Ascultă Radio România Reșița Live

Escudella andorrană

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.

Escudella andorrană

Articol editat de Radio Resita, 1 aprilie 2024, 11:16

Vă spun și astăzi despre gastronomia Principatului Andorra, cunoscut drept „cel mai mare micro stat din Europa”, iar capitala sa este Andorra la Vieja. Țara are cam atâția locuitori cât are și Reșița. Andorra ocupă o suprafață de 468 de kilometri pătrați și este situată între Franța și Spania. Limba oficială este catalana.

Andorra își bazează economia pe sectorul zootehnic, deoarece doar 2% din terenul său este arabil. Tutunul este o plantă foarte cultivată. Un alt motor economic puternic este turismul. Întrucât o mare parte a economiei se bazează pe turism, locuitorii caută o modalitate de a oferi cele mai rafinate feluri de mâncare turiștilor.
Gastronomia Andorrei este bucătăria de munte și, deși are un caracter propriu, oferă și arome tipice din tradițiile gastronomice franceze și catalane.
Datorită orientării muntilor Pirinei, clima este uscată, iernile la munte sunt reci, primăverile și toamnele sunt blânde, iar verile au temperaturi cuprinse între 25 și 30 de grade Celsius.

Escudella andorrană este preparatul pe care vi-l prezint din micul principat.

Vom avea de lucru cu:
– două cești de fasole albă uscată
– un os de vită potrivit  
– 150 de gr de măduvă de vită
– 3 pulpe dezosate de pui
– 400 de gr de cârnați cruzi de porc
– 400 de gr de șuncă, tăiată în bucăți
– o jumătate de căpățână de varză dulce
– un cartof mare, tăiat în bucăți rustice
– un sfert de ceașcă de orez nefiert
– o ceașcă de paste gen cornetti
– o cană de conservă de năut
– sare și piper

Cârnații cruzi se eliberează de membrană și carnea se se împarte și se fac chiftele egale ca dimensiune. Mărimea acestor bile ar trebui să fie ca cea a unei mingi de ping-pong.
Punem fasolea uscată în apă rece. În acest timp, gătim mingile de cârnați la foc mediu. Tăiem șunca în cuburi.
Punem fasolea clătită în mai multe ape, cârnații, șunca, pulpele de pui și oasele într-o oala cu 8 căni de apă.
Se aduce la fierbere, apoi reducem focul și se lasă să fiarbă, acoperit timp de două ore.

Puiul trebuie să fie foarte fraged, aproape să se destrame.
Scoatem oasele și aducem supa și carnea rămasă la fiert. Dacă nu este lichid suficient se poate adăuga apă.
Adăugăm varza, cartofii, orezul, pastele și năutul din conservă. Potrivim gustul cu sare și piper.
Se gătește până când cartofii si orezul sunt fragezi.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(visitandorra-com)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă