este ideal pentru o sărbătoare sau o ocazie specială, deși, părerea mea ar trebui să facem o ocazie specială din fiecare zi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă din bucătăria americană: Tocană de vită

Articol editat de Radio Resita, 11 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei