Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Cap de porc umplut

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețeta românească: Cap de porc umplut

Articol editat de Radio Resita, 4 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 4 iunie 2023, 11:02

Ce spuneți de cap de porc umplut?

Avem nevoie de un cap întreg și mai ne sunt de trebuință următoarele:
– un kg de carne de porc
– câte 200 de gr de ficat de porc, slănină și limbă afumată sau șuncă presată
– două ouă
– puține mirodenii pentru cârnați
– două cepe
– patru căței de usturoi
– 30 de gr de unt
– un păhărel de coniac și un pahar de vin sec
– șapte foi de gelatină
– franzelă înmuiată și stoarsă
– sare și piper proaspăt măcinat după gust.
Capul se curăță bine și cu un cuțit bine ascuțit se scot toate oasele fără a se găuri pielea. Se spală bine capul și se șterge cu un șervet. Se toacă kilogramul de carne de porc, iar ficatul, ceapa fiartă, usturoiul și franzela înmuiată se trec prin mașina de măcinat carne.

Compoziția se amestecă împreună cu sare, piper, mirodeniile, coniacul, ouăle crude, slănina, ficatul și limba tăiată cubulețe. Cu această compoziție se umple capul. Se închide punând deasupra un capac de șorici, care se coase pe marginea capului.

Într-un șervet se leagă și se fierbe împreună cu oasele, sare și o ceapă timp de trei ore. Când s-a fiert, se scoate și când s-a răcit se așează pe un platou și se unge cu bulionul de carne în care a fost fiert și cu aspic. Se decorează cu ajutorul unui cornet cu unt frecat spumă. Ochii se pun din două jumătăți de măsline.

Din zeama în care a fiert capul se poate face un aspic limpezit cu albuș de ou, șapte foi de gelatină și un pahar de vin.

Se servește cu diferite salate sau murături. Dacă faceți rost de un cap de mistreț va fi mai de efect la masă, la petrecere. Capul de mistreț se așează pe platoul de servire cu colții lui.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie