ChatGPT – noul judecător al Regatului Unit! Inteligența Artificială folosită pentru a da decizii judecătorești!

Dacă până acum procesele se întindeau pe luni de zile, poate ani, până când se lua o decizie judecătorească, ei bine iată că în Marea Britanie lucrurile vor începe să se miște mult mai repede, căci deciziile judecătorești vor fi generate în doar câțiva pași cu ajutorul ChatGPT.

Pe scrut ideea e că ChatGPT va analiza cazuri similare, care au fost judecate anterior, pentru a putea emite o decizie.

Rămâne de văzut dacă deciziile vor fi corecte…

Aparent alternativa prezentată de ChatGPT a fost suficient de tentantă încât să obțină aprobarea pentru folosirea în justiție, cu scopul generării la foc automat a deciziilor judecătorești cât mai stufos argumentate. Rămâne de văzut dacă și bine, sau măcar nu în contradicție totală cu rezultatul unei acțiuni judecătorești derulată până la capăt.

Așadar, Judecătorii din Anglia și Țara Galilor au primit aprobare de a folosi Inteligența Artificială pentru accelerarea anumitor aspecte ale muncii lor. În mod remarcabil, decizia vine după numeroase cazuri unde folosirea a AI-ului în sistemul juridic a dus la obținerea unor rezultate de foarte slabă calitate.

Riscuri mari luate în calcul

Potrivit The Telegraph, Oficiul Judiciar a emis un ghid oficial pentru mii de judecători din Anglia și Țara Galilor, afirmând că inteligența artificială poate fi utilă pentru a rezuma cantități mari de text sau în sarcini administrative.

Cu toate acestea, acesta a declarat că chatbots sunt o „modalitate slabă de a efectua cercetări” și sunt predispuși să inventeze cazuri sau texte juridice fictive.

Ghidul a avertizat, de asemenea, că ascensiunea roboților, cum ar fi ChatGPT, ar putea sfârși prin a fi utilizat pe scară largă de către membrii publicului atunci când introduc cazuri juridice și că tehnologia deepfake ar putea fi utilizată pentru a crea dovezi false.

Inteligența Artificială poate da răspunsuri inexacte, dar și corecte

Sir Geoffrey Vos, Master of the Rolls, a declarat că AI „oferă oportunități semnificative în dezvoltarea unui sistem de justiție digitală mai bun, mai rapid și mai rentabil”.

El a spus: „Tehnologia nu va face decât să avanseze, iar sistemul judiciar trebuie să înțeleagă ce se întâmplă. Judecătorii, la fel ca toată lumea, trebuie să fie foarte conștienți de faptul că inteligența artificială poate da răspunsuri inexacte, dar și corecte.”, relatează The Telegraph, citat de News24.

Alte exemple de hotărâri greșite ale AI

Iar exemple pentru folosirea dezastruoasă a inteligenței artificiale în cadrul acțiunilor judecătorești sunt destule.

Un avocat a folosit ChatGPT pentru a scrie pe repede-înainte un dosar al instanței, care a ajuns să aibă trimiteri la nu mai puțin de șase cazuri false. Firma de avocatură pentru care lucra a fost amendată cu 5.000 de dolari după ce instanța nu a putut localiza cazurile citate.

Într-un alt caz, o femeie a folosit inteligența artificială pentru a se reprezenta, în loc să angajeze un avocat. Ea a folosit un chatbot AI pentru a depune jurisprudența într-un recurs pentru o penalizare fiscală pe care a primit-o, a informat The Telegraph în decembrie.

Rezultatul a fost pierderea recursului, după ce s-a descoperit că cele nouă cazuri pe care le-a citat ca parte a apărării sale au fost complet inventate, deși persoana în cauză nu cunoștea acest fapt.

ChatGPT folosit pentru cei nereprezentați

„Chatbot-urile AI sunt acum folosite de justițiabili nereprezentați”, se mai arată în ghidul citat și de ZonaIT. „Poate fi singura sursă de consiliere sau asistență pe care o primesc unii justițiabili. Justițiabilii rareori au abilitățile de a verifica în mod independent informațiile juridice furnizate de chatboții AI și este posibil să nu fie conștienți că sunt predispuși la erori.”

Altfel spus, dacă ajungi să fii judecat pentru o faptă penală la un tribunal din Marea Britanie, ai face bine să ai bani de plătit avocați. În caz contrar, riști să fii judecat cu ChatGPT, pedeapsa primită putând fi orice halucinație generată de AI la momentul respectiv.

Așadar, ce poate fi mai rău? Să aștepți cu lunile pentru decizie judecătorească ce ar putea să fie oricum greșită, sau să aștepți câteva zile pentru decizie judecătorească generată cu ajutorul ChatGPT, analizând/citând alte cazuri similare judecate anterior.

sursa foto: thequint.com

Cele mai citite

Related Articles