[FOTO] La mulţi ani, în amintire,Marin Moraru!

197

Astăzi, 31 ianuarie,  împlinea 81 de ani, dar a ales să se mute în veşnicie pe 21 august 2016.

Ne-a lăsat mirarea şi tristeţea sa, descumpănirea şi singurătatea, fiindcă acum Marin Moraru se joacă de-a Nemurirea pe scena din Ceruri alături de Lucia Mureşan născută în aceeaşi zi cu el, de Toma  Caragiu, Amza Pellea, George Constantin, Leopoldina Bălănuţă, Gheorghe Cozorici, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Adrian Pintea, Gina Patrichi, Rodica Tapalagă şi Dumnezeu.

Greu de enumerat toate  numele acestor mari actori, în momentul în care gongul parcă sună a lacrimă pentru noi pământenii îndoliaţi de absenţa lor.

„Vulgaritatea a devenit normalitate. Este imposibil ca eu sa trăiesc în această cloacă”

Marin Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale.

După o perioadă în care a predat în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București, între anii 1974-1980, s-a reîntors, în anul 1980, la Teatrul Național „I.L. Caragiale”. Din anul 2002 a fost societar de onoare al Teatrului Național din București.

A fost distins cu Premiul Gopo al Asociației pentru promovarea Filmului Românesc, în anul 2009, pentru întreaga carieră, iar în anul  2012 a primit o stea pe „Aleea Celebrităților” din București în Piața Timpului.

Ultimul distincţie primită de Meşter  a fost Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate.

Cum am putea uita de inocenţa răpitoare şi sublimă a acestui copil veşnic mare, Marinuş Moraru ? Cum am putea uita faţa sa  mereu mirată care spunea tot nespusul din lume ?

„Când aud expresia «monstru sacru» văd în faţa ochilor un dinozaur, un pterodactil cu dinţi lungi şi ascuţiţi şi gura căscată. Nu, eu nu sunt un monstru”, afirma cu modestie, Marin Moraru

„Marin Moraru este una dintre acele minuni pe care le-a creat Dumnezeu pentru ca noi, oamenii de rând, să înţelegem mai bine ce vrea să însemne un om peste care a pogorât Harul Sfânt. Poate pentru a nu-l face prea vulnerabil, prea expus curiozităţii semenilor săi, Dumnezeu i-a dat o înfăţişare de om obişnuit. “Semne particulare n-are”. Ci doar privirea care îi vine parcă din alt tărâm. Într-o clipă, privirea asta poate oglindi tristeţea lumii, şi-apoi toată voioşia, toată candoarea ei. Oamenii obişnuiţi – colegii de teatru, prietenii de-o viaţă – i-au zis “Marinuş”, mărturisea regretata jurnalistă şi scriitoare Sivia Kerim.

„Vulgaritatea a devenit normalitate. Este imposibil ca eu sa trăiesc în această cloacă”,mărturisea regretatul actor,Marin Moraru.

Da, Meştere Marin Moraru. Multă lume subscrie încă, la vorbele dumneavoastră, dar ce putem face decât să nu vă uităm ?

La mulţi ani, în amintire,Marin Moraru!

Anca Bica Bălălău