Ascultă Radio România Reșița Live

Rulade sileziene cu bacon și castraveți murați

A devenit o obișnuință ca de un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.
De astăzi mergem să vizităm gastronomic provinciile Silezia, Pomerania, Prusia și Rutenia Roșie din Polonia.
Mâncărurile tradiţionale poloneze sunt preparate în strânsă legătură cu disponibilitatea produselor folosite. Polonia este o ţară agrară, cu procentaj mare de păduri. Astfel, natura a putut oferi ceea ce este mai bun, iar dintre produsele provenite din agricultură domină cele pe bază de cereale: pâinea, arpacaşurile şi diversele reţete pe bază de făină: colţunaşi, găluşte şi plăcinte. Bucataria poloneza adună sute de ingrediente, unele fiind chiar unice.   Un rol important în bucătăria poloneză îl au supele cu conţinut bogat de zarzavaturi şi alte feluri de mâncare din legume şi cărnuri disponibile din producţie proprie. Mâncarea din vânat, în apropierea zonelor împădurite este mult apreciată. Tot din păduri provin şi preţuitele ciuperci, fructe de pădure şi plante aromatice. La fel de important este şi peştele de apă dulce sau, în măsura posibilităţilor, cel marin. După mulţi ani, cu tot progresul ce a avut loc şi în ciuda accesibilităţii multor ingrediente, felurile de mâncare tradiţionale poloneze rămân neschimbate şi sunt preparate conform unor vechi reţete.

Rulade sileziene cu bacon și castraveți murați

Articol editat de Valentina Adam, 25 septembrie 2023, 08:02

Încep cu bucătăria din Silezia. Aceasta este probabil cea mai recunoscută bucătărie regională poloneză. Este gustoasă și variată.
Bucătăria sileziană combină influențe din bucătăria poloneză, cehă, austriacă, germană și evreiască.
Bucătăria sileziană este foarte populară în Polonia. Acest lucru se datorează faptului că mâncărurile aromatice din Silezia sunt adesea servite la nunți și alte sărbători de familie. Unii oameni acuză mâncărurile din Silezia că sunt grase și bogate în calorii.

Vă propun să apreciați domniile voastre dacă este un adevărată afirmația. Rulade sileziene cu bacon și castraveți murați este preparatul cu care vă îmbii.

Pentru patru persoane vom pregăti:
– 8 felii de pulpă de viă
– 2 castraveți murați
– două ceape
– 3 morcovi
– 50 de ml de ulei de rapiță sau alt ulei vegetal
– 100 de gr de smântână cu minim 18% grăsime
– două linguri de făină de grâu
– 50 de gr de slănină fiartă
– muștar, sare, piper măcinat și boabe de piper negru

Batem cu grijă feliile de carne cu un cican de șnițele. Presărăm pe ele sare și piper măcinat pe ambele părți. Întindem un strat de muștar pe partea unde vom pune umplutura.
Tăiem castraveții, morcovii și slănină julien, iar ceapa solzi. Așezăm ingredientele de umplutură pregătite pe o parte a feliei de carne și apoi o înfășurăm într-o ruladă, astfel încât umplutura să nu alunece în lateral. Asigurăm rulourile cu scobitori sau legăm strâns cu ață obișnuită.  
Punem la încălzit o cantitate mică de ulei de rapiță într-o tigaie largă și adâncă în care să intre toate rulourile. Le așezăm pe rând și în aceeași ordine le întoarcem. Avem grijă ca uleiul să nu se răcească, de aceea le punem pe rând. Focul trebuie să fie mare, iar după ce am pus toate rulourile îl reducem la jumătate. Nu se acoperă tigaia.

După ce s-au prăjit rulourile de carne și s-au închis porii cărnii, adăugăm restul de morcovi și ceapa tocată rămasă de la umplerea ruladelor în tigaie. Turnăm 100 de ml de apă musai fierbinte, acoperim tigaia cu un capac și o lăsăm în imperiul focului timp de 20 de minute. La 3- 4 minute întoarcem ruladele pe cealaltă parte și completăm eventualele pierderi de lichid cu apă firbinte. După 20 de minute turnăm apă fierbinte cât să acopere ușor rulourile și gătim până se înmoaie, cam două ore.
Ridicăm din când în cand capacul, întoarcem rulourile și adăugăm apă fierbinte. După ce s-au gătit rulourile le scoatem într-o caserolă termică și ne concentrăm pe sos.

Deglasăm tigaia și frecăm găsimea caramelizată cu legumele fierte în tigaie printr-o strecurătoare deasupra unui bol, apoi turnăm lichidul înapoi în tigaie, adăugăm o lingură de boabe întregi de piper negru și continuăm să încălzim. Presărăm o lingură de făină în oala împreună cu smântâna și amestecăm bine cu un tel. Se încălzește și se amestecă câteva minute până se îngroașă sosul. La final se condimenteaza cu sare si piper măcinat după gust.
Punem rulourile înapoi în sosul preparat și le mai ținem pe foc ca să se împrietenească aromele.
De asemenea, le puteți servi punând rulourile sileziene pe o farfurie și serviți separat sosul într-o sosieră. Mie îmi place să le mănânc cu piure de cartofi. Domniile voastre le puteți servi cu fasole verde, mazăre sau cu orez.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(przyslijprzepis.plprostepesto.plbonduelle.ro)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale