Alphabet a lansat Gemini – cel mai avansat model de inteligenţă artificială al Google

Grupul Alphabet, care deține motorul de căutare Google, a lansat miercuri cel mai avansat model al său de inteligenţă artificială (AI), o tehnologie care este capabilă să prelucreze diferite forme de informaţii, cum ar fi video, audio şi text, informează Reuters, transmite Agerpres, printr-un articol preluat și de Economica.net.

Denumit Gemini, noul model lansat de Alphabet, grupul care deţine Google, este capabil de un raţionament mai sofisticat şi să înţeleagă informaţia cu un grad mai mare de nuanţare decât tehnologia anterioară folosită de Google, a precizat compania americană.

Poate depăși chiar și experţii umani

Așadar Gemini Poate înțelege fișiere text, video, audio, coduri de programare sau fotografii și poate oferi răspunsuri pe baza lor.

Iar potrivit observatornews.ro, cel mai avansat model AI al Google, Gemini, care poate depăși chiar și pe experţii umani. Cu ajutorul chatbot-ului, utilizatorii vor avea parte acum de trei categorii, una putând fi folosită și pe dispozitive mobile offline.

Un singur AI, trei versiuni diferite

Gemini este ceea ce oamenii de știință numesc model lingvistic mare (LLM), adică un sistem matematic complex care poate „învăța” analizând cantități mari de date, după care poate genera un text.

Gemini este considerat un adversar direct pentru  GPT-4, dezvoltat de OpenAI. Noua tehnologie a Google este si „multimodală”, deoarece poate analiza imagini, sunete digitale, videoclipuri, iar totodată poate înțelege, explica și genera coduri în cele mai populare limbaje de programare.

Așadar, grupul Alphabet a dezvăluit că a produs trei versiuni de Gemini, fiecare dintre ele fiind concepută pentru a utiliza o cantitate diferită a puterii de procesare: Ultra, Pro și Nano.

Ultra este concepută pentru a aborda sarcini complexe și va fi lansată abia anul viitor.

Pro va fi lansată în numeroase servicii Google, inclusiv în chatbot-ul Bard, începând de miercuri.

Nano va alimenta unele funcții pe smartphone-ul Pixel 8 Pro, cum ar fi rezumarea înregistrărilor audio și oferirea de răspunsuri text sugerate în conversațiile WhatsApp, fiind disponibilă tot de miercuri, putând fi folosită și pe dispozitive mobile offline.

Poate răspunde în același mod ca un elev de liceu

Potrivit reprezentanților DeepMind, Gemini este mult mai avansat decât modelele anterioare ale companiei, poate genera răspunsuri mai precise care se pot apropia chiar de imitarea raționamentului uman, în anumite situații.

De exemplu, potrivit biziday.ro, dacă i se prezintă o problemă de matematică care include linii, forme și alte imagini, poate răspunde în același mod în care ar face-o un elev de liceu, susține compania.

Gemini – de trei ori mai rapid decât generaţiile anterioare

Alphabet a anunţat, de asemenea, o nouă generaţie de cipuri AI personalizate, sau unităţi de procesare tensorială (TPUs). Cloud TPU v5p este conceput pentru a antrena modele mari de AI şi este asamblat în capsule de 8.960 de cipuri.

Noua versiune a procesoarelor sale pentru clienţi poate să antreneze modele lingvistice mai mari şi aproape de trei ori mai rapid decât generaţiile anterioare. Noile cipuri sunt disponibile pentru dezvoltatori, în regim de „previzualizare”, începând de ieri, a anunţat compania americană.

După multe încercări… a apărut cea mai bună variantă – Gemini

Google încearcă de peste un an să dezvolte o tehnologie care să rivalizeze cu ChatGPT al OpenAI. În martie, Google a lansat chatbot-ul Bard, cu care a avut performanțe mediocre. O lună mai târziu, compania a anunțat colaborări cu Google Brain și DeepMind, care reunesc peste 2.000 de cercetători și ingineri, iar în luna mai a transmis că a început să dezvolte Gemini.

Așadar, noul chatbot al Google, este mult mai avansat decât modelele anterioare, spun reprezentanţii, fiind capabil şi de imitarea raționamentului uman.

sursa foto: Fortune India

Cele mai citite

Related Articles