Rețeta românească: Cap de porc umplut

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Ce spuneți de cap de porc umplut?

Avem nevoie de un cap întreg și mai ne sunt de trebuință următoarele:
– un kg de carne de porc
– câte 200 de gr de ficat de porc, slănină și limbă afumată sau șuncă presată
– două ouă
– puține mirodenii pentru cârnați
– două cepe
– patru căței de usturoi
– 30 de gr de unt
– un păhărel de coniac și un pahar de vin sec
– șapte foi de gelatină
– franzelă înmuiată și stoarsă
– sare și piper proaspăt măcinat după gust.
Capul se curăță bine și cu un cuțit bine ascuțit se scot toate oasele fără a se găuri pielea. Se spală bine capul și se șterge cu un șervet. Se toacă kilogramul de carne de porc, iar ficatul, ceapa fiartă, usturoiul și franzela înmuiată se trec prin mașina de măcinat carne.

Compoziția se amestecă împreună cu sare, piper, mirodeniile, coniacul, ouăle crude, slănina, ficatul și limba tăiată cubulețe. Cu această compoziție se umple capul. Se închide punând deasupra un capac de șorici, care se coase pe marginea capului.

Într-un șervet se leagă și se fierbe împreună cu oasele, sare și o ceapă timp de trei ore. Când s-a fiert, se scoate și când s-a răcit se așează pe un platou și se unge cu bulionul de carne în care a fost fiert și cu aspic. Se decorează cu ajutorul unui cornet cu unt frecat spumă. Ochii se pun din două jumătăți de măsline.

Din zeama în care a fiert capul se poate face un aspic limpezit cu albuș de ou, șapte foi de gelatină și un pahar de vin.

Se servește cu diferite salate sau murături. Dacă faceți rost de un cap de mistreț va fi mai de efect la masă, la petrecere. Capul de mistreț se așează pe platoul de servire cu colții lui.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles