Românii și România un punct relevant pe harta mondială IT

La mulți ani România, La mulți ani români! Și pentru că astăzi este ziua Națională a României subiectul acesta  va fi dedicată României și românilor! Așadar, în urmă cu vreo 5 ani, adică prin 2019, lucru care nu s-a schimbat nici în ziua de astăzi, municipiile București, Cluj, Iași și Timișoara, erau unele dintre orașele  care reprezentau polii celor mai intense activități din industria IT, într-o piață mondială din ce în ce tot mai dinamică din punct de vedere tehnologic, arată un studiu realizat pe vremea aceea și publicat de wall-street.ro.

În tot acest timp, România a reuşit, în ultimii cinci ani, să crească de 2,5 ori cifra de afaceri globală pe cercetare, inovare, tehnologii și IT&C şi ne apropiem de 6,6 miliarde de euro doar pe exporturi, spunea zilele trecute ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

România – posibil lider regional în tehnologie

Demnitarul a adăugat, potrivit adevarul.ro, că România are o strategie pentru tehnologii cuantice, iar ţinta este ca ţara noastră să devină lider în ceea ce înseamnă software pentru quantum, situație pentru care trebuie să așteptăm să treacă timpul ca să vedem cum se desfășoară

În același context Bogdan Ivan a susţinut, totodată, că România poate să fie nu în foarte mult timp un lider regional în aceste segmente, în tehnologii emergente, în securitate cibernetică pentru alte state din regiune şi nu numai.

Vorbesc de o viziune care face România atractivă la nivel global şi în această formulă vom aduce bani în România. Automat, tot ce înseamnă tineri geniali vor avea un motiv suplimentar să rămână aici. Şi eu cred foarte mult în business-urile româneşti. Cred foarte mult că orice român cu idei foarte bune, care a reuşit să atragă un euro din afara ţării în România, deja devine un model pentru orice alt român care încă n-a intrat pe acest drum“, a subliniat ministrul citat și de de publicația forbes.ro.

Brățara salvatoare de vieți –  inventată de un român

Până atunci însă românii au tot felul de realizări remarcabile în domeniul tech… realizări care vor putea chiar salva și vieți.

Este cazul unui român din Ploiești, care a găsit o soluție menită să îi ajute pe salvatori să identifice mai repede victimele dezastrelor naturale. Astfel, aceștia pot salva oamenii prinși sub dărâmături, în caz de seism, ori sub nămeți în caz de avalanșă.

sursa: observatorulph.ro

Potrvit observatorulph.ro, Eduarth Limboșeanu este un nume cu notorietate în Ploiești. Este medic, practică sporturile de contact și yoga, e motociclist, promotorul unor concepte inovatoare în societatea civilă, iar viața și-o călăuzește după motto-ul lui Gandhi – „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”.

Ideea salvatoare de vieți înregistrată la OSIM

Mai exact, brățara ce salvează vieți îi ajută în acest sens. Ea detectează de la distanță locul în care se află posibilii supraviețuitori, astfel crescând șansele care aceștia să fie salvați cât mai repede cu putință.

În luna septembrie a acestui an, Eduarth Limboșeanu, omul care și azi își aduce aminte de cutremurul din 77, s-a gândit la o soluție menită să accelereze identificarea victimelor în caz de seism.

A înregistrat la OSIM brățara menită să sprijine oamenii în fața calamităților naturale, războaielor și situațiilor de urgență. Hope Life Support este aplicația ce permite salvatorilor care intervin în caz de calamități naturale să găsească supraviețuitorii, dar și victimele decedate, datorită brățării purtate de aceștia, brățară care va transmite două semnale: verde (persoana este în viață) și roșu (persoana nu mai are puls), mai scrie Observatorul Prahovean.

Deocamdată echipa are nevoie de sprijin

Proiectul, cu ideea înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, urmărește să creeze un produs autentic românesc, beneficiind de suportul financiar al companiilor cu capital românesc. În prezent, echipa se află în discuții avansate cu unul dintre operatorii de telefonie mobilă din România pentru a susține această inițiativă remarcabilă.

Conștient de obstacolele birocratice și financiare pe care le implică dezvoltarea unui astfel de proiect, Eduarth Limboșeanu, alături de echipa din care mai fac parte Robert Minea (tehnic), Cătălin Iosif Ungureanu (legal) și Cătălin Bucur (design, comunicare, marketing, vânzări) caută parteneri de afaceri și sprijin din partea comunității în vederea implementării soluțiilor, aflăm și din publicația de tehnologie PLAYTECH.

Principiul de bază al proiectului constă în integrarea unor tehnologii existente sau în curs de implementare într-un sistem centralizat. Acest sistem oferă șanse sporite de supraviețuire celor care poartă dispozitivele create de echipă și maximizează eforturile echipelor de salvare în găsirea și salvarea persoanelor aflate în situații critice, precum cutremure, inundații, avalanșe sau situații medicale de urgență”, a precizat inventatorul român, citat de playtech.ro.

România – mereu relevantă în IT

În concluzie persoanele care poartă brățara vor putea fi găsite mult mai repede de către salvatori în caz de dezastre naturale.

Ceea ce face ca România să nu fie doar piața de desfacere a producătorilor de telefoane mobile cumpărate în rate și pepiniera de informații personale extrase din diversele rețele de socializare, ci și locul unde Tehnologia informației, sau IT cum este prescurtată denumirea acestui domeniul, se simte ca acasă și este exploatată pentru scopuri nobile și folositoare întregii omeniri!

Așa că putem fi mântri că suntem români… însă, ca de obicei, vin și cu un reminder în final de articol! Așa că – NU UITA! Nimic nu este gratuit! Dacă NU plătești produsul, înseamnă că TU esti produsul!

sursa foto: startupcafe.ro

De același autor

Related Articles