Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură cu sos cremă de ceapă

 În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent.

Friptură cu sos cremă de ceapă

Articol editat de Valentina Adam, 2 septembrie 2024, 08:32

Irlanda a devenit remarcată ca o destinație a iubitorilor de mâncare în ultimii ani, în ciuda marii fertilități agricole a țării și mai ales a pășunilor sale mănoase.
Ospitalitatea a jucat un rol central în cultura irlandeză încă de la începuturi. Mitologia irlandeză celtică pune accent pe îndatoririle pe care gazdele și oaspeții le au față de celălalt. Ca și astăzi, mâncărurile menționate în mod proeminent în acele scrieri timpurii tind să fie carnea, lactatele, peștele și pâinea. În timpul dominației britanice a Irlandei, relațiile socio-economice, sărăcirea claselor agricole, încurajarea înlocuirii culturilor mixte și obligarea nivelurilor superioare ale societății să urmeze obiceiurile ascendenței anglo-irlandeze, au împiedicat conservarea și dezvoltarea creativă a bucătăriei irlandeze.

De-a lungul Irlandei, în ultimele decenii s-a dezvoltat o nouă cultură alimentară, bazată pe tradițiile locale excelente, acceptând și adaptând influențe din toate colțurile țării. Rezultatul nu este doar surprinzător ci și impresionant. Calitatea și originalitatea alimentelor disponibile astăzi în Irlanda este remarcabilă.

Datorită climei temperate, pășunile irlandeze au iarbă cam zece luni pe an. Acestea sunt condiții ideale pentru creșterea vitelor, a oilor sau a porcilor. Nu este de mirare că restaurantele gourmet din Europa folosesc acele produse. Carnea de vită și miel irlandeze sunt printre cele mai bune. Slănina irlandeză, afumată cu lemn de stejar este minunată.
Lactatele irlandeze sunt cunoscute și apreciate de multe secole. Animalele care se hrănesc pe câmpurile verzi ale „Insulei de Smarald” au produs lapte, unt și smântână minunat de bogate.
În ultimele generații, Irlanda a dezvoltat o nouă tradiție de fabricare a brânzei, folosind lapte de vacă, oaie sau capră, preparate după rețete franceze.

Irlanda nu este bogată în fructe, dar au livezi de mere foarte fine, bune pentru plăcinte și cidru și multe tipuri de fructe de pădure. Desigur, Irlanda produce multe soiuri de cartofi cu  arome și texturi deosebite.
Cea mai mare bogăție culinară a Irlandei, în opinia mea, provine de pe țărmurile și râurile sale. Somonul, păstrăvul, crabul, homarul, stridiile, midiile și altele fructe de apă sunt copioase și de o calitate superioară.

În capitala Dublin, ziua înceape cu micul dejun, constând cel puțin din ouă și slănină, însoțite cu budincă neagră (există multe versiuni locale), budincă albă și adesea fasole sau ciuperci. Pâinea prăjită și dulceața își fac și ele apariția, la fel ca terciul (care a jucat un rol important) sau chiar și kippers, adică heringul afumat. În general, pâinea joacă un rol major în identitatea culinară a Irlandei, dar versiunile care folosesc cartofi, roșii și diferite ierburi sunt acum și ele comune.
Prânzul din Dublin poate varia foarte mult, de la un castron de supă (se face o supă cremoasă de legume foarte bună) sau chiar un sandviș simplu, dar proaspăt, cu slănină. Există și un prânz complet „ carvery”, care se servește în multe restaurante sau pub-uri, constând din felii suculente de carne gătită lent și sos, de obicei însoțite de piure de cartofi sau alte legume.
Masa de seară, cina, este acum cea mai consistentă pentru mulți locuitori din Dublin, deoarece membrii familiilor sunt acasă. Cei din Dublin și ceilalți irlandezii sunt asociați cu consumul de băuturi alcoolice. Oricum ar fi, țara produce niște băuturi superbe și distinctive. Băuturile răcoritoare includ apa minerală din multe izvoare aflate într-o țară bogată în apă.  Irlanda are o tradiție limitată în ceea ce privește băuturile răcoritoare aromate.
Cea mai cunoscută băutură irlandeză este stout, o bere neagră și oarecum amară, produsă din malțuri prăjite, hamei și drojdie și cunoscută cel mai frecvent prin faimosul brand din Dublin, Guinness. Acesta este vârful unei tradiții bogate.   Experiența irlandeză este o seară la un pub (în mod ideal, un pub din Dublin, Belfast sau alt oraș, sau un pub rural care se distinge prin decor și scena locală) include savurarea berii irlandeze.
Pentru spiritele mai puternice, Irlanda oferă alegeri superbe. Whisky-ul irlandez a fost cel mai popular spirit din lume până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a intrat într-un declin abrupt care a fost în cele din urmă oprit și inversat în ultimele decenii. Whisky-ul irlandez de obicei dublu sau triplu distilat degajă o netezime minunată.
Mențiune specială trebuie făcută pentru ceai. Cu peste 3 kg de ceai de persoană pe an, Dublin are cel mai mare consum de ceai din Europa și al treilea cel mai mare din lume. Ceaiul se consumă practic în toate ocaziile, acasă, la serviciu, la ieșiri, singur, cu prietenii, la masă. Ceaiul, desigur, nu crește în Irlanda, producătorii irlandezi amestecă frunze de ceai importate, cel mai frecvent ceaiuri negre.

