Ascultă Radio România Reșița Live

Tort egiptean Basbousa

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Desertul egiptean este o experiență unică dar care nu are, din păcate, o recunoaștere internațională. Prăjiturile datează din Egiptul antic. Vechile rețete aveau ingrediente precum miere, smochine, curmale, migdale și făină de grău.
Astăzi desertul egiptean este o parte importantă a culturii culinare egiptene și este adesea preparat pentru ocazii speciale, inclusiv pentru mâncăruri religioase sau tradiționale.
În Egipt au existat multe varietăți regionale de dulciuri, cu propria lor istorie și aromă unică.
În Delta Nilului, de exemplu, dulciurile sunt adesea făcute cu foițe de aur și argint. În sudul Egiptului dulciurile sunt preparate cu nuci.
În locuri înalte se fac deserturi cu susan, zahăr, făină de grău și miere.

Tort egiptean Basbousa

Articol editat de Radio Resita, 8 februarie 2024, 06:00

Vă propun Tortul egiptean Basbousa, tradus ar însemna un sărut dulce. Mai există o varietate preparată cu gris, dar eu am preparat tortul cu făină de grâu.

Am folosit:
– 280 de gr de făină 000
– o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
– un sfert de linguriță de cuișoare măcinate
– un sfert de linguriță de sare
– o lingură de praf de copt
– 100 de ml de ulei de măsline extravirgin
– 150 de gr de zahăr tos
– semințele de la o păstaie de vanilie
– 4 ouă întregi și două albușuri
– 4 mere Granny Smith, decojite și tăiate cubulețe de 1 cm
– coaja de la o lămâie
– 30 ml de lapte integral.

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius. Ungem două forme de tort de 25 cm și le pudrăm cu făină.

Punem zahărul, semințele de vanilie și uleiul într-un castron mare. Batem ingredientele până devin pufoase folosind un mixer electric.
Adăugăm ouăle pe rând și continuăm să batem până devin cremoase.
Cernem împreună, într-un bol separat, făina, praful de copt, sarea, scorțișoara și cuișoarele. Punem jumătate din ingredientele uscate în amestecul de ouă. Adăugăm laptele și punem restul de ingrediente uscate cernute. Amestecăm să nu fie cocoloașe, dar nu lucrați prea mult aluatul.
Încorporăm merele tăiate cuburi și coaja de lămâie.

Batem albușurile spumă până fac vârfuri moi și le turnăm în aluatul de prăjitură.

Împărțim combinația în cele două forme de tort. Dacă vă place un tort mai mare, mai gros, utilizați doar o formă de tort.
Așezați formele sau forma de tort în cuptorul preîncălzit pe raftul din mijloc și coaceți timp de 40 de minute. Oricum, procedați la verificare prin testul scobitorii.

După ce tortul este copt, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească în forme timp de 10 minute. După aceea turnăm tortul pe un gratar și îl lăsăm să se răcească complet.
Presărăm mult zahăr pudră și glazurăm prăjitura fie în cuptor, fie cu ajutorul unei torțe de bucătărie.

Serviți tortul ușor călduț, cu poftă și vă bucurați de delicatesa egipteană, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

Daniel Babun

(touregitto-com; tasteofmylife.org)

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir