Rețeta pomeraniană: Pui cu usturoi și ierburi și piure de conopidă

A devenit o obișnuință ca de un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.

Săptămâna trecută am poposit gastronomic în prima regiune a Poloniei, Silezia. Astăzi ne îndreptăm atenția către Pomerania.
Bucătăria pomeraniană este un amestec din bucătăria vorbitorilor de limbă germană, pomeraniană, cu influențe din bucătăria suedeză, daneză și din altele.
Această bucătărie a apărut în partea de coastă în locul așezărilor marinarilor și pescarilor. Mai este bucătăria fermierilor pomeranieni, unde principalele culturile au inclus napi, sfeclă de zahăr, varză, cartofi, animale și păsări de curte.

Pe vremuri, în Pomerania, oamenii mâncau ceea ce era cultivat, adunat din câmpuri și păduri, prins în lacuri, râuri și pe mare. În secolul al XII-lea într-o relatare inclusă în Viața Sf. Otto de către călugărul Herbord, istoricul menționează despre pomerani că, citez „…masa lor nu este niciodată goală, niciodată fără acoperire. Masa este întotdeauna plină cu tot ce trebuie să bei și să mănânci ”, am încheiat citatul.
Gastronomia Pomeranilor este bucătăria țărilor sărace și a oamenilor care au învățat să folosească toate darurile naturii disponibile gratuit.

Bucătăria din Pomerania este diversă, deoarece această regiune este destul de diversă. În mod tradițional, oamenii mănâncă ceva mai diferit în Kociewie decât în Kashubia. O supă tipică Kashubia este supa de napi, cel mai adesea gătită cu aripi de gâscă. La rândul lor, în Kociewie oamenii au mâncat în mod tradițional parzybroda, adică supă de varză albă și bulion de legume condimentat. Există și o supă faimoasă – o supă făcută, printre altele din cartofi copți și lapte de capră.

Czernina este o altă supă tradițională din Pomerania, ale cărei ingrediente de bază sunt bulionul și sângele de gâscă. Zahărul și oțetul (amestecate cu sânge pentru a preveni coagularea acestuia) dau gustul dulce-acrișor. Pe lângă ingredientele de bază, adaosurile care dau savoarea supei includ: sirop de prune sau pere în otet, fructe proaspete sau uscate gătite în ea (pere, prune, mere, stafide sau cirese), vin sau oțet de mere, miere sau alte ingrediente. Czernina se servește cu găluște.

Rețeta pomeraniană pe care o prezint este Pui cu usturoi și ierburi și piure de conopidă.

Ingrediente folosite pentru pui sunt:

– un pui tranșat
– 4 căței de usturoi, tocați
– două linguri de ulei de măsline
– o lingură de ierburi provensale aromate și uscate
– sare și piper după gust.

Pentru piureul de conopida ne trebuie:

– buchețelele de la o conopidă
– doi căței de usturoi, tocați
– două linguri de ulei de măsline
– sare și piper după gust

Într-un bol pregătim marinada amestecând uleiul de măsline, usturoiul tocat, Ierburile de Provence uscate, sare și piper.
Marinăm tranșele de pui și lăsăm cel puțin 30 de minute la frigider.
Încingem o tigaie la foc mediu, apoi prăjim bucățile de pui.

Ne ocupăm de piureul de conopidă.
Fierbem buchețelele de conopidă în apă cu sare timp de aproximativ 15 minute până devin moi.
Încingem uleiul de măsline într-o oală și prăjim usturoiul câteva minute. Adăugăm conopida fiartă și mai prăjim câteva minute, având grijă să amestecăm constant.
Transferăm conopida într-un blender, punem sare și piper după gust și omogenizăm.

Conopida este o legumă din familia varzei, foarte populară într-o dietă fără lactoză. Este bogată în vitamina C, vitamina K și fibre. Interesant este că o conopida poate fi folosită ca alternativă sănătoasă la produsele lactate în multe rețete, cum ar fi piureurile. Merită să știți că o conopiă este o sursă de nutrienți și arome care poate fi inclusă cu ușurință într-o dietă fără lactoză.
Servim carnea de pui alături de piureul de conopidă cu pâine prăjită.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.!

Daniel Babun

(Wikipedia; kuchnia.wp.plwojtigotuje.blogspot.com)

Cele mai citite

Related Articles