Să facem un fel caracteristic de mâncare din Dublin: friptură cu sos cremă de ceapă.

Dacă nu puteți folosi whisky, puteți utiliza coniac, bourbon sau vin roșu. Dacă nu vreți alcool, folosiți trei linguri de supă de vită plus o lingură de suc de mere sau oțet pentru a imita dulceața și aciditatea alcoolului. Dar nu va avea același gust.

Ingrediente folosite:
– 4 fileuri de carne de vită mai groase
– două lingurițe de condimente pentru friptură de vită
– două linguri de ulei de măsline
– o lingură de unt sărat
– o ceapă albă mare, feliată subțire
– 3 căței de usturoi, feliați
– o lingură de frunze proaspete de cimbru
– sare după gust
– piper negru după preferințe
– 20 de ml de whisky
– 4 linguri de smântână grasă
– pătrunjel tocat, pentru servire.

Preîncălziți cuptorul la 200 de gr Celsius. Cu aproximativ 30-40 de minute înainte de gătit, scoateți fripturile din frigider și uscați-le cu un prosop de hârtie. Asezonați-le peste tot cu condimentele pentru friptură și lăsăți-le deoparte.
Încingeți la foc mediu spre mare uleiul și untul într-o tigaie mare cu fundul gros. Prăjiți fripturile condimentate până formează o crustă închisă la culoare, aproximativ 2-3 minute pe o parte. Scoateți fripturile pe o foaie de copt și transferați-le cuptorului. Gătiți-le încă 6-7 minute pentru mediu-rare (temperatura internă să fie de 60- 65 de gr Celsius). Scoateți fripturile și lăsați-le să se odihnească.

Între timp, se adaugă ceapa, usturoiul și cimbrul în tigaia unde s-au prăjit fripturile. Se condimentează cu sare și piper. Gătiți, amestecând, până când ceapa este moale și începe să devină maro aurie. Luați tigaia de pe foc și deglasați-o cu whisky. Puneți-o să clocotească pentru ca alcoolul să se evapore. Lăsăți whisky-ul să se reducă ușor, amestecând și răzuind bucățile aromate de pe fundul cratiței, aproximativ un minut. Se amestecă smântâna și se fierbe până se îngroașă și se reduce ușor, cam 3 minute. Gustați și reglați gustul cu condimente după cum doriți.
Serviți friptura cu sosul cremă de ceapă și presărată cu pătrunjel.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(petersommer-com;thepioneerwoman-com)

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 11 iunie 2025, 07:44

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Topkapî cu pui – rafinament și gust oriental În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al...

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană
Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 10 iunie 2025, 07:40

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec

Călătorie culinară în America de Nord – Tocană de porc ca în Quebec În fiecare marți, la Radio Reșița explorăm rețetele savuroase ale...

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă