Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea perfectă pentru o masă europeană rafinată, plină de gust și culoare. Încearcă rețeta și lasă-te inspirat de aromele munților!

Articol editat de Valentina Adam, 23 iunie 2025, 07:00
Ingrediente pentru friptura de vițel cu legume sotate
Pentru friptură:
- 500 g carne de vițel, file
- 4 eșalote
- 8 inimioare mici de fenicul
- 8 baby morcovi
- 150 ml vin alb
Pentru sosul de roșii:
Pudră de chili (după gust)
2 eșalote
500 g roșii bine coapte
1 lingură ulei de măsline
2 căței de usturoi
Sare și piper negru proaspăt măcinat
Opțional – sos de ierburi:
- 20 fire pătrunjel proaspăt
- 2 fire mentă
- 100 ml ulei de măsline
- 2 linguri apă
- Sare și piper
Mod de preparare
1. Pregătirea sosului de roșii
- Curăță roșiile de coajă, îndepărtează semințele și taie pulpa în bucăți mici.
- Toacă mărunt eșalotele și usturoiul.
- Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline, adaugă usturoiul, eșalotele și pudra de chili. Călește 2 minute.
- Adaugă pulpa de roșii, sare și piper. Fierbe la foc mic 30 de minute, amestecând ocazional.
2. Prepararea fripturii de vițel
- Condimentează fileul de vițel cu sare și piper.
- Unge ușor o cratiță cu ulei, rumenește fileul pe toate părțile.
- Scoate carnea, toarnă vinul alb, deglasează și gătește 1 minut.
- Pune friptura la loc, gătește la foc mediu 20 de minute, întorcând-o ocazional.
3. Pregătirea legumelor sotate
- Fierbe baby morcovii și inimile de fenicul 3-4 minute în apă cu sare, apoi scurge-i.
- Într-o tigaie, încălzește puțin ulei, adaugă eșalotele curățate, gătește 2-3 minute.
- Adaugă legumele opărite, sare, piper și trei linguri de apă. Gătește la foc mic 10 minute.
4. Opțional – sos de ierburi
- Mixează pătrunjelul și menta cu uleiul de măsline, apa, sare și piper, până obții un sos verde, aromat.
Servire
Taie friptura de vițel felii subțiri, așază-le pe farfurie alături de legumele sotate și sosul de roșii. Pentru un plus de prospețime, adaugă și sosul de ierburi. Servește preparatul cald, alături de un pahar de vin alb sec.
Daniel Babun
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro