Rețetă europeană: Rabo de toro estofado

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.
După ce am prezentat gastronomia din Segovia și Extremadura pentru astăzi m-am oprit la o altă provincie din Spania, Andaluzia. Gastronomia andaluză este una dintre cele mai bogate și mai variate din Spania și una dintre cele mai influente în lumea culinară din această țară. Moștenirea culturală a avut o mare influență asupra evoluției bucătăriei andaluze și a dat naștere uneia dintre cele mai diverse și fascinante bucătării din lume. Andaluzia este o regiune a Spaniei care a fost influențată de multe culturi de-a lungul istoriei, inclusiv de romani, arabi și evrei. Acest amestec a dat naștere unor mâncăruri unice care fac gastronomia andaluză atât de specială.
Uleiul de măsline este o parte fundamentală a dietei mediteraneene și este un ingredient de bază în multe prepare andaluze. Acest ulei este produs în întreaga regiune, fiecare zonă având propriile soiuri și arome unice.
Un alt ingredient este usturoiul, folosit în multe feluri de mâncare. Usturoiul a fost utilizat în regiune încă din epoca romană. Regiunea are o tradiție culinară bogată care se transmite din generație în generație, îmbogățită de creativitate și ingeniozitatea bucătarilor locali.
Unul dintre cele mai emblematice feluri de mâncare ale bucătăriei andaluze este gazpacho, o supă rece făcută cu roșii, ardei, ceapă, usturoi, pâine și ulei de măsline. Gazpacho este un fel de mâncare care este rădăcinile în bucătăria medievală andaluză și a fost transmis din generație în generație până când a devenit unul dintre cele mai reprezentative feluri de mâncare ale regiunii.
Produsele de cofetarie sunt o parte importantă a gastronomiei andaluze.
Gastronomia și mâncarea tipică Andaluziei se caracterizează prin varietatea și calitatea produselor sale, cum ar fi peștele, tocanele, legumele și carnea și cârnații de la porcii iberici.
Unul dintre punctele forte ale mâncărurilor tipice andaluze este eterogenitatea și bogăția sa.
În concluzie, gastronomia Andaluziei este o reflectare a istoriei bogate și a moștenirii culturale a regiunii. Aromele și felurile de mâncare din bucătăria andaluză sunt unice în lume, iar combinația de ingrediente și tehnici culinare a dat naștere uneia dintre cele mai diverse și fascinante bucătării de pe mapamond.

Astăzi doresc să vă prezint Rabo de toro estofado sau pe românește- Coada de bou înabușită.
Ne trebuie:
– 1,5 kg de coadă de bou, vacă, taur sau vițel
– 70 de gr de făină de grâu
– 400 de ml de ulei de măsline
– cinci cepe
– șase căței de usturoi
–  patru morcovi
– 100 de gr roșii zdrobite, naturale sau din conservă
– o frunză de dafin
– 300 de ml de vin roșu
– 700 de ml de apă
– două cuișoare
– cinci sau șase cartofi mai mărișori
– sare și piper negru proaspăt râșnit după gustul fiecăruia.
Primul lucru pe care urmează să îl facem pentru a pregăti această rețetă este să asezonăm cu sare și piper coada de vită. Apoi, se pune 70 de gr de făină de grâu pe o farfurie și înfăinăm bucățile de carne pe toate părțile. După aceea scuturăm carnea de excesul de făină.
Punem într-o cratiță la foc mare 60- 70 de ml. de ulei de măsline și când uleiul este încins rumenim carnea aproximativ 2 minute pe fiecare parte. După aceea punem deoparte bucățile de coadă de vită.
Tăiem ceapa în bucăți medii, căței de usturoi și morcovii în felii subțiri.
În aceeasi cratiță în care am rumenit coada mai adaugam 15- 20 de ml de ulei de măsline. Așezăm vasul pe foc mediu și adăugăm usturoiul, ceapa și puțină sare. Gătim cam două minute, adaugăm și morcovul și mai gătim încă cinci minute.
Punem și roșiile zdrobite dar fără pieliță, frunza de dafin,  piper negru proaspăt măcinat și continuăm să mai gătim două sau trei minute.
Adăugăm acum bucățile de coadă de vită în cratiță. Aveți grijă ca acestea să nu se încalece, să stea lejer.
Ridicăm focul, adăugăm vinul roșu și procesem la foc iute timp de încă zece minute.
După ce a trecut timpul, punem apa, cele două cuișoare și asteptăm să înceapă să bolborosească. Imediat ce incepe sa fiarbă, reducem focul la mic și lăsăm la procesat cu capacul pus două ore și jumătate.
După acest timp de gătire, avem deja gata Rabo de toro estofado sau coadă de bou înăbușită.
Dacă decidem să omogenizăm sosul, scoatem bucățile de coadă, dafinul și cuișoarele și amestecăm în blender.
Adăugăm bucățile de coadă și repornim focul și fierbem aproximativ 2 minute.
Garnitura pentru Rabo de toro estofado sunt porții zdravene de cartofi prăjiți. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles