Minutul de limba română

pe 105,6 FM, în fiecare zi de luni, de la ora 15:48

Emina Căpălnășan

Este născută în Timișoara, dar are rădăcini serioase în Banatul Montan, unde se întoarce atunci când nu predă, când nu scrie pe blog sau în revistele „Dacia literară” și „Scriptor”. Îi place să se simtă turist, dar acasă are un singur nume: România. De aici – dragul de a scrie, plăcerea de a descrie mecanismul fabulos numit limba română, bucuria de a trimite în lume ce citește, ce aude, ce descoperă. Om curios și copilăros, se împrietenește repede, dar operează cu selecții. Cam ca limba română – un sistem deschis, dar selectiv, aproape de noutate, de modernitate, de postmodernitate, fidel însă tradiției.

Minutul de limba română – o rubrică bună ca o lecție-ntreagă! Informațiile se derulează amețitor, timpul e neprietenos, toate aleargă, noi ne grăbim, iar răbdarea e uneori doar un articol de dicționar. Fuga generalizată are totuși un antidot: minutele calitative, umane, simple, utile. Minutul de limba română este o întâlnire fructuoasă cu limba română actuală, cu reguli clare, cu fapte de limbă speciale, dar și cu greșeli frecvente. Oferă informații esențiale și are la bază ideea: Scriem corect, vorbim corect pentru că, nu-i așa, gândim corect!

Astfel, ascultătorii – pietoni sau șoferi – sunt mereu la curent cu ce este vechi și nou în limbă, cu ce este frecvent auzit, dar greșit formulat, cu alăturări pe care trebuie să le evităm ori cu forme pe care trebuie să le adoptăm. Minutul de limba română te poartă original, cu pași fermi spre discursul corect!

WhatsApp Us