Rață cu măsline

În fiecare zi de luni ne oprim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.
Incheiem periplul prin bucătăria din Monaco. Mâncarea și gastronomia din Micul Principat joacă un rol extraordinar în cultură și viața de zi cu zi, de la piețele de fructe de mare proaspete până la abundența de fructe și legume cultivate local. Uriașa regiune mediteraneană din Provence este renumită pentru că oferă mâncăruri sănătoase, aromate și colorate, precum și mâncăruri tradiționale.
Bucătăria din Provence este rezultatul climatului mediteranean cald și uscat, relieful frământat, bun pentru pășunat oi și capre, abundența de fructe de mare de pe coasta de sud și desigur „diamantele negre”, trufele. Ingredientele de bază sunt măslinele și uleiul de măsline, usturoiul, mielul și capra, năutul, fructele locale, precum struguri, piersici, caise, căpșuni, cireșe și faimoșii pepeni din Cavaillon.

Rață cu măsline este rețeta din Principatul Monaco. Ne aprovizionăm cu:
– o rață de aproximativ două kg
– o ceapă albă
– 50 de gr de unt
– ulei de măsline
– 500 de ml de bulion de pui
– sare, piper, o ramură de cimbru, un cățel și jumătate de  usturoi  

Pentru suc de rață se folosesc:
– 6 pulpe de rață
– un litru de supă albă
– ulei de măsline
– 40 de gr de unt
– două cepe
– 2 căței de usturoi
– o ramură de cimbru.

Pentru prepararea măslinelor verzi sunt necesare:
– 250 de gr de măsline verzi siciliene
– 500 de ml de suc de rață
– supă de pui
– o frunză de dafin, sare și piper.

Curățați cu atenție rața. Când este gata de gătit se încinge într-o tigaie ulei de măsline, se pune rața și se așează în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius pentru 40- 50 de minute. Cu regularitate se stropește cu ulei pentru ca pielea să devină crocantă. La jumătatea timpului, rața se întoarce. Pasărea trebuie să fie rumenită. La sfârșitul gătitului, scoateți rața și deglasați sucul de gătit cu bulionul alb, apoi reduceți la foc mediu și lăsați deoparte.

Scoateți pielea de pe pulpe pentru sucul de rață, apoi tăiați pulpele în cuburi mari de 3- 4 cm.
Ungeți carnea cu ulei de măsline și așezați-le într-o altă tigaie și prăjiți-le. După prăjire degresați fundul tigăii, adaugați untul, ceapa tocată, usturoiul și cimbrul. Se amestecă pentru a nu se arde carnea. Treceți sucul rezultat printr-o sită. Se potrivește gustul cu sare, piper și condimente, apoi se adaugă unt.

Scurgeți și fierbeți măslinele de două ori în supa albă pentru a le face mai moi, apoi fierbeți-le din nou în sucul de rață. Păstrați-le calde.
Tranșați rața și puneți carnea într-un vas, acoperiți-o cu sucul preparat, apoi puneți generos măsline peste carne. Terminați cu un praf de sare și piper proaspăt măcinat, apoi serviți sosul într-o sosieră.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(seemonaco.com; rețetă de Alain Ducasse)

Cele mai citite

Related Articles