Festivalul răchiei şi al bucatelor tradiţionale din Banatul de Munte în staţiunea Băile Herculane

Pentru a sărbători veritabila licoare a bănățenilor, răchia și bucatele gustoase, tradiționale din Banatul de munte, în staţiunea din Valea Cernei se va desfăşura duminică, 8 octombrie de la ora 11.00, o nouă ediţie a evenimentului, ajuns anul acesta la cea de-a XXII-a ediţie.

În parcul central al staţiunii vor fi prezenţi producători de răchie din Banat, dar şi invitaţi ai acestora din judeţele limitrofe.

Festivalul, aflat la ediția a XXII-a, reunește producători renumiți de răchie și bucate tradiționale din Banatul Montan și meșteri populari.

Răchie și produse tradiționale va expune și Centrul de Turism din Kladovo, Serbia. Manifestarea va fi încununată de un spectacol folcloric susținut de interpreți consacrați și tineri aflați la început de carieră muzicală. Un moment artistic deosebit va fi prezența Ansamblului ,,Flori de câmpie“ din Giarmata Vii, comuna Ghiroda, județul Timiș, coordonator – Viorica Kreten. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Profesionistă “Virtuozii Semenicului“, coordonată de Toma Tudor a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Pentru Radio Reşiţa, organizatorul evenimentului, promotorul culturii din Caraş-Severin, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, actorul Dan Mirea, precizează:

Ne aflăm în fața celei de a XXII-a ediții a Festivalului Răchiei; așa cum am obișnuit acest festival va avea loc în stațiunea turistică Băile Herculane – o stațiune care găzduiește de mulți ani de zile acest festival. Anul acesta ne-am gândit să-l facem la începutul lunii octombrie având în vedere faptul că vremea este mai mult decât prielnică, se anunță vreme bună, ne bucurăm de prezența multor producători, atât de răchie, cât și de produse tradiționale și un program artistic care va avea ca întindere peste 7 ore începând cu ora 13.30 în Parcul Hercules din centrul vechi al stațiunii, iar cei care produc răchie și produse tradiționale, alături de meșterii populari vor fi în această ediție din nou alături şi își vor putea expune produsele încă de la primele ore ale dimineții.

Pe lângă artiștii consacrați: orchestra profesionistă “Virtuozii Semenicului” și artiștii consacrați ai centrului Ramona Viţa şi Titian Puichiță avem și invitați din generația tânără de artişti vocali, dar și seniori ai folclorului bănăţean care vor bucura urechile și sufletul, sperăm noi. Ca și în anii trecuți ne-am dorit să diversificăm activitatea acestui festival și vom oferi diplome și premii celor care vor participa în concurs, va fi un juriu de specialitate care va juriza calitatea și autenticitate acestei licori cu care Banatul se mândrește peste tot în țară și în lume. Așteptăm cât mai mulți locuitori al Băilor Herculane, cât și din județele limitrofe, dar și cei care sunt deja de mulți ani de zile clienți a acestui festival pe lângă toți comercianții.

Avem și două delegații din Serbia care vor veni să expună ţuica bănățeană din Banatul sârbesc; sper ca această ediție cea de a XXII-a să fie la fel de bine primită de către cei care vor fi duminică, 8 octombrie începând cu ora 10.00 până spre seară la orele 20.00 în stațiunea Băile Herculane, în Piața Hercules să se bucure de acest eveniment tradițional, organizat de Centrul județean de conservare și promovarea culturii tradiționale Caraş-Severin şi Consiliul Judeţean“.

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului.

De același autor

Related Articles