Pui cu sos de usturoi și mărar

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Fiind și sărbătoarea Sfântului prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, urez celor care poartă numele Sfântului Ioan viață lungă și sănatate.

Poate că v-ați săturat de atâta carne de porc și vreți ceva mai ușor și aromat. Propunerea mea este Pui cu sos de usturoi și mărar. Sosul alb și ușor, cu gust fin de usturoi este delicios.

Se folosesc:
– 4 pulpe superioare de pui cu piele
– 3 linguri de maioneză de usturoi
– două fire de mărar
– două linguri de ulei vegetal
– 150 de ml de apă
– 50 de ml de vin alb sec
– sare și piper negru proaspăt râșnit

Pulpele se șterg bine cu șervețele ca să fie uscate. Se presară generos pe ambele părți sare și piper râșnit mai grosier. Pulpele sunt puse pe o farfurie și se toarnă uleiul peste ele și se masează ușor. Rămân la temperatura camerei jumătate de ceas. Puteți folosi atâtea pulpe cât vă intră pe un singur strat în cratiță fără să fie prea înghesuite sau să se suprapună. Cratița ar trebui să fie din fontă cu un strat antiaderent pentru a se rumeni frumos și uniform.

Cratița se încinge fără nimic în ea și se așează pulpele cu pielea în jos. Se toarnă peste ele tot ce e în farfuria în care au stat, ulei și condimente. Pulpele se prelucrează termic fără să se miște prea mult, eventual ridicați ușor câte una să verificați culoarea. Durează cam 10- 15 minute să se rumeneasca frumos, la foc mediu spre mic. Veți vedea că pulpele au lăsat grăsime și suc în cratiță. Întoarceți pulpele și le lăsăți să se rumenească și pe partea a doua  încă 5- 6 minute.

Trageți cratița de pe foc și când uleiul se mai potolește adăugați apă și presărați puțină sare în ea.
Acoperiți cratiță și introduceți-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lăsăți carnea să se gătească complet, aproximativ 40 minute.

Scoateți cratița din cuptor și puneți carnea pe o farfurie. Fierbeți sosul rămas în ea la foc mare două- trei minute, să scadă puțin. Turnați vinul și lăsați să se evapore alcoolul după care deglasați fundul vasului. Adăugați mărarul tocat fin în timp ce fierbe și luați cratiță de pe foc.

Puneți câteva linguri din sosul din tavă peste maioneză și amestecați. Turnați maioneza în cratiță și amestecați bine. Maioneză este făcută cu lapte și nu vrem să se taie, de aceea sosul nu trebuie să fie fierbinte. Reglați gustul cu sare și piper. Întoarceți pulpele în cratiță și stropiți-le peste tot cu sosul usturoiat. Puneți capacul și lăsăți să stea 10 minute ca să destindă fibrele cărnii.

Serviți mâncarea caldă cu mămăligă. Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

Cele mai citite

Related Articles