Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetele dacilor

La mulți ani români, la mulți ani România!

Rețetele dacilor

Articol editat de Radio Resita, 1 decembrie 2023, 06:00

Să fiți bine, să aveți bucurii, fără urme de tristețe. Sufletul să vă fie plin de speranță așa cum l-au avut înaintașii noștri. Trebuie să ne respectăm înaintașii care ne-au demonstrat că speranța învinge. 1 Decembrie 1918 a unit pe toți vorbitorii de limbă românească. Indiferent că suntem din Banat, Transilvania, Oltenia, Moldova  sau Dobrogea noi sărbătorim astăzi ROMÂNIA, țara mea de glorii, țara mea de dor- cum spunea poetul nepereche.

Nu mi-am propus să vorbesc mai mult despre ce au făcut înaintașii noștri, noi nu ne ridicăm la înălțimea lor, noi doar trebuie să păstrăm ce ne-au lăsat ei.
În Banat, dar și în alte zone ale României se spune că o casă strămoșească nu se vinde. Să luptăm și să păstrăm ce ne-au lăsat străbunii noștri.
Într-u acest deziderat trebuie să ne păstrăm cultura, obiceiurile și gastronomia.
Din 1918 pâinea a început să fie tot mai prezentă pe mesele românilor. În Banat și Ardeal se mânca și carne, de fapt la sărbătorile religioase și Duminicile. În celelalte regiuni legumele erau cel mai des pe masă. Găina și porcul erau cărnurile cele mai consumate. Orășenii se ospătau mai bine ca cei de la sate, pentru că aceștia respectau mai mult rigorile credinței strămoșești.
De fapt, în toate zonele se servea carne, atunci când aveau.

Despre mâncărurile românilor putem vorbi într-o altă emisiune, nu acum.
Dar până atunci, afirm cu tărie, așa cum spuneam în urmă cu un an, un post de televiziune a oferit ciolan cu fasole și de aici se crede că această mâncare se servea de 1 Decembrie. Este minunat că au impus o mâncare, vă amintiți: ” Cu mânuțele astea două”.

Să mergem la dieta dacilor, care era formată din produse vegetale, alături de care se consumau brânzeturi, pește, carne de vânat sau de animale domestice și pâine. Pentru gust, se folosea sarea, muștarul, ceapa, usturoiul, hreanul, diverse uleiuri. Prin amestecul unora dintre ingredientele se găteau fierturi, terciuri, supe, tocane, fripturi. Lactatele erau consumate sub formă de lapte proaspăt, brânză sau unt.
Carnea de ovine era cea mai consumată, se îndulceau cu miere și beau vinuri.

Conform historia. ro. cu siguranță, dacii cunoșteau metode de păstrare a alimentelor prin sărare și afumare. Hrana provenea din agricultură, creșterea animalelor, culesul plantelor, fructelor, rădăcinoaselor, din pescuit și vânătoare.
Agricultura era ocupația păturii de jos, care avea drept rol să lucreze pământul și să culeagă roadele.
Se cultivau cereale precum grâu, mei, orz, secară, ovăz. Din acestea se făceau terciuri, în amestec cu diverse alte ingrediente, iar din făina de mei și orz se făcea un fel de mămăligă. Dintre leguminoase se distinge lintea, folosită, se pare, în cantități importante, bobul, mazărea și năutul. Alte legume cultivate sau culese erau varza, ciupercile, spanacul, măcrișul, leurda (primăvara), loboda, ștevia, napii, morcovii și altele. Fructele consumate erau strugurii, merele, prunele și fructele de pădure, culese din vastele păduri din Dacia.

Creșterea animalelor avea și ea un rol important în dieta dacilor, datorită proteinelor conținute de carne. Se creșteau oi, capre, vaci, porci, iepuri, păsări de curte. Apicultura era practicată probabil la scară largă. Pescuitul se făcea în râuri, în Dunăre și în mare.

Din toate aceste, fiecare putem face o mâncare delicioasă, iar astăzi de Ziua României, 1 DECEMBRIE, ANUL DE GRAȚIE 2023, vă spun…
„Doamne ocrotește-i pe români”.
La mulți ani Banat, Ardeal, Bucovina, Moldova,  Dobrogea, Muntenia, Oltenia, celor de dincolo de granițele țării mama, Banatului Sârbesc, Moldovei de peste Prut și românilor din Diaspora.
La mulți ani români, La mulți ani România dodoloață, spunea la 1 DECEMBRIE 1918 un copil şi faptul că a rămas în conştiinţa colectivă de peste veacuri i se datorează marelui scriitor, filosof şi diplomat român Lucian Blaga.
România, te iubim!

Daniel Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă