Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Cullen Skink

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Cullen Skink

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:19 / actualizat: 12 aprilie 2023, 16:07

Numele acestei rețete este cu siguranță unul ciudat. Cullen Skink. Prima parte a numelui provine de la orașul de pescari Cullen din nord-estul Scoției, în timp ce a doua parte se referă la o supă.

Deși inițial se referea la un os de tibie sau articulație folosit în supe, de-a lungul timpului „skink” a fost aplicat oricărei supe. În această supă de pește nu există oase de tibie și nici nu ar trebui să fie nici oase de pește.

Este bine să încercați să preparați cu eglefin afumat această rețetă, dar dacă nu găsiți, atunci va trebui să folosiți alt pește marin care are carnea albă. Acest pește mai este denumit și haddock. Eglefinul, codul, polackul și merluciul sunt înrudiți așa că puteți face preparatul și cu ei cu condiția să nu fie congelați.

Pentru Cullen Skink ne trebuie:

1 kg file de eglefin sau orice alt pește alb, afumat sau proaspăt

Un litru de lapte

Jumătate de kilogram de piure de cartofi

Două fire de praz

O lingura de unt

Două frunze de dafin

Tulpini și frunze de pătrunjel sau de coriandru separate.

Începem să tăiem cartofii în bucăți, îi punem într-o cratiță cu suficientă apă și fierbem până se înmoaie.

Scurgem apa și facem piureul de cartofii. Dacă preferați, cartofii pot fi lăsați chiar în bucăți și adăugați în supă.

Se toarnă laptele într-o cratiță, se adaugă foaia de dafin, tulpinile de pătrunjel sau coriandru și fileurile de eglefin.

Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă aproximativ 3 minute.

După ce au trecut cele 3 minute oprim focul și lăsăm să se infuzeze aroma de eglefin în lichid pentru încă 5 minute.

Scoatem peștele și frunza de dafin din lapte și lăsăm eglefinul deoparte să se răcească, astfel încât mai târziu să putem rupe peștele în bucăți.

Se încălzește untul într-o cratiță separată și se adaugă prazul care a fost tăiat felii, amestecând din când în când pentru a ne asigura că devin translucide, dar să avem grijă să nu se ardă. Stăm cu ochii pe cratiță cam alte aproximativ 5 minute.

Amestecăm piureul de cartofi în lapte după ce am îndepărtat tulpinile de pătrunjel sau coriandru. Se poate combina cartofii și laptele într-un blender și în loc să aruncați tulpinile, ele pot fi amestecate cu laptele și piureul de cartofi.

Adăugați prazul și amestecăm cu grijă, delicat, bucățile de pește în supă, astfel încât să rămână mai mari pentru a oferi un contrast de textura cu netezimea amestecului de cartofi cu lapte și cu praz.

Gustați întotdeauna înainte de a adăuga sare. Este mai ușor să adăugați decât să încercați să diminuați sărătura dintr-un fel de mâncare prea sărat. De multe ori nici nu reușim. Sare mai poate să-și pună în farfurie după gust și cel ce mănâncă.

Punem supa de pește în boluri și presărăm pătrunjel tocat sau coriandru. Dacă vreți să adaugați în plus puțină culoare  castronului cu supă, puneți boia.

Serviți cu o felie de pâine, caldă și proaspătă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă