Herculane – Arcade în timp: 130 de ani de la vizita Împărătesei Sissi

255

Ultima zi a Simpozionului naţional HERCULANE – ARCADE ÎN TIMP, desfășurat în aceste zile în staţiunea Băile Herculane, a reprezentat inaugurarea traseului tematic PE URMELE ÎMPĂRĂTESEI SISSI, amenajat special pentru acest eveniment şi pentru a marca trecerea celor 130 de ani de la ultimul sejur al îndrăgitei împărătese pe Valea Cernei!

Din grupul care a parcurs astăzi acest traseu au făcut parte participanţi la simpozion, patru lucrători ai Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, dar şi doi turişti olandezi care au dorit să meargă pe traseul ămpărătesei! Ghidul grupului a fost Gheorghe Cârjan – din partea administraţiei publice locale, care i-a pus în temă pe drumeţi cu istoria locurilor prin care au mers la pas! Traseul porneşte de pe Platoul Coronini, ocoleşte Centrala fotovoltaică şi trece pe la Foişorul Verde – Izvorul Munk – Foişorul Galben, cu oprire la Foişorul Ciorici, care a fost ridicat recent pe piscul cu acelaşi nume, deasupra Grotei cu Aburi. Traseul parcurs este destul de uşor, poate fi parcurs de turişti de toate vârstele, iar peisajul este superb, cu perspectiva imaginii permanente asupra Centrului istoric al staţiunii de pe Valea Cernei, aspect reliefat şi de cei care au parcurs traseul inaugural:

Fascinant! Foarte frumos! Traseul e destul de lejer, dar foarte interesant… interesant orice paş pentru că valea aceasta este mirifică, te copleşeşte cu atâta verdeaţă şi cu atâta spaţiu vegetal şi ai posibilitatea să vezi Valea Cernei în plinătatea ei!

“E minunat! Venim dintr-o zonă submontană, confluenţa râurilor Gurghiu şi Mureş, respectiv dintre Munţii Gurghiului şi Munţii Călimani… zona aceasta este deosebit de frumoasă, atât din punct de vedere al naturii, cât şi din punct de vedere al istoriei! Pentru mine, care sunt obişnuit cu astfel de zone şi de trasee, a fost o plăcere şi relativ uşor! Oraşul se vede minunat de sus şi nu se văd clădirile lăsate în paragină… ar fi bine să se vadă la fel şi din apropiere, după ce vor fi renovate!”

Foarte frumos, interesant şi nu foarte greu de mers! Totul mi-a plăcut… traseul nu este foarte greu, pădurea este foarte accesibilă şi mi se pare că se încearcă recuperarea istoriei prin tot felul de popasuri, prin tot felul de locuri din care să poţi să-ţi aduci aminte de trecut… Interesant!”

“Foarte interesanţ cu peisaje deosebite, vederi de sus ale oraşului, un traseu care merită să fie parcurs de orice turist care vine în această minunată zonă… E o plimbare foarte plăcută, traseul este destul de comod, poate fi parcurs şi de copii, şi de bătrâni… doar puţină atenţie!”

Revenirea în staţiune a fost la fel de plăcută şi reconfortantă, iar mulţi dintre participanţi se gândesc deja la ediţia următoare a simpozionului, după reuşita acestei prime ediţii:

“Acest simpozion a pus temelia unei mai bine cunoaşteri a zonei şi a istoriei noastre, a unor locuri care poate au fost lăsate, aşa, într-o indiferenţă, dar e o iniţiativă foarte bună şi felicit pe toţi cei care s-au implicat în acest lucru şi succes pe mai departe!”

“Sper ca toţi cei cu dare de mână să aducă resursele necesare aici, în Herculane, în aşa fel încât să se construiască şi arcade pe coordonata spaţiului… coordonate în spaţiul românesc, în spaţiul european şi chiar în spaţiu mondial, care să aducă turişti… turişti care cu siguranţă vor fi încântaţi de ceea ce vor vedea aici, de peisaj, de natură, de munţii aceştia frumoşi şi, bineînţeeş de binefacerile pe care le oferă apele termale de la Herculane!”

“Simpozionul a  avut tot felul de secţiuni pe care puteai să le urmăreşti şi să te îmbogăţeşti cu tot felul de cunoştinţe… Informaţiile au fost foarte bine structurate şi totul a fost destul de accesibil… Cred că este o iniţiativă foarte bună şi comunitatea are ce să câştige din aceste lucruri, care să continue!”

Este un lucru bun că Primăria a decis să organizeze astfel de evenimente, e important să promovăm cultura în România, şi arta, şi partea de arhitectură, monumentele istorice, care sunt o bogăţie inestimabilă a fiecărei naţiuni!

Concluzia finalului manifestărilor o aflăm de la Cristian Miclău – primarul oraşului Băile Herculane : “Au fost reprezentanţi din toate zonele ţării, o reprezentare uniformă pentru acest simpozion care s-a desfăşurat în Băile Herculane. Având în vedere că a fost prima ediţie a acestui simpozion dedicat Împărătesei Sissi, sperăm ca anul viitor să ne pregătim mult mai bine şi să avem cel puţin la fel de mulţi invitaţi ca şi în acest an! În cadrul acestui simpozion au fost prezentate Baia termală Apollo în cadrul regenerării urbane a oraşului Băile Herculane – prezentată de arh. Elvira Constantin din Elveţia şi o altă secţiune pe această temă a fost Terme Rudolf – prezentate de arh Cosmin Georgescu. Dacă vom avea vreodată posibilitatea financiară pentru a intra în posesia acestor imobile, sigur ne vom interesa de aceste proiecte! Dorim să continuăm acest simpozion dedicat Împărătesei Sissi, având în vedere şi succesul acestei prime ediţii a manifestării!”

Paul-Sever SMADU