Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea perfectă pentru o masă europeană rafinată, plină de gust și culoare. Încearcă rețeta și lasă-te inspirat de aromele munților!

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Articol editat de Valentina Adam, 23 iunie 2025, 07:00

Ingrediente pentru friptura de vițel cu legume sotate
Pentru friptură:

  • 500 g carne de vițel, file
  • 4 eșalote
  • 8 inimioare mici de fenicul
  • 8 baby morcovi
  • 150 ml vin alb

Pentru sosul de roșii:

Pudră de chili (după gust)

2 eșalote

500 g roșii bine coapte

1 lingură ulei de măsline

2 căței de usturoi

Sare și piper negru proaspăt măcinat

Opțional – sos de ierburi:

  • 20 fire pătrunjel proaspăt
  • 2 fire mentă
  • 100 ml ulei de măsline
  • 2 linguri apă
  • Sare și piper

Mod de preparare

1. Pregătirea sosului de roșii

  • Curăță roșiile de coajă, îndepărtează semințele și taie pulpa în bucăți mici.
  • Toacă mărunt eșalotele și usturoiul.
  • Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline, adaugă usturoiul, eșalotele și pudra de chili. Călește 2 minute.
  • Adaugă pulpa de roșii, sare și piper. Fierbe la foc mic 30 de minute, amestecând ocazional.

2. Prepararea fripturii de vițel

  • Condimentează fileul de vițel cu sare și piper.
  • Unge ușor o cratiță cu ulei, rumenește fileul pe toate părțile.
  • Scoate carnea, toarnă vinul alb, deglasează și gătește 1 minut.
  • Pune friptura la loc, gătește la foc mediu 20 de minute, întorcând-o ocazional.

3. Pregătirea legumelor sotate

  • Fierbe baby morcovii și inimile de fenicul 3-4 minute în apă cu sare, apoi scurge-i.
  • Într-o tigaie, încălzește puțin ulei, adaugă eșalotele curățate, gătește 2-3 minute.
  • Adaugă legumele opărite, sare, piper și trei linguri de apă. Gătește la foc mic 10 minute.

4. Opțional – sos de ierburi

  • Mixează pătrunjelul și menta cu uleiul de măsline, apa, sare și piper, până obții un sos verde, aromat.

Servire

Taie friptura de vițel felii subțiri, așază-le pe farfurie alături de legumele sotate și sosul de roșii. Pentru un plus de prospețime, adaugă și sosul de ierburi. Servește preparatul cald, alături de un pahar de vin alb sec.

Daniel Babun

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei