Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Friptură grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale.
Astăzi vă recomand o friptură grecească de brânză feta și usturoi. Ne trebuie:
– 600 de gr de aluat pentru chifle pufoase cu unt
– 200 de gr de feta rasă
– zece gr de usturoi pisat
– 40 de gr de unt
– 50 de ml de lapte cu peste 3% grăsime
– puțin unt topit
– un ou mare
– sare după gust.
Pregătim un aluat de chifle pufoase și presărăm făină pe masa de lucru. Punem aluatul pe blatul cu făină și îl apăsăm cu degetele ca să îi dăm o formă dreptunghiulară. Cu un sucitor întindem aluatul la dimensiunile de 32X28 cm.
Într-o cratiță la foc mediu punem untul și usturoiul și gătim până când untul se topește și usturoiul se înmoaie ușor. Lăsăm deoparte la temperatura camerei. Cu o lingura se întinde untul cu usturoi pe toată suprafața aluatului, dar se rezervă o cantitate mică pentru uns tigaia.
Adaugăm sare, presărăm feta rasă pe toată suprafața aluatului și cu un cuțit tăiem opt fâșii de patru cm. Rulăm ridicând partea din fața noastră spre exterior și dăm o formă de rulou, asigurându-ne că o parte este dreaptă, astfel încât cealaltă parte să formeze o spirală care să iasă în afară. Ungem o tavă cu untul și usturoiul rămas și așezăm rulourile cu partea dreaptă în jos, lăsând o distanță de un cm între ele.
Acoperim cu folie film și lăsăm rulourile să crească până își dublează volumul, cam o oră. Pentru a le face să crească mai repede, le putem pune în cuptorul preîncălzit la 45°C fără ventilație. Într-un castron adăugăm laptele, oul și batem cu telul până se omogenizează bine ingredientele. Cu o pensulă și cu mișcări blânde, ungem rulourile cu amestecul de ouă, având grijă să nu apăsăm prea tare ca să nu își piardă volumul. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, cu ventilare, până capătă o culoare aurie, aproximativ 20-25 de minute. Se scoate din cuptor, se unge cu unt topit, se lasă să se răcească la temperatura camerei și se servesc. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă mediteraneeană: Friptură grecească

Articol editat de Radio Resita, 15 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar