Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul la Italia, acest desert este o creație locală, inspirată de eleganța asociată orașului Milano, dar cu ingrediente și tehnici tipic românești.

Ce este Prăjitura Milano?

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Articol editat de Radio Resita, 2 octombrie 2025, 05:00 / actualizat: 2 octombrie 2025, 20:47

Ce este Prăjitura Milano?

Prăjitura Milano este o prăjitură de cofetărie din România, asemănătoare cu un tort de foi cu cremă de vanilie și glazură de cacao. Fragilă, aromată și extrem de gustoasă, prăjitura este ideală pentru mesele festive sau aniversări, dar și pentru momentele în care vrem să retrăim gusturile copilăriei.

Ingrediente pentru Prăjitura Milano (rețeta clasică)

Pentru foi:

  • 500 g făină
  • 150 g untură (sau 200 g unt)
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 ouă
  • 1 linguriță amoniac stins cu oțet sau zeamă de lămâie
  • 3 linguri lapte
  • Un praf de sare

Pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 3 linguri făină sau amidon
  • 3 gălbenușuri
  • 200 g unt moale
  • Esență de vanilie
  • Opțional: 4 linguri gem de caise sau vișine

Pentru glazură:

  • 100 g zahăr
  • 3 linguri apă
  • 50 g unt
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare – pas cu pas

1. Prepararea foilor:

Se frământă un aluat din toate ingredientele pentru foi, până devine omogen și nelipicios. Se împarte în 3 părți egale și se coc 3 foi subțiri pe dosul tăvii, la 180°C, până se rumenesc ușor. Se lasă la răcit.

2. Prepararea cremei:

Gălbenușurile se freacă cu zahărul, apoi se adaugă făina și puțin lapte. Restul laptelui se fierbe separat și se toarnă treptat peste compoziție. Se amestecă continuu până se îngroașă, apoi se lasă la răcit. Când este rece, se mixează cu untul și vanilia până se obține o cremă fină.

3. Asamblarea prăjiturii:

  • Pe prima foaie se întinde jumătate din cremă.
  • Se așază a doua foaie și se adaugă restul de cremă (opțional, se poate pune un strat subțire de gem între cremă și foaie).
  • Se pune ultima foaie, apoi se presează ușor cu o tavă grea și se lasă la rece peste noapte.

4. Glazura:

Zahărul și apa se fierb până se obține un sirop. Se adaugă cacao și unt, amestecând bine. Se toarnă glazura caldă peste prăjitură și se întinde uniform.

După întărire, prăjitura se taie în pătrate sau romburi.

Sfaturi și servire

  • Prăjitura Milano este mai gustoasă a doua zi, când foile s-au înmuiat bine și aromele s-au întrepătruns.
  • Se servește cu moderație – e un desert bogat, dar rafinat.
  • Ideală pentru mesele festive, sărbători și momente de răsfăț.

Prăjitura Milano este una dintre acele rețete de colecție care aduce aminte de gusturile copilăriei și de măiestria cofetarilor români de altădată. Ușor de făcut, cu ingrediente simple, dar cu un rezultat spectaculos – această prăjitură merită redescoperită!

Foto Delicioase/Facebook

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale