Ascultă Radio România Reșița Live

Retetă europeană: cotlete de porc cu sos delicios

În fiecare luni gustul mâncărurilor are arome și savori din arta culinară europeană. În această dimineață mi-am îndreptat atenția către gastonomia din Cehia pentru cotlete de porc cu sos delicios. Cehii sunt cunoscuți pentru dragostea față de carnea de porc. Fie sub formă de șnițel pane sau friptură de porc, cărțile de bucate cehe oferă o multitudine de rețete delicioase din acest tip de carne.

Retetă europeană: cotlete de porc cu sos delicios

Articol editat de Valentina Adam, 15 martie 2023, 13:41 / actualizat: 17 martie 2023, 12:58

Cotlete de porc prăjite scurt într-o tigaie, apoi acoperite cu smântână groasă amestecată cu muștar, ceapă prăjită și înăbușite la cuptor sunt magnifice. Carnea de porc va deveni fragedă și suculentă prin absorbția sosului de smântână. Sosul va fi redus și perfect gros după ce va fi înabușit la cuptor.

Avem nevoie de cotlete de porc dezosate care să aibe un marmorat frumos. Feliile prea subțiri de carne se vor usca rapid și devin tari precum pingeaua, așa că ne trebuie cotletele mai groase de porc. Dacă aveți doar cotlete de porc cu os, le puteți folosi foarte bine la această rețetă. Procedura de gătit nu se va schimba. Untura de porc pentru prăjirea inițială a cotletelor de porc este un ingredient popular în bucătăria cehă. Smântâna folosită trebuie să fie cu un conținut de grasimi de peste 30%. Tot aici avem treabă cu muștar. Încercați să gătiți cu muștar simplu și fără arome. Mai avem nevoie de sare, piper, ceapă galbenă și rozmarin.

Înainte de a găti, uscați cotletele de porc cu prosoape de hârtie absorbantă, după care frăgeziți-le ușor cu un ciocan pentru snițel. Faceți mai multe incizii scurte aproape de marginile feliei de carne. Inciziile vor împiedica răsucirea cotletelor și le vor menține plate atunci când sunt prăjite.

Continuăm cu asezonarea cotletelor cu sare și piper pe ambele părți. Încingem untura într-o tigaie suficient de mare. Se prăjesc cotletele de porc într-un singur strat în tigaia fierbinte. Fiecare parte a cărnii va sta la procesare 1-2 minute. Cu ajutorul unor clești de bucătărie se scoate carnea prăjită din tigaie pe o farfurie și se lasă deoparte. Se reduce focul și se adaugă ceapa tocată mărunt. Pe fundul cratiței vor fi bucăți maronii de la gătirea cărnii. Acestea sunt adevărate comori gustative și esențiale pentru un sos savuros. Adăugați o lingură de apă și îndepărtați aceste reziduuri de carne cu o lingură plată de lemn în timp ce se prăjește ceapa până se rumenește. Întoarcem carnea în tigaia cu ceapă prăjită și luăm vasul de pe foc.

Amestecăm smântâna groasă și muștarul într-un castron și turnăm compoziția în tigaia cu cotletele de porc. Acum punem frunzele proaspete de rozmarin. Se acoperă tigaia cu un capac și se plasează într-un cuptor preîncălzit la 170°C timp de 30 de minute. Apoi scoatem capacul, ridicăm temperatura cuptorului 180- 190 ° C) și se continiă prăjirea  încă 15 minute. Se scoate din cuptor și rămâne la odihnă 5 minute înainte de servire.  Când pregătiți cotletele, nu îndepărtați grăsimea pentru că adaugă un plus de aromă și împiedică uscarea cărnii. Dacă aveți printre meseni persoane mofturoase și simandicoase curățați-le grăsimea înainte de servire. Garniturile cu cartofi completează savuros cotletele fragede de porc cu sos cremos. Puteți să preparați și cartofi prăjiți pentru un prânz sățios. Cartofii și cotletele sunt buni prieteni la servit cu castraveciori dulci- acrișori. 

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar