Oraşul Anina marchează sâmbătă, 24 iunie un sfert de mileniu de la fondare

A doua jumătate a lunii iunie va marca un eveniment istoric în evoluţia oraşului Anina, este vorba despre cei 250 de ani de la fondarea localităţii, eveniment care va fi sărbătorit sâmbătă, 24 iunie.

Programul dedicat evenimentului este divers, a declarat pentru Radio Reşiţa Daniel Danu – primarul oraşului Anina:

Sunt 250 de ani de la înființarea localității, de când au venit primii austrieci, si au colonizat Anina. Toate evenimentele care le-am organizat anul ăsta le-am desfășurat sub egida 250 de ani de existență a orașului. Pentru sâmbătă programul este următorul: de dimineață este slujbă la biserică pentru că este și sărbătoare Sânzienelor, iar de la 12. 45 începe festivitatea efectivă cu parada pompierilor voluntari și a fanfarei care vor merge de la remiză până la biserica romano-catolică, la clubul de acolo din Steier. La ora 13:00 se de startul începerii festivității. La ora 13:10 o să fie intonate imnurile pentru că printre invitați avem și pe consulul Austriei și pe consulul Italiei și atunci să cânte imnurile celor două țări. După aceea imnul României că așa este protocolul. La ora 13:15 se va face sfințirea crucii care este în fața casei care am făcut-o acolo, prima care s-a construit în anii aceia. La 13:25 o să fie prezentat un scurt istoric al localității și după aceea o să mergem să vizităm școala și o expoziție cu poze, făcute de doi cetățeni ai Aninei, fotografii adunate de-a lungul timpului. În Casa de Cultură din Steierdorf vom intra la ora 14:30 unde vor fi susţinute discursurile de deschidere a festivității și ale invitaților pe care îi avem: senatori, deputați, consuli, primarii comunelor localităților cu care suntem înfrățiţi și cu care avem relații de prietenie, atât din România, cât şi din Germania. După aceste discursuri o să fie un program artistic, va cânta fanfara, formația noastră de la Casa de Cultură “Doina Aninei”, iar doamna Gabriela Plestici, fostă învăţătoare, cu copiii o să prezinte dansuri populare germane. La ora 17:00 o să primim vizita Prea Sfințitului Lucian şi va fi un Te Deum la Biserica Ortodoxă din Anina, urmat de la ora 18:00 de o seară tradițională românească“.

Conform edilului, cu acest prilej, în cartierul Steierdorf a fost reedificată prima casă din localitate, edificată de coloniştii germani care, în urmă cu mai bine de 250 de ani au pus bazele localităţii, printr-o construcţie din lemn masiv, amplasată lângă biserica romano-catolică şi care va rămâne ca obiectiv de muzeu pentru posteritate, putând fi vizitat de turiştii care trec prin oraş.

Amintim că la începutul lui iunie, a fost marcat şi cel de-al 150-lea hram al bisericii romano-catolice din Steierdorf, eveniment sărbătorit în data de 4 a lunii în prezenţa a sute de localnici, etnici germani plecaţi peste hotare şi reîntorsşi acasă.

Cele mai citite

Related Articles