Siderurgia, apărarea şi turismul din Caraş-Severin în atenţia ministrului economiei, Ştefan Radu Oprea prezent la Reşiţa

Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan Radu Oprea a fost prezent în judeţ şi a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţii industriei siderurgice şi ai apărării şi a purtat discuţii cu oameni de afaceri, proprietari de hoteluri şi pensiuni din staţiunea cărăşeană Băile Herculane.

La Reşiţa, ministrul Ştefan Radu Oprea, a prezentat succint acţiunile intreprinse şi temele dezbătute în vizita sa de două zile prin judeţ:

Am fost să vedem industria din Reșița, știam foarte clar cifrele pe care le ocupăm, ca și cotă de piață în Europa, 25% exporturile pe care le face societatea din Reșița, împreună cu cea din Slatina, o cotă de piață de 8% în Statele Unite. Nu e un lucru puțin, este important pentru echilibrarea balanței comerciale. Este una dintre țintele pe care le avem la Ministerul Economiei. În același timp, trebuia să vedem și ce se întâmplă cu companiile de stat din domeniul industriei de apărare. Așa că am trecut și pe la Arsenal și m-a bucurat foarte mult discuția pe care am avut-o cu reprezentanții industriei din turism. Tema care este presantă pentru cei din Băile Herculane este cea a capacităților de cazare care activează în piața neagră. Deci trebuie să avem un plan de măsuri împreună pentru a reuși să găsim formulele de a aduce în piața celor care plătesc taxe și impozite pe cei care astăzi practică turismul fără a plăti, printr-o simplificare a procedurilor, pentru ca ele să nu fie o frână în cerințele legislative. Și urmează ca împreună cu colegii noştri din Ministerul Finanțelor Publice să vedem dacă aceste soluții pot funcționa în România“.

Ministrul Oprea a mai subliniat că, va urmări îndeaproape evoluţia şi soluţionarea temelor dezbătute în cadrul vizitei sale de lucru din Caraş-Severin.

În urma prezenţei la Reşiţa a ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan Radu Oprea, cancelaria Prefectului de Caraş-Severin a transmis:

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, a fost prezent la Reșița într-o vizită de lucru, însoțit de secretarul de stat al aceluiași minister, Flavius Nedelcea.    

După o întrevedere cu prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, Silviu Hurduzeu, deputat și Ion Mocioalcă, senator, ministrul s-a deplasat la societatea Arsenal Reșița SA, specializată în fabricarea de armament, în special produse de artilerie de calibru mare și mijlociu.

Vizita s-a încheiat cu o întâlnire desfășurată la sediul Palatului Administrativ, la care au fost invitați să participe reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniul turismului.

Discuțiile s-au axat pe prezentarea oportunităților de accesare de finanțări în domeniul turismului disponibile prin diverse programe cum ar fi cele derulate de minister, Planul Național de Redresare și Reziliență sau Start-up Nation; măsurile de care este nevoie pentru a optimiza și facilita accesarea acestora atât de către unitățile administrativ-teritoriale, cât și de către operatorii privați; modificările legislative necesare care să ducă la o dezvoltare accelerată a turismului; problemele cu care se confruntă operatorii (infrastructura, lipsa de personal, fiscalizarea unităților de cazare neclasificate).

Pentru că unul dintre subiectele cele mai discutate a fost cel al turismului balnear, un sector major în cadrul industriei turistice româneşti, cu particularităţi specifice, la propunerea domnului deputat Silviu Hurduzeu, agreată de domnul ministru, va fi organizată în perioada următoare o întâlnire în stațiunea Băile Herculane având în vedere necesitatea dezvoltării acestui segment de turism.

Cancelaria Prefectului

De același autor

Related Articles