Ascultă Radio România Reșița Live

Escudella andorrană

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.

Escudella andorrană

Articol editat de Radio Resita, 1 aprilie 2024, 11:16

Vă spun și astăzi despre gastronomia Principatului Andorra, cunoscut drept „cel mai mare micro stat din Europa”, iar capitala sa este Andorra la Vieja. Țara are cam atâția locuitori cât are și Reșița. Andorra ocupă o suprafață de 468 de kilometri pătrați și este situată între Franța și Spania. Limba oficială este catalana.

Andorra își bazează economia pe sectorul zootehnic, deoarece doar 2% din terenul său este arabil. Tutunul este o plantă foarte cultivată. Un alt motor economic puternic este turismul. Întrucât o mare parte a economiei se bazează pe turism, locuitorii caută o modalitate de a oferi cele mai rafinate feluri de mâncare turiștilor.
Gastronomia Andorrei este bucătăria de munte și, deși are un caracter propriu, oferă și arome tipice din tradițiile gastronomice franceze și catalane.
Datorită orientării muntilor Pirinei, clima este uscată, iernile la munte sunt reci, primăverile și toamnele sunt blânde, iar verile au temperaturi cuprinse între 25 și 30 de grade Celsius.

Escudella andorrană este preparatul pe care vi-l prezint din micul principat.

Vom avea de lucru cu:
– două cești de fasole albă uscată
– un os de vită potrivit  
– 150 de gr de măduvă de vită
– 3 pulpe dezosate de pui
– 400 de gr de cârnați cruzi de porc
– 400 de gr de șuncă, tăiată în bucăți
– o jumătate de căpățână de varză dulce
– un cartof mare, tăiat în bucăți rustice
– un sfert de ceașcă de orez nefiert
– o ceașcă de paste gen cornetti
– o cană de conservă de năut
– sare și piper

Cârnații cruzi se eliberează de membrană și carnea se se împarte și se fac chiftele egale ca dimensiune. Mărimea acestor bile ar trebui să fie ca cea a unei mingi de ping-pong.
Punem fasolea uscată în apă rece. În acest timp, gătim mingile de cârnați la foc mediu. Tăiem șunca în cuburi.
Punem fasolea clătită în mai multe ape, cârnații, șunca, pulpele de pui și oasele într-o oala cu 8 căni de apă.
Se aduce la fierbere, apoi reducem focul și se lasă să fiarbă, acoperit timp de două ore.

Puiul trebuie să fie foarte fraged, aproape să se destrame.
Scoatem oasele și aducem supa și carnea rămasă la fiert. Dacă nu este lichid suficient se poate adăuga apă.
Adăugăm varza, cartofii, orezul, pastele și năutul din conservă. Potrivim gustul cu sare și piper.
Se gătește până când cartofii si orezul sunt fragezi.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(visitandorra-com)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine