Jakob Mathias Pazeller – compozitorul celebrului vals “Souvenir de Herkulesbad”, omagiat la Băile Herculane şi Reşiţa

Compozitorul celebrului vals “Souvenir de Herkulesbad“, JAKOB MATHIAS PAZELLER (născut la 2 ianuarie 1869 în Baden bei Wien – decedat la 24 septembrie 1957 la Budapesta), de la a cărui naștere se împlinesc la 2 ianuarie 155 de ani, este omagiat în județul Caraș-Severin printr-un plic ocazional și o ștampilă filatelică ocazională. Acestea au fost realizate de Forumul Democratic al Germanilor Caraș-Severin și de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Utilizarea ștampilei a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română. Ea este folosită în ziua de miercuri, 3 ianuarie 2024, la trimiterea întregii corespondențe de la oficiul poștal din Băile Herculane.

Compozitorul Jakob Mathias Pazeller a fost omagiat de-a lungul anilor de comunitatea locală din Băile Herculane prin implicarea omului de cultură Dorin Bălteanu, un om care s-a luptat și se luptă în continuare ca orașul-stațiune milenar să fie cunoscut și apreciat în lume.

La inițiativa Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și a Asociației Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, Consiliul Local al orașului Băile Herculane i-a conferit post-mortem lui Jakob Mathias Pazeller Titlul de Cetățean de Onoare, în data de 31 octombrie 2017. Diploma i-a fost înmânată în 2022 nepotului compozitorului, el însuși compozitor și dirijor, Friedrich Pazeller, într-un cadru festiv, cu prilejul participării sale la Simpozionul Național „Herculane – Arcade în timp”, ediția a V-a, 16 – 17 iunie 2022.

De reamintit este faptul că celebrului vals Souvenir de Herkulesbad a fost ales de către Consiliul Local al orașului Băile Herculane, prin Hotărârea nr. 49 / 30.05.2022, ca Imn oficial al orașului-stațiune, iar începând cu data de 17.08.2022, acesta răsună și la gara feroviară din Băile Herculane, întâmpinându-i sau petrecându-i pe toți călătorii acesteia, ambele inițiative aparținând d-lui Dorin Bălteanu.

În acest context, precizăm de asemenea că în perioada 3 – 5 ianuarie 2024, se poate vizita, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița, o expoziție documentară de fotografii realizate în stațiunea balneoclimaterică Baden de lângă Viena, locul de naștere al compozitorului, imagini realizate de Erwin Josef Țigla în luna mai 2016. (Erwin Josef Tigla)

Cele mai citite

Related Articles