Retetă europeană: cotlete de porc cu sos delicios

În fiecare luni gustul mâncărurilor are arome și savori din arta culinară europeană. În această dimineață mi-am îndreptat atenția către gastonomia din Cehia pentru cotlete de porc cu sos delicios. Cehii sunt cunoscuți pentru dragostea față de carnea de porc. Fie sub formă de șnițel pane sau friptură de porc, cărțile de bucate cehe oferă o multitudine de rețete delicioase din acest tip de carne.

Cotlete de porc prăjite scurt într-o tigaie, apoi acoperite cu smântână groasă amestecată cu muștar, ceapă prăjită și înăbușite la cuptor sunt magnifice. Carnea de porc va deveni fragedă și suculentă prin absorbția sosului de smântână. Sosul va fi redus și perfect gros după ce va fi înabușit la cuptor.

Avem nevoie de cotlete de porc dezosate care să aibe un marmorat frumos. Feliile prea subțiri de carne se vor usca rapid și devin tari precum pingeaua, așa că ne trebuie cotletele mai groase de porc. Dacă aveți doar cotlete de porc cu os, le puteți folosi foarte bine la această rețetă. Procedura de gătit nu se va schimba. Untura de porc pentru prăjirea inițială a cotletelor de porc este un ingredient popular în bucătăria cehă. Smântâna folosită trebuie să fie cu un conținut de grasimi de peste 30%. Tot aici avem treabă cu muștar. Încercați să gătiți cu muștar simplu și fără arome. Mai avem nevoie de sare, piper, ceapă galbenă și rozmarin.

Înainte de a găti, uscați cotletele de porc cu prosoape de hârtie absorbantă, după care frăgeziți-le ușor cu un ciocan pentru snițel. Faceți mai multe incizii scurte aproape de marginile feliei de carne. Inciziile vor împiedica răsucirea cotletelor și le vor menține plate atunci când sunt prăjite.

Continuăm cu asezonarea cotletelor cu sare și piper pe ambele părți. Încingem untura într-o tigaie suficient de mare. Se prăjesc cotletele de porc într-un singur strat în tigaia fierbinte. Fiecare parte a cărnii va sta la procesare 1-2 minute. Cu ajutorul unor clești de bucătărie se scoate carnea prăjită din tigaie pe o farfurie și se lasă deoparte. Se reduce focul și se adaugă ceapa tocată mărunt. Pe fundul cratiței vor fi bucăți maronii de la gătirea cărnii. Acestea sunt adevărate comori gustative și esențiale pentru un sos savuros. Adăugați o lingură de apă și îndepărtați aceste reziduuri de carne cu o lingură plată de lemn în timp ce se prăjește ceapa până se rumenește. Întoarcem carnea în tigaia cu ceapă prăjită și luăm vasul de pe foc.

Amestecăm smântâna groasă și muștarul într-un castron și turnăm compoziția în tigaia cu cotletele de porc. Acum punem frunzele proaspete de rozmarin. Se acoperă tigaia cu un capac și se plasează într-un cuptor preîncălzit la 170°C timp de 30 de minute. Apoi scoatem capacul, ridicăm temperatura cuptorului 180- 190 ° C) și se continiă prăjirea  încă 15 minute. Se scoate din cuptor și rămâne la odihnă 5 minute înainte de servire.  Când pregătiți cotletele, nu îndepărtați grăsimea pentru că adaugă un plus de aromă și împiedică uscarea cărnii. Dacă aveți printre meseni persoane mofturoase și simandicoase curățați-le grăsimea înainte de servire. Garniturile cu cartofi completează savuros cotletele fragede de porc cu sos cremos. Puteți să preparați și cartofi prăjiți pentru un prânz sățios. Cartofii și cotletele sunt buni prieteni la servit cu castraveciori dulci- acrișori. 

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Cele mai citite

Related Articles