Dependența de social media – mai puternică decât cea de alcool sau tutun. Facebook, TikTok și Instagram interzise prin lege

Statul american Florida a devenit primul care interzice prin lege utilizarea platformelor de socializare precum Facebook, Instagram și TikTok de către copii și adolescenți, într-o mișcare revoluționară menită să combată dependența de social media, considerată de specialiști mai puternică decât cea de alcool sau tutun.

Potrivit jurnaliștilor tech de la Playtech.ro, această decizie legislativă survine în urma preocupărilor crescânde legate de impactul negativ pe care rețelele sociale îl au asupra sănătății mintale a tinerilor.

O măsură necesară pentru a proteja copiii de un mediu nociv

Conform legii recent aprobate, utilizarea acestor platforme de către copiii sub 16 ani este strict interzisă. Legea vizează site-urile care urmăresc activitatea utilizatorilor, permit încărcarea de materiale, interacțiunea cu alții și folosesc funcții care creează dependență.

Paul Renner, președintele al Camerei Reprezentanților din Florida și unul dintre susținătorii proiectului, a declarat că această lege este o măsură necesară pentru a proteja copiii de un mediu nociv pentru sănătatea lor mintală, care îi expune la hărțuire, prădători sexuali, depresie și chiar riscul de sinucidere.

Este o situație în care copiii nu pot sta în afara platformelor și, ca urmare, au fost prinși într-un mediu care dăunează sănătății lor mintale”, a declarat, după ce legea a fost votată, republicanul Paul Renner, citat de publicația Adevărul.

Părinții – singura măsură de control în România

În timp ce americanii iau măsuri dintre cele mai drastice, în România, accesul copiilor la social media nu este controlat decât în familie, în cel mai bun caz. Pentru că, din păcate, există foarte mulți adulți care oferă celor mici gadgeturi încă de la vârste extrem de fragede.

Copiii și adolescenții au o puternică nevoie de socializare și de aceea nu cred că în România se va aproba vreodată interdicția folosirii rețelelor de socializare pentru tinerii sub 16 ani”, a precizat și psihologul Mihai Copăceanu.

35% dintre elevi sunt distrași de la ore din cauza smartphone-urilor

Cel mai adesea, copiii accesează social media de pe telefoanele mobile. Și o fac oricând și oriunde, inclusiv în timpul orelor, la școală.

Acest lucru este specificat inclusiv în nota de țară pentru România, realizată în cadrul testării PISA 2022, unde 35% dintre elevii români au afirmat că sunt neatenți la ore din cauza telefoanelor mobile pe care le folosesc în timp ce profesorul predă la clasă. Între timp, alți 31% sunt distrași de cei care folosesc dispozitivele digitale.

Ce ar fi de făcut? Limitarea accesului la telefoanele mobile în timpul orelor ar fi un prim pas. Însă lucrurile sunt destul de complicate pentru că legislația din România face referire doar la elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

Cum recunoaștem dependența?

În primul rând, a explicat pentru publicația Adevărul, psihologul Claudiu Manea, faptul că cel mic petrece mult timp pe internet ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru orice părinte.

De obicei, părintele începe să se întrebe dacă nu cumva copilul este dependent abia atunci când nu mai doarme sau nu mai mănâncă. Simplificând lucrurile, dacă cel mic nu are acces la social media timp de o săptămână și intră în sevraj, având manifestări precum agitație, irascibilitate, atunci este foarte probabil să fie dependent”, mai explică psihologul.

Un copil dependent, spun specialiștii, nu se va putea efectiv abține de la a folosi social media, va fi în permanență preocupat de mediul online și nu va ști cum să intre mai repede pe internet.

Așadar… Soluția stă în deciziile părinților. O o abordare echilibrată stabilită de părinte și agreată de copil ar fi cea mai indicată, susțin specialiștii.

Să-i imităm și noi pe americani

Și dacă mai iei în calcul și că, potrivit Zona IT, TikTok a trecut și la un alt nivel de creare a dependențelor, după ce a introdus funcția care-ți permite să urmărești clipuri la nesfârșit, cu zero efort, apare și mai mult nevoia, pentru vindecarea societății, de a-i imita pe americani… că dacă tot am împrumutat o grămadă de aspecte de peste ocean, mai mult sau mai puțin criticate, asta pare că ar putea fi binevenită!

Până atunci rămâne datoria noatră, a părinților, de a-i feri pe copii de astfel de dependențe.

sursa: Adevărul
sursa foto: generată de AI pe platforma DALL-E 3

Cele mai citite

Related Articles