Ascultă Radio România Reșița Live

Tort egiptean Basbousa

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Desertul egiptean este o experiență unică dar care nu are, din păcate, o recunoaștere internațională. Prăjiturile datează din Egiptul antic. Vechile rețete aveau ingrediente precum miere, smochine, curmale, migdale și făină de grău.
Astăzi desertul egiptean este o parte importantă a culturii culinare egiptene și este adesea preparat pentru ocazii speciale, inclusiv pentru mâncăruri religioase sau tradiționale.
În Egipt au existat multe varietăți regionale de dulciuri, cu propria lor istorie și aromă unică.
În Delta Nilului, de exemplu, dulciurile sunt adesea făcute cu foițe de aur și argint. În sudul Egiptului dulciurile sunt preparate cu nuci.
În locuri înalte se fac deserturi cu susan, zahăr, făină de grău și miere.

Tort egiptean Basbousa

Articol editat de Radio Resita, 8 februarie 2024, 06:00

Vă propun Tortul egiptean Basbousa, tradus ar însemna un sărut dulce. Mai există o varietate preparată cu gris, dar eu am preparat tortul cu făină de grâu.

Am folosit:
– 280 de gr de făină 000
– o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
– un sfert de linguriță de cuișoare măcinate
– un sfert de linguriță de sare
– o lingură de praf de copt
– 100 de ml de ulei de măsline extravirgin
– 150 de gr de zahăr tos
– semințele de la o păstaie de vanilie
– 4 ouă întregi și două albușuri
– 4 mere Granny Smith, decojite și tăiate cubulețe de 1 cm
– coaja de la o lămâie
– 30 ml de lapte integral.

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius. Ungem două forme de tort de 25 cm și le pudrăm cu făină.

Punem zahărul, semințele de vanilie și uleiul într-un castron mare. Batem ingredientele până devin pufoase folosind un mixer electric.
Adăugăm ouăle pe rând și continuăm să batem până devin cremoase.
Cernem împreună, într-un bol separat, făina, praful de copt, sarea, scorțișoara și cuișoarele. Punem jumătate din ingredientele uscate în amestecul de ouă. Adăugăm laptele și punem restul de ingrediente uscate cernute. Amestecăm să nu fie cocoloașe, dar nu lucrați prea mult aluatul.
Încorporăm merele tăiate cuburi și coaja de lămâie.

Batem albușurile spumă până fac vârfuri moi și le turnăm în aluatul de prăjitură.

Împărțim combinația în cele două forme de tort. Dacă vă place un tort mai mare, mai gros, utilizați doar o formă de tort.
Așezați formele sau forma de tort în cuptorul preîncălzit pe raftul din mijloc și coaceți timp de 40 de minute. Oricum, procedați la verificare prin testul scobitorii.

După ce tortul este copt, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească în forme timp de 10 minute. După aceea turnăm tortul pe un gratar și îl lăsăm să se răcească complet.
Presărăm mult zahăr pudră și glazurăm prăjitura fie în cuptor, fie cu ajutorul unei torțe de bucătărie.

Serviți tortul ușor călduț, cu poftă și vă bucurați de delicatesa egipteană, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

Daniel Babun

(touregitto-com; tasteofmylife.org)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale