Orez cu carne de vită

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Gastronomia boliviană, căci rețeta de astăzi este parte a acesteia, se bazează pe rădăcini profunde spaniole și indigene.  Bolivia a fost locuită de mai bine de 20.000 de ani. Abia în anul 220 î.Hr. s-a stabilit o civilizație importantă. În acel moment, Tiwanaku, o cultură pre-incașă, a început să se dezvolte și a ocupat suprafețe mari din Peru, Bolivia și Ecuador.
Din punct de vedere gastronomic, una dintre cele mai relevante date a fost sosirea spaniolilor începând cu secolul al XVI-lea. Spaniolii au introdus grâul, oile, găinile, porcii și vita în gastronomia zonei. Aceste ingrediente au fost amestecate cu produse locale și a luat naștere gastronomia creolă, care este comună în toate țările din America Latină cu influență europeană, în principal portugheză și spaniolă.

Gastronomia boliviană are în consecință rădăcini indigene, europene și arabe extinse (datorită influenței gastronomiei arabe asupra bucătăriei andaluze). În prezent este una dintre cele mai diverse bucătării din lume și cu posibilități mai mari de extindere.
Gastronomia din Bolivia oferă în principal mâncăruri andine, mâncăruri din câmpii și mâncăruri tropicale, clasificare care poate fi stabilită și în țările vecine care împărtășesc o geografie și o topografie similară.
Fiind un stat multietnic, cu indigeni, mestizo, europeni, asiatici si africani, bucatele sale tipice au căpătat și ele acest mix unic.  
Bolivia este o țară vastă cu climă variată și, în consecință, oferă o gamă largă de produse naturale. Acestea includ sute de soiuri de cartofi și porumb, fructe și condimente.
Oamenii din zona andină, cu clima sa rece, preferă alimentele foarte picante și pline de carbohidrați.

Bolivian Majadito de Charque sau Orez cu carne de vită.
Majadito de charque este o masă tradițională boliviană gătită în statele estice Beni și Santa Cruz, la tropicele calde și umede ale Boliviei. Inițial cu multe decenii în urmă, acest fel de mâncare a fost gătit în aer liber într-o oală de lut, la foc deschis.
Ingredientele necesare preparării sunt:

– o jumătate de kg de carne de vită
– două căni de orez
– 5 căni de apă
– o ceapă roșie mare, tăiată mărunt
– o roșie mare, fin tăiată
– 2 căței de usturoi tocați mărunt
– o linguriță de pudră de ardei iute roșu
– 4 tomate galbene
– 4 ouă
– ulei pentru gătit
– sare și piper.

Rețetele de familie variază ușor în ceea ce privește cantitățile și uneori condimentele.
Pentru această rețetă va trebui să lăsați la înmuiat orezul timp de câteva ore sau și mai bine, peste noapte.
După ce orezul s-a înmuiat se fierbe timp mai bine de jumătate de ceas. Orezul se pune într-o strecurătoare.

Puneți și carnea de vită la fiert în apă. Scoateți carnea de vită  când este bine fiartă, iar când este rece, se rupe în bucăți mici cu mâinile.
Tocați mărunt ceapa, usturoiul și roșiile în bucăți mici. Se pune într-o cratiță o lingură de ulei și se călesc până ce ceapa este translucidă.
Într-o oală mare se pun 5 căni de apă la fiert. Odată ce apa ajunge la fierbere adăugați cele două căni de orez. Gătiți 15 minute, amestecând din când în când. Oala nu se acoperă.

Adăugați roșia sotată și condimentele în orez și amestecați. Se mai gătesc încă 10-15 minute până când orezul este complet fiert. Aveți grijă să nu lăsați orezul să absoarbă toată apa. Această rețetă necesită un fel de orez umed, nu un orez uscat.

Adăugați carnea de vită în orez și amestecați până când carnea este încălzită. Se ia de pe foc, se acopera și se dă deoparte.
Pentru a curăța tomatele galbene, tăiați ambele capete și îndepărtați coaja cu un cuțit. Apoi le tăiați pe lungime în bucăți lungi.

Într-o tigaie mare, turnați ulei pentru a acoperi fundul tigaii. Lăsați uleiul să ajungă aproape de punctul de fumegare.
Puneți fâșiile de roșii în tigaie și prăjiți-le cu grijă până devin aurii. Aveți grijă să nu se ardă tomatele.
Întoarceți-le cu o furculiță o dată sau de mai multe ori până când sunt complet moi și aurii. Acoperiți o farfurie cu hârtie de bucătărie și puneți roșiile.
În tigaia în care au fost roșiile prăjiți ouăle. Gălbenușul va trebui să fie moale și curgător, deoarece bolivienii îl amestecă în orez.

Pe o farfurie, puneți o porție mare de orez. Acoperiți-l cu un ou prăjit și adăugați câteva felii de roșii prăjite de-a lungul părților laterale. Puteți orna majadito-ul cu puțin pătrunjel.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(embajadadebolivia-eu; boliviabella-com)

Cele mai citite

Related Articles