Ascultă Radio România Reșița Live

Escudella andorrană

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.

Escudella andorrană

Articol editat de Radio Resita, 1 aprilie 2024, 11:16

Vă spun și astăzi despre gastronomia Principatului Andorra, cunoscut drept „cel mai mare micro stat din Europa”, iar capitala sa este Andorra la Vieja. Țara are cam atâția locuitori cât are și Reșița. Andorra ocupă o suprafață de 468 de kilometri pătrați și este situată între Franța și Spania. Limba oficială este catalana.

Andorra își bazează economia pe sectorul zootehnic, deoarece doar 2% din terenul său este arabil. Tutunul este o plantă foarte cultivată. Un alt motor economic puternic este turismul. Întrucât o mare parte a economiei se bazează pe turism, locuitorii caută o modalitate de a oferi cele mai rafinate feluri de mâncare turiștilor.
Gastronomia Andorrei este bucătăria de munte și, deși are un caracter propriu, oferă și arome tipice din tradițiile gastronomice franceze și catalane.
Datorită orientării muntilor Pirinei, clima este uscată, iernile la munte sunt reci, primăverile și toamnele sunt blânde, iar verile au temperaturi cuprinse între 25 și 30 de grade Celsius.

Escudella andorrană este preparatul pe care vi-l prezint din micul principat.

Vom avea de lucru cu:
– două cești de fasole albă uscată
– un os de vită potrivit  
– 150 de gr de măduvă de vită
– 3 pulpe dezosate de pui
– 400 de gr de cârnați cruzi de porc
– 400 de gr de șuncă, tăiată în bucăți
– o jumătate de căpățână de varză dulce
– un cartof mare, tăiat în bucăți rustice
– un sfert de ceașcă de orez nefiert
– o ceașcă de paste gen cornetti
– o cană de conservă de năut
– sare și piper

Cârnații cruzi se eliberează de membrană și carnea se se împarte și se fac chiftele egale ca dimensiune. Mărimea acestor bile ar trebui să fie ca cea a unei mingi de ping-pong.
Punem fasolea uscată în apă rece. În acest timp, gătim mingile de cârnați la foc mediu. Tăiem șunca în cuburi.
Punem fasolea clătită în mai multe ape, cârnații, șunca, pulpele de pui și oasele într-o oala cu 8 căni de apă.
Se aduce la fierbere, apoi reducem focul și se lasă să fiarbă, acoperit timp de două ore.

Puiul trebuie să fie foarte fraged, aproape să se destrame.
Scoatem oasele și aducem supa și carnea rămasă la fiert. Dacă nu este lichid suficient se poate adăuga apă.
Adăugăm varza, cartofii, orezul, pastele și năutul din conservă. Potrivim gustul cu sare și piper.
Se gătește până când cartofii si orezul sunt fragezi.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(visitandorra-com)

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă