Retetă europeană: “Tripes à la mode de Caen”


Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

În fiecare zi de luni o să vă prezint câte o mâncare reprezentativă din unele regiuni ale țărilor europene. Voi începe cu Franța, iar din Hexagon vă voi spune câte ceva din gastronomia din Normandia.

Normandia are livezile întinse de meri, tapiseria de la  Bayeux și portul Le Havre. Normandia este una dintre rarele regiuni franceze care inventează mese întregi și variate, de la aperitiv la desert fără, a uita băuturile. Cea mai reprezentativă este Calvados, un rachiu care se distilează din mere sau pere sau o combinație din cele două fructe.
Gustul mării provine din stridiile normande. Pășunile verzi oferă carne gustoasă cu specialități regionale precum “Tripes à la mode de Caen” sau “Andouille de Vire”.

“Tripes a la mode de Caen”

Acest fel de mâncare tipic normandă face diferența prin simplitate și autenticitate. Această tocană franțuzească este parte a gastronomiei gustoase și rustice a Normandiei, foarte apreciată de iubitorii de carne și de turiștii gurmanzi. Preparatul dateză din Evul Mediu târziu. Potrivit tradiției, felul de mâncare autentic de Tripe în stil Caen a fost pus la punct de un călugăr al mănăstirii Caen, Sidoine Benoît, care a creat o rețetă irezistibilă. Pentru a perpetua și a proteja rețeta autentică de Tripes A la Mode de Caen, Jean Le Hir, măcelar normand, a creat Frăția Tripière de Aur în 1951.

Pentru patru meseni avem nevoie de trei kg de burtă proaspătă de vită din toate cele patru compartimente, un picior de vițel de aproximativ două kg, câte două cești de ceapă și praz tăiate grosier, o ceașcă de țelină tocată mărunt, trei morcovi, două foi de dafin, trei căței de usturoi întregi, o linguriță de cimbru uscat, două cuișoare, cinci căni de bulion de pui, câte două căni de apă și vin alb sec, pătrunjel, două lingurițe de boabe de piper zdrobite, sare după gust și un sfert de cană de Calvados.

Într-o oală, preferabil de fontă, punem bura tăiată în pătrate de aproximativ cinci cm, bucățile de picior de vițel morcovii, patru căni de bulion, apa, vinul și sarea după gust. Luăm o pânză de tifon și punem în ea ceapa, prazul, țelina, usturoiul, foile de dafin, cimbrul, cuișoarele, crenguțele de pătrunjel și boabele de piper și legăm cu sfoară. Așezăm în oală și tifonul, aducem la fierbere, după care reducem focul. Timp de patru- cinci ore lăsăm pe foc, dar spumăm când este necesar.

Urmează să scoatem tifonul deoarece plantele și-au făcut treaba. Scoatem bucățile de picior de vițel și le lăsăm să se răcească atât cât trebuie ca să putem să curățăm carnea de pe ele pe care o transferăm în oala cu burtă. Luăm și morcovii, îi tăiem rondele și îi punem înapoi în oală. Adăugăm și cana rămasă de bulion de pui și aducem la fierbere.

Turnăm  Calvados-ul și mai lăsăm să fiarbă aproximativ două minute și se poate servi. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(cooking-nytime.comcampusfrance.org, regions-of-france-com)

De același autor

Related Articles