Rețetă mediteraneeană: Friptură grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale.
Astăzi vă recomand o friptură grecească de brânză feta și usturoi. Ne trebuie:
– 600 de gr de aluat pentru chifle pufoase cu unt
– 200 de gr de feta rasă
– zece gr de usturoi pisat
– 40 de gr de unt
– 50 de ml de lapte cu peste 3% grăsime
– puțin unt topit
– un ou mare
– sare după gust.
Pregătim un aluat de chifle pufoase și presărăm făină pe masa de lucru. Punem aluatul pe blatul cu făină și îl apăsăm cu degetele ca să îi dăm o formă dreptunghiulară. Cu un sucitor întindem aluatul la dimensiunile de 32X28 cm.
Într-o cratiță la foc mediu punem untul și usturoiul și gătim până când untul se topește și usturoiul se înmoaie ușor. Lăsăm deoparte la temperatura camerei. Cu o lingura se întinde untul cu usturoi pe toată suprafața aluatului, dar se rezervă o cantitate mică pentru uns tigaia.
Adaugăm sare, presărăm feta rasă pe toată suprafața aluatului și cu un cuțit tăiem opt fâșii de patru cm. Rulăm ridicând partea din fața noastră spre exterior și dăm o formă de rulou, asigurându-ne că o parte este dreaptă, astfel încât cealaltă parte să formeze o spirală care să iasă în afară. Ungem o tavă cu untul și usturoiul rămas și așezăm rulourile cu partea dreaptă în jos, lăsând o distanță de un cm între ele.
Acoperim cu folie film și lăsăm rulourile să crească până își dublează volumul, cam o oră. Pentru a le face să crească mai repede, le putem pune în cuptorul preîncălzit la 45°C fără ventilație. Într-un castron adăugăm laptele, oul și batem cu telul până se omogenizează bine ingredientele. Cu o pensulă și cu mișcări blânde, ungem rulourile cu amestecul de ouă, având grijă să nu apăsăm prea tare ca să nu își piardă volumul. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, cu ventilare, până capătă o culoare aurie, aproximativ 20-25 de minute. Se scoate din cuptor, se unge cu unt topit, se lasă să se răcească la temperatura camerei și se servesc. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles