Livrarea apei minerale terapeutice din staţiunea Băile Herculane, sistată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în urma unor grave nereguli

Hotelurile, pensiunile şi bazele de tratament din staţiunea Băile Herculane au rămas fără apa minerală terapeutică după ce Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a retras licenţa de concesiune a acesteia.

În urma unei serii de nereguli constatate în exploatarea în siguranţă a zăcămintelor de apă termală sulfuroasă, celei mai vechi stațiuni turistice din țară, dar și uneia dintre cele mai vizitate din România şi Europa de Est i-a fost sistată licenţa de folosire, a precizat pentru Radio Reşiţa consilierul judeţean Doru Coşei:

ANRM a retras licența celor de la Hercules SA, pur și simplu s-a închis robinetul. Prestatorul de servicii nu mai poate să livreze apă termală hotelurilor din Băile Herculane, ceea ce este foarte foarte rău. În momentul de față se caută soluții“.

Soluţii prompte caută şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Președintele forului județean, Romeo Dunca afirmând că are o rezolvare:

Avem un drept de preemțiune în județ și am o soluție: am vorbit cu domnul Filipescu, am vorbit și cu domnul consilier (n.r. Doru Coşei) să transmită primarului (n.r. Cristian Miclău); cred că oportun ar fi ca județul să facă o asociere cu primăria și cu Aquacaraş și să luăm noi licența pentru că interesul meu este să putem da resursa în condițiile cele mai bune și la prețurile cele mai mici consumatorilor orașului Băile Herculane care este în mâini bune şi are același interes și Aquacaraş poate să se implice financiar și tehnic să reabiliteze întreaga coloană de apă și să putem face treabă acolo în sensul în care consumatorii să primească apa la debitele și în condițiile și la prețurile cele mai potrivite pentru business-urile lor“.

Un punct de vedere oficial despre situaţia fără precedent din perimetrul Băile Herculane a solicitat şi Radio Reşiţa, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale:

Având în vedere că, prin slaba administrare a activității de exploatare a apei minerale terapeutice din perimetrul Băile Herculane IA + IB de care a dat dovadă, Societatea HERCULES S.A. (aflată în procedură de insolvență Dosar nr. 1328/115/2015*) a adus prejudicii majore resurselor hidrominerale, proprietate publică a statului, putând afecta grav sănătatea persoanelor care vin în stațiunea Băile Herculane pentru balneoterapie, în urma analizării documentațiilor transmise de titular, dar și a situației faptice din perimetru, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a hotărât să nu prelungească termenul de valabilitate a Licenței de exploatare nr. 3079/2002. Vă asigurăm de faptul că depunem toate diligențele în rezolvarea situației create în stațiunea Băile Herculane, în limita competențelor noastre, dar exploatarea apei minerale terapeutice, așa cum s-a realizat în ultimii ani, nu mai putea continua. În vederea identificării celor mai viabile soluții legale pentru alimentarea cu apă minerală terapeutică a consumatorilor din Băile Herculane au fost notificate autoritățile publice locale, respectiv Consiliul Județean Caraș – Severin și Primăria Orașului Băile Herculane, cu care am inițiat un dialog constructiv în vederea asigurării reluării exploatării apei minerale terapeutice, în cel mai scurt timp posibil“.

Primarul oraşului-staţiune Băile Herculane, Cristian Miclău nu a putut fi contactat, dar am aflat părerea Cătălinei Iovan, reprezentantul unui complex hotelier care spune că este sigură că impedimentul creat va fi rezolvat favorabil în zilele care urmează, din moment ce au fost deja găsite soluţii:

Este o situație care se va soluționa în maxim 3-4 zile și îmi asum ce spun pentru că există o colaborare mai mult decât optimă între Administrația publică locală și autoritatea ce reglementează respectiv ANRM şi ne implicăm și noi agenții economici. În Băile Herculane există o serie de izvoare cu proprietăți terapeutice nu este o singură sursă sau un singur foraj, există multe surse de ape termominerale și o parte din ele au licență activă aflată în legalitate“.

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles