Ascultă Radio România Reșița Live

Orez cu carne de vită

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Gastronomia boliviană, căci rețeta de astăzi este parte a acesteia, se bazează pe rădăcini profunde spaniole și indigene.  Bolivia a fost locuită de mai bine de 20.000 de ani. Abia în anul 220 î.Hr. s-a stabilit o civilizație importantă. În acel moment, Tiwanaku, o cultură pre-incașă, a început să se dezvolte și a ocupat suprafețe mari din Peru, Bolivia și Ecuador.
Din punct de vedere gastronomic, una dintre cele mai relevante date a fost sosirea spaniolilor începând cu secolul al XVI-lea. Spaniolii au introdus grâul, oile, găinile, porcii și vita în gastronomia zonei. Aceste ingrediente au fost amestecate cu produse locale și a luat naștere gastronomia creolă, care este comună în toate țările din America Latină cu influență europeană, în principal portugheză și spaniolă.

Orez cu carne de vită

Articol editat de Radio Resita, 6 februarie 2024, 06:00

Gastronomia boliviană are în consecință rădăcini indigene, europene și arabe extinse (datorită influenței gastronomiei arabe asupra bucătăriei andaluze). În prezent este una dintre cele mai diverse bucătării din lume și cu posibilități mai mari de extindere.
Gastronomia din Bolivia oferă în principal mâncăruri andine, mâncăruri din câmpii și mâncăruri tropicale, clasificare care poate fi stabilită și în țările vecine care împărtășesc o geografie și o topografie similară.
Fiind un stat multietnic, cu indigeni, mestizo, europeni, asiatici si africani, bucatele sale tipice au căpătat și ele acest mix unic.  
Bolivia este o țară vastă cu climă variată și, în consecință, oferă o gamă largă de produse naturale. Acestea includ sute de soiuri de cartofi și porumb, fructe și condimente.
Oamenii din zona andină, cu clima sa rece, preferă alimentele foarte picante și pline de carbohidrați.

Bolivian Majadito de Charque sau Orez cu carne de vită.
Majadito de charque este o masă tradițională boliviană gătită în statele estice Beni și Santa Cruz, la tropicele calde și umede ale Boliviei. Inițial cu multe decenii în urmă, acest fel de mâncare a fost gătit în aer liber într-o oală de lut, la foc deschis.
Ingredientele necesare preparării sunt:

– o jumătate de kg de carne de vită
– două căni de orez
– 5 căni de apă
– o ceapă roșie mare, tăiată mărunt
– o roșie mare, fin tăiată
– 2 căței de usturoi tocați mărunt
– o linguriță de pudră de ardei iute roșu
– 4 tomate galbene
– 4 ouă
– ulei pentru gătit
– sare și piper.

Rețetele de familie variază ușor în ceea ce privește cantitățile și uneori condimentele.
Pentru această rețetă va trebui să lăsați la înmuiat orezul timp de câteva ore sau și mai bine, peste noapte.
După ce orezul s-a înmuiat se fierbe timp mai bine de jumătate de ceas. Orezul se pune într-o strecurătoare.

Puneți și carnea de vită la fiert în apă. Scoateți carnea de vită  când este bine fiartă, iar când este rece, se rupe în bucăți mici cu mâinile.
Tocați mărunt ceapa, usturoiul și roșiile în bucăți mici. Se pune într-o cratiță o lingură de ulei și se călesc până ce ceapa este translucidă.
Într-o oală mare se pun 5 căni de apă la fiert. Odată ce apa ajunge la fierbere adăugați cele două căni de orez. Gătiți 15 minute, amestecând din când în când. Oala nu se acoperă.

Adăugați roșia sotată și condimentele în orez și amestecați. Se mai gătesc încă 10-15 minute până când orezul este complet fiert. Aveți grijă să nu lăsați orezul să absoarbă toată apa. Această rețetă necesită un fel de orez umed, nu un orez uscat.

Adăugați carnea de vită în orez și amestecați până când carnea este încălzită. Se ia de pe foc, se acopera și se dă deoparte.
Pentru a curăța tomatele galbene, tăiați ambele capete și îndepărtați coaja cu un cuțit. Apoi le tăiați pe lungime în bucăți lungi.

Într-o tigaie mare, turnați ulei pentru a acoperi fundul tigaii. Lăsați uleiul să ajungă aproape de punctul de fumegare.
Puneți fâșiile de roșii în tigaie și prăjiți-le cu grijă până devin aurii. Aveți grijă să nu se ardă tomatele.
Întoarceți-le cu o furculiță o dată sau de mai multe ori până când sunt complet moi și aurii. Acoperiți o farfurie cu hârtie de bucătărie și puneți roșiile.
În tigaia în care au fost roșiile prăjiți ouăle. Gălbenușul va trebui să fie moale și curgător, deoarece bolivienii îl amestecă în orez.

Pe o farfurie, puneți o porție mare de orez. Acoperiți-l cu un ou prăjit și adăugați câteva felii de roșii prăjite de-a lungul părților laterale. Puteți orna majadito-ul cu puțin pătrunjel.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(embajadadebolivia-eu; boliviabella-com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă