Ascultă Radio România Reșița Live

Escudella andorrană

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.

Escudella andorrană

Articol editat de Radio Resita, 1 aprilie 2024, 11:16

Vă spun și astăzi despre gastronomia Principatului Andorra, cunoscut drept „cel mai mare micro stat din Europa”, iar capitala sa este Andorra la Vieja. Țara are cam atâția locuitori cât are și Reșița. Andorra ocupă o suprafață de 468 de kilometri pătrați și este situată între Franța și Spania. Limba oficială este catalana.

Andorra își bazează economia pe sectorul zootehnic, deoarece doar 2% din terenul său este arabil. Tutunul este o plantă foarte cultivată. Un alt motor economic puternic este turismul. Întrucât o mare parte a economiei se bazează pe turism, locuitorii caută o modalitate de a oferi cele mai rafinate feluri de mâncare turiștilor.
Gastronomia Andorrei este bucătăria de munte și, deși are un caracter propriu, oferă și arome tipice din tradițiile gastronomice franceze și catalane.
Datorită orientării muntilor Pirinei, clima este uscată, iernile la munte sunt reci, primăverile și toamnele sunt blânde, iar verile au temperaturi cuprinse între 25 și 30 de grade Celsius.

Escudella andorrană este preparatul pe care vi-l prezint din micul principat.

Vom avea de lucru cu:
– două cești de fasole albă uscată
– un os de vită potrivit  
– 150 de gr de măduvă de vită
– 3 pulpe dezosate de pui
– 400 de gr de cârnați cruzi de porc
– 400 de gr de șuncă, tăiată în bucăți
– o jumătate de căpățână de varză dulce
– un cartof mare, tăiat în bucăți rustice
– un sfert de ceașcă de orez nefiert
– o ceașcă de paste gen cornetti
– o cană de conservă de năut
– sare și piper

Cârnații cruzi se eliberează de membrană și carnea se se împarte și se fac chiftele egale ca dimensiune. Mărimea acestor bile ar trebui să fie ca cea a unei mingi de ping-pong.
Punem fasolea uscată în apă rece. În acest timp, gătim mingile de cârnați la foc mediu. Tăiem șunca în cuburi.
Punem fasolea clătită în mai multe ape, cârnații, șunca, pulpele de pui și oasele într-o oala cu 8 căni de apă.
Se aduce la fierbere, apoi reducem focul și se lasă să fiarbă, acoperit timp de două ore.

Puiul trebuie să fie foarte fraged, aproape să se destrame.
Scoatem oasele și aducem supa și carnea rămasă la fiert. Dacă nu este lichid suficient se poate adăuga apă.
Adăugăm varza, cartofii, orezul, pastele și năutul din conservă. Potrivim gustul cu sare și piper.
Se gătește până când cartofii si orezul sunt fragezi.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(visitandorra-com)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă