Rețetă cu pește sau fructe de mare: Cullen Skink

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare.

Numele acestei rețete este cu siguranță unul ciudat. Cullen Skink. Prima parte a numelui provine de la orașul de pescari Cullen din nord-estul Scoției, în timp ce a doua parte se referă la o supă.

Deși inițial se referea la un os de tibie sau articulație folosit în supe, de-a lungul timpului „skink” a fost aplicat oricărei supe. În această supă de pește nu există oase de tibie și nici nu ar trebui să fie nici oase de pește.

Este bine să încercați să preparați cu eglefin afumat această rețetă, dar dacă nu găsiți, atunci va trebui să folosiți alt pește marin care are carnea albă. Acest pește mai este denumit și haddock. Eglefinul, codul, polackul și merluciul sunt înrudiți așa că puteți face preparatul și cu ei cu condiția să nu fie congelați.

Pentru Cullen Skink ne trebuie:

1 kg file de eglefin sau orice alt pește alb, afumat sau proaspăt

Un litru de lapte

Jumătate de kilogram de piure de cartofi

Două fire de praz

O lingura de unt

Două frunze de dafin

Tulpini și frunze de pătrunjel sau de coriandru separate.

Începem să tăiem cartofii în bucăți, îi punem într-o cratiță cu suficientă apă și fierbem până se înmoaie.

Scurgem apa și facem piureul de cartofii. Dacă preferați, cartofii pot fi lăsați chiar în bucăți și adăugați în supă.

Se toarnă laptele într-o cratiță, se adaugă foaia de dafin, tulpinile de pătrunjel sau coriandru și fileurile de eglefin.

Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă aproximativ 3 minute.

După ce au trecut cele 3 minute oprim focul și lăsăm să se infuzeze aroma de eglefin în lichid pentru încă 5 minute.

Scoatem peștele și frunza de dafin din lapte și lăsăm eglefinul deoparte să se răcească, astfel încât mai târziu să putem rupe peștele în bucăți.

Se încălzește untul într-o cratiță separată și se adaugă prazul care a fost tăiat felii, amestecând din când în când pentru a ne asigura că devin translucide, dar să avem grijă să nu se ardă. Stăm cu ochii pe cratiță cam alte aproximativ 5 minute.

Amestecăm piureul de cartofi în lapte după ce am îndepărtat tulpinile de pătrunjel sau coriandru. Se poate combina cartofii și laptele într-un blender și în loc să aruncați tulpinile, ele pot fi amestecate cu laptele și piureul de cartofi.

Adăugați prazul și amestecăm cu grijă, delicat, bucățile de pește în supă, astfel încât să rămână mai mari pentru a oferi un contrast de textura cu netezimea amestecului de cartofi cu lapte și cu praz.

Gustați întotdeauna înainte de a adăuga sare. Este mai ușor să adăugați decât să încercați să diminuați sărătura dintr-un fel de mâncare prea sărat. De multe ori nici nu reușim. Sare mai poate să-și pună în farfurie după gust și cel ce mănâncă.

Punem supa de pește în boluri și presărăm pătrunjel tocat sau coriandru. Dacă vreți să adaugați în plus puțină culoare  castronului cu supă, puneți boia.

Serviți cu o felie de pâine, caldă și proaspătă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles