Iubiții/Iubitele AI – capcane pentru cei aflați în căutarea unei relații

Dacă tot suntem în perioada aceea a anului în care „Love is in the air”, vorba lui John Paul Young, a trecut Valentine’s Day și urmează, sâmbătă, 24 februarie și Dragobetele – adică ziua îndrăgostiților pe meleagurile noastre mioritice – vin în atenția celor care sunteți dornici de „îndrăgosteală”, dar care încă nu v-ați găsit pereche!

Ideea e că… o să vină! Trebuie doar să aveți răbdare și să căutați pe cineva în carne și oase! Cineva viu, real, cu care să puteți să… știți voi… beți un ceai, ieșiți la un dans, ceva! Asta pentru că pericole există la fiecare pas pe care îl facem în online.

AI poate seduce și pe cel mai „neseductibil” dintre noi

Și când zic de pericole mă refer – evident – la Inteligența Artificială care, dacă este folosită de persoane rău voitoare, ar putea să îl seducă chair și pe Ulise care a rezistat în fața farmecelor făcute de sirene.

Pe scurt… adună-te, păstrează-ți cumpătul și nu te lăsa sedus de o persoană pe care nu o poți pipăi, precum zice Arghezi în finalul poeziei Psalm VI: „Vreau să te pipăi și să urlu: “Este!””

Chatboți AI antrenați să de captiveze emoțional

În mod inevitabil, aceleași tehnologii care guvernează ChatGPT și alți chatboți public disponibili sunt deturnate pentru automatizarea unei „meserii” la fel de veche ca și… internetul: și anume – datingul online.

Rețeta pare complicată, dar e mai la îndemână decât oricând. Este folosit un serviciu AI de generare imagine pentru a „compune” imaginea iubitei perfecte.

Potrivit jurnaliștilor tech de la Zona IT, dacă – „Ești singur de Dragobete…, la fel de deprimat ca în ziua de Crăciun petrecută cu părinții, la 40+?” află că șansele ca una dintre potrivirile pe Tinder (ori alte aplicații similare de Dating) să se concretizeze sunt mai mari ca oricând, doar că sunt șanse rezonabile ca perechea găsită să nu fie reală, iar timpul tău să fie consumat cu un chatbot bine „antrenat” pentru a te captiva emoțional. Eventual, vei fi în cele din urmă „preluat” și de o persoană reală, dar numai pentru etapa finală în care ești dus cu adevărat „de nas”.

Iubitele sau iubiții AI NU sunt prietenii tăi!

Site-ul Tech gizmodo.com, citat de Zona IT, atrage atenția că problema poate și mai mare este că subiectul iubitelor AI nu este nici măcar ceva ascuns, existând deja o clientelă care caută în mod expres astfel de servicii, iar printre aceștia mai sunt și naivii care nu înțeleg conceptul, pur și simplu, fiind atrași pe diverse site-uri de presupus „dating”.

Trăgând un semnal de alarmă, Misha Rykov, expert al companiei Mozilla, declară într-un comunicat de presă că „iubitele sau iubiții AI nu sunt prietenii tăi”.

Deși sunt promovate drept ceva ce-ți va îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea”, chatboții de dating sunt „specializați în furnizarea de dependență, singurătate și toxicitateașa zisa relație fiind susținută oricât timp pot fi obținuți bani sau date care pot fi valorificate ulterior. Inclusiv in campanii de extorcare nu tocmai legale, de tipul celor care amenință cu dezvăluirea de imagini sau informații compromițătoare membrilor familiei.

Securitate inexistentă – risc maxim

Potrivit dezvoltatorului Firefox, în prezent sunt active cel puțin 11 servicii de tip chatbot romantic (printre care Replika, Chai, Romantic AI, EVA AI Chat Bot & Soulmate și CrushOn.AI), niciunul oferind genul de consolare sau alternativă la relații cu persoane reale căutate de doritori.

Niciunul nu oferă garanția confidențialității datelor. Din contră, fiecare chatbot pare conceput pentru a funcționa precum un investigator FBI, obținând cât mai multe informații potențial valoroase de la utilizatori. Altfel spus, conceptul de relație toxică este dus la un cu totul alt nivel, unde nici măcar nu ajungi să te întâlnești cu persoana visată și deja aceasta află absolut totul despre tine.

Găsește-ți o relație cu o persoană reală

De exemplu, potrivit jurnaliștilor de pe zonă, CrushOn.AI colectează detalii inclusiv informații despre sănătate, utilizarea medicamentelor și îngrijire intimă și personală. 90% dintre aplicații pot vinde sau trimite datele utilizatorilor spre a fi folosite în alte scopuri, iar mai mult de jumătate nu îți oferă nici măcar de formă opțiunea de a șterge datele pe care le colectează. Securitatea este aproape inexistentă, iar tu devi o marfă în mâinile celor care dețin astfel de aplicații.

Așa că folosește cu încredere, dacă tu vrei, aplicațiile de dating, dar nu te deschide față de o presupusă persoană, oricât de fermecătoare și seducătoare ar fi, dacă nu te-ai vazut cu ea față în față! Măcar așa știi că nu te îndrăgostești de o… iluzie rău intenționată.

Până atunci însă… bucură-te de tehnologie și de ceea ce ai și nu uita dacă nu plătești produsul înseamnă că TU ești produsul!

sursa: zonait.ro
sursa foto: generată de AI pe platforma DALL-E 3

Cele mai citite

Related Articles