Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Codul Pil Pil

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.
După ce am prezentat gastronomia din Segovia, Extremadura și Andaluzia pentru astăzi m-am oprit la o altă provincie din Spania, Țara Bascilor. Această regiune a Peninsulei Iberice este clasată pe locul doi la restaurante premiate cu stele Michelin, după Madrid. Basci au școli gastronomice și de ospitalitate recunoscute mondial, care beneficiază de aportul unor nume cu rezonanță în arta culinară.
Bucătăria tradițională bască este bazată pe calitatea produselor sale. Mancărurile sunt simple de preparat, iar fructele marine din Marea Cantabrică sunt protagoniste. Nu trebuie uitată carnea slabă și gustoasă, produse legate de pământ sau lactatele. Acestea și alte produse completează savuroasa carte de rețete a gastronomiei tradiționale din Țara Bascilor.
În anii 1970 un grup de tineri profesioniști în bucătărie, dornici să investigheze, să inoveze și să extindă rețetele tradiționale de gătit, s-au desăvârșit în bucătăria franceză  și au pus bazele a ceea ce este cunoscut sub numele de Noua Bucătărie Bască.
Accentul de experimentare și cercetare a inclus noi ingrediente, noi forme de preparare, noi arome și combinații, întemeind o bucătărie rafinată și creativă.
Când vorbesc despre gastronomia bască, nu pot să nu menționez Societățile Populare și Gastronomice, care sunt răspândite în toată țara. Aceste fortărețe masculine constituie un fenomen unic, menținând viu atașamentul culinar. Fără ele ar fi dificil de explicat rădăcinile populare ale bucătăriei basce. În Societăți, bărbații