Rețeta românească: Prăjitura țărănească

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.
Astăzi vă prezint o rețetă de prăjitură din 1914 readusă în actualitate de Norica Bârzotescu. Autoarea a actualizat vechi rețete din lumea satului, rețete ale străbunilor, pe care le-a preluat din vechi cărți de bucate pentru a nu se pierde. În cartea scrisă de Norica Bârzotescă apar și textele originale, cu graiul de atunci.
Pentru prăjitura țărănească de astăzi folosim ca ingrediente:
– 250 de gr de făină
– 500 de gr de zahăr pudră
– zece ouă
– 250 de gr de migdale
– o lămâie
– un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu alimentar
– unt
Măcinăm jumătate din cantitatea migdale decojite, iar cealaltă jumătate de migdale tot decojite le tăiem pe lungime în câteva bucăți cu un cuțit. Mixăm șase ouă întregi și patru gălbenușuri împreună cu zahărul pudră până obținem o compoziție cremoasă. În acest amestec încorporăm treptat migdalele măcinate, coaja de la lămâie, făina și bicarbonatul de sodiu. Separat batem cele patru albușuri rămase cu puțină sare până când obținem o spumă fermă. În compoziția cremoasă punem spuma fermă și o amestecăm bine cu mișcări circulare de sus în jos pentru aerare. Ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu făină. Turnăm compoziția în tavă, lovim fundul tavii de câteva ori de masă pentru uniformizare și presărăm deasupra migdalele tăiate pe lungime. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade Celsius până se rumenește frumos. Scoatem tava, lăsăm prăjitura să se răcească, o pudrăm cu zahăr și o tăiem în cuburi. Este o rețetă simplă, ușor de preparat, dar savuroasă. Într-o oră și jumătate aveți pe masă o veche prăjitură românească. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles