Ascultă Radio România Reșița Live

Tort egiptean Basbousa

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Desertul egiptean este o experiență unică dar care nu are, din păcate, o recunoaștere internațională. Prăjiturile datează din Egiptul antic. Vechile rețete aveau ingrediente precum miere, smochine, curmale, migdale și făină de grău.
Astăzi desertul egiptean este o parte importantă a culturii culinare egiptene și este adesea preparat pentru ocazii speciale, inclusiv pentru mâncăruri religioase sau tradiționale.
În Egipt au existat multe varietăți regionale de dulciuri, cu propria lor istorie și aromă unică.
În Delta Nilului, de exemplu, dulciurile sunt adesea făcute cu foițe de aur și argint. În sudul Egiptului dulciurile sunt preparate cu nuci.
În locuri înalte se fac deserturi cu susan, zahăr, făină de grău și miere.

Tort egiptean Basbousa

Articol editat de Radio Resita, 8 februarie 2024, 06:00

Vă propun Tortul egiptean Basbousa, tradus ar însemna un sărut dulce. Mai există o varietate preparată cu gris, dar eu am preparat tortul cu făină de grâu.

Am folosit:
– 280 de gr de făină 000
– o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
– un sfert de linguriță de cuișoare măcinate
– un sfert de linguriță de sare
– o lingură de praf de copt
– 100 de ml de ulei de măsline extravirgin
– 150 de gr de zahăr tos
– semințele de la o păstaie de vanilie
– 4 ouă întregi și două albușuri
– 4 mere Granny Smith, decojite și tăiate cubulețe de 1 cm
– coaja de la o lămâie
– 30 ml de lapte integral.

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius. Ungem două forme de tort de 25 cm și le pudrăm cu făină.

Punem zahărul, semințele de vanilie și uleiul într-un castron mare. Batem ingredientele până devin pufoase folosind un mixer electric.
Adăugăm ouăle pe rând și continuăm să batem până devin cremoase.
Cernem împreună, într-un bol separat, făina, praful de copt, sarea, scorțișoara și cuișoarele. Punem jumătate din ingredientele uscate în amestecul de ouă. Adăugăm laptele și punem restul de ingrediente uscate cernute. Amestecăm să nu fie cocoloașe, dar nu lucrați prea mult aluatul.
Încorporăm merele tăiate cuburi și coaja de lămâie.

Batem albușurile spumă până fac vârfuri moi și le turnăm în aluatul de prăjitură.

Împărțim combinația în cele două forme de tort. Dacă vă place un tort mai mare, mai gros, utilizați doar o formă de tort.
Așezați formele sau forma de tort în cuptorul preîncălzit pe raftul din mijloc și coaceți timp de 40 de minute. Oricum, procedați la verificare prin testul scobitorii.

După ce tortul este copt, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească în forme timp de 10 minute. După aceea turnăm tortul pe un gratar și îl lăsăm să se răcească complet.
Presărăm mult zahăr pudră și glazurăm prăjitura fie în cuptor, fie cu ajutorul unei torțe de bucătărie.

Serviți tortul ușor călduț, cu poftă și vă bucurați de delicatesa egipteană, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

Daniel Babun

(touregitto-com; tasteofmylife.org)

Clătite brașovene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:33

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la...

Clătite brașovene
Lămâi conservate
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 3 iulie 2024, 07:43

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Lămâi conservate
Jigg din Newfoundland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 2 iulie 2024, 07:41

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Jigg din Newfoundland
Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 1 iulie 2024, 07:38

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 27 iunie 2024, 07:00

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Vă propun să ne bucurăm de un dulce de...

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 25 iunie 2024, 08:57

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Locrio de orez cu pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane