La mulţi ani, Dorinel Munteanu!

A fost unul dintre fotbaliştii emblematici ai României – şi este acum un antrenor respectat şi preţuit. Alintat de microbişti ca Munti, Neamțul sau Furnica, bănăţeanul Dorinel Munteanu a fost unul dintre componenţii de bază ai aşa-numitei Generații de Aur, care a adus atâtea bucurii suporterilor români.


Născut la 25 iunie 1968 la Grădinari, în Caraş-Severin, Munteanu şi-a început cariera la Oraviţa – acolo unde a jucat în echipa de seniori încă de la vârsta de 14 ani.
La 17 ani s-a transferat la Metalul Bocșa, în divizia secundă. Dorința de a ajunge cât mai departe, îl face pe Dorinel să se despartă și de această echipă și să se mute la CSM Reșița, echipă aflată tot în divizia a doua, dar care avea un lot mai valoros. Cele trei echipe la care a evoluat “Munti” în această primă fază a carierei sale fotbalistice aveau toate un numitor comun: apropierea de casă, de care jucătorul nu era pregătit să se despartă.


Dorința de afirmare îl face până la urmă să se mute la FC Olt Scornicești, pentru care joacă, la 21 august 1988, primul meci al său în Divizia A.
După un an la FC Olt, se transferă la echipa reprezentativă a orașului Sibiu, FC Inter Sibiu, echipă pentru care joacă două sezoane.
Ulterior, a cunoscut succesul la Dinamo Bucureşti, pentru care a jucat două campionate. Sezonul 1991-1992 a fost unul special pentru Dinamo, echipa reușind să câștige campionatul fără nici o înfrângere. Dorinel își aduce aportul la câștigarea titlului, înscriind 12 goluri în 33 de meciuri.
În această perioadă, din echipa lui Dinamo mai fac parte alte nume celebre ale fotbalului românesc: Bogdan Stelea, Ionuț Lupescu, Ioan Ovidiu Sabău, Dănuț Lupu, Florin Răducioiu, Florin Prunea, Gheorghe Mihali, Viorel Moldovan. Alături de aceștia, Dorinel joacă în sezonul 1991-1992 4 meciuri în Cupa UEFA, marcând un gol, precum și patru meciuri în Cupa Campionilor Europeni, în sezonul 1992-1993.


În 1993 începe cariera internaţională a lui Dorinel Munteanu, întâi în Belgia, la Cercle Bruges, apoi în Germania, unde a evoluat la FC Koln şi VFL Wolfsburg.
Anul 2003 marchează întoarcerea “Neamțului” în țară. Munteanu joacă două sezoane pentru Steaua București, alături de care câștigă campionatul României în sezonul 2004-2005. În același sezon joacă 11 meciuri pentru Steaua în Cupa UEFA.


O etapă importantă din cariera lui Munti este reprezentată de aparițiile în echipa națională, el făcând parte din ceea ce va rămâne în istorie ca “Generația de aur”, adică generația cea mai valoroasă de fotbaliști din istoria echipei reprezentative.
Dorinel Munteanu a fost chemat să îmbrace pentru prima oară tricoul echipei naționale în 1991, când încă juca pentru FC Inter Sibiu.
În anul 2001 marchează cea de-a o suta evoluție pentru România, jucând la Budapesta, împotriva selecționatei Ungariei. A jucat pentru echipa națională de 134 de ori și a marcat 16 goluri. Numărul de apariții în tricoul naționalei face din Munteanu cel mai selecționat jucător român din toate timpurile.
A participat la turneele finale de Campionat Mondial din 1994 și 1998 și la turnele finale de Campionat European din 1996 și 2000.


A debutat ca antrenor în 2005, la CFR Cluj, trecând apoi pe la FC Argeş, FC Vaslui, U Cluj sau Steaua. Cel mai mare succes ca antrenor l-a avut la Oţelul Galaţi, unde a cucerit titlul în sezonul 2010-2011.
În 2019, Munteanu a antrenat-o scurt timp şi pe CSM Reşiţa, echipă la care a evoluat în prima parte a carierei de fotbalist începutul carierei de fotbalist.


În sezonul recent încheiat, Munti a promovat în Superligă cu gruparea de care îl legau deja amintiri dragi: Oţelul Galaţi. Sărbătoritul zilei este jucătorul cu cele mai multe prezențe all-time în tricoul echipei naționale şi antrenorul care, cu siguranţă, mai are multe de spus în fotbalul românesc. La mulţi ani, Dorinel Munteanu!

Cele mai citite

Related Articles