Finalul anului 2015 a găsit cele două echipe din liga a doua, din Caraş-Severin, în situaţii care nu fac cinste fotbalului din zona noastră. Atât Metalul Reşiţa, cât şi FC Caransebeş, au fost sancţionate de FRF pentru litigii cu foşti şi actuali jucători. Metalul, care în campionat nu a reuşit să adune decât 4 puncte, a fost depunctată, în total, cu 12 puncte şi acum este la minus 11. Colega de serie, FC Caransebeş, după ce a acumulat 13 puncte a fost penalizată cu 52 de puncte şi este acum la minus 39. Dacă la Metalul mai sunt speranţe de a rămâne în Liga a doua, la Caransebeş situaţia pare a fi tranşată în sensul retragerii din competiţie. Spre finalul lui 2015, Consiliului Local a abrogat o hotărâre adoptată în 2010 în baza căreia a fost susţinută mişcarea fotbalistică din Caransebeş. Gruparea gugulană urmează să se retragă înainte ca FRF să poată lua măsura excluderii.

Probleme au fost şi la Timişoara. Curtea de Conturi Timiş a trimis o adresă Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Timişoara, prin care le înştiinţa că asocierile cu entităţile sportive din judeţ au fost făcute ilegal. După sistarea finanţării din bani publici, echipa masculină de baschet BC Timişoara, care a obţinut rezultate an de an şi a umplut Sala Constantin Jude cu spectatori, s-a despărţit de jucătorii importanţi şi acum se află în coada clasamentului. Efectele negative se văd şi la echipa de fotbal ACS Poli, jucătorii având restanţe salariale de câteva luni.

Timișoara Saracens este prima echipă care realizează o triplă internă la rugby: Cupa României, SuperLiga, precum și noua competiție, Cupa Regelui. Toate cele trei trofee au poposit în vitrina formației din Ronaț, deşi nu a fost ocolită de greutăţi financiare. RCM Timișoara Saracens a fost desemnată şi cea mai bună echipă din 2015 la nivelul Federaţiei Române de rugby.

HC Adrian Petrea a încheiat anul 2015 pe locul 4 în Liga Naţională de handbal masculin, un rezultat nesperat chiar şi de conducerea clubului, după cum a declarat antrenorul echipei. Mai mult, formaţia reşiţeană este calificată şi în sferturile de finală ale Cupei României, unde urmează să întâlnească liderul campionatului, CSM Bucureşti.

Tinerii handbalişti de la Liceul Traian Vuia Reşiţa, care evoluează în campionatul naţional al juniorilor 1, nu au cunoscut înfrângerea în 2015. Cele mai categorice rezultate le-au înregistrat împotriva echipei CSS Lugoj, în care elevii profesoarei Lucia Moruţ au câştigat la diferenţe de 33 şi 21 de goluri.

Spre finalul anului, România a devenit a treia echipă din lume la handbal feminin, după victoria în fața Poloniei, scor 31-22, în meciul pentru locul 3, dominat clar de tricolore. Cristina Neagu a câștigat titlul de golgheter al campetiției şi a fost desemnată cea mai bună juucătoare a turneului. Neagu face parte și din echipa ideală a competiției, alături de ea fiind selecționată și căpitanul României, Valentina Ardean Elisei, pe postul de extremă stânga. Şi în echipa debutantelor anului se regăsesc două românce, la categoria jucătoarelor sub 22 de ani: Eliza Bucheschi și Gabriela Perianu.

În gimnastică, anul 2015 a fost apreciat ca fiind satisfăcător de către preşedintele Federaţiei, Adrian Stoica, deşi echipele- feminină și masculină- de gimnastică artistică ale României au ratat calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce nu au reușit să intre în finalele de 8 la Campionatele Mondialele de la Glasgow. La aceste întreceri, România a cucerit două medalii, veteranul Marian Drăgulescu a luat argintul la sărituri, iar Larisa Iordache bronzul la individual compus.

România a încheiat anul premergător Jocurilor Olimpice cu cel mai slab bilanț din ultimele decenii. Doar 30 de sportivi din 9 discipline sunt calificați la Rio. În momentul de față, șansele cele mai mari să obțină calificarea pentru Rio 2016 le au sportivii de la scrimă, tenis, handbal și canotaj.

foto arhivă

(Adina Niţă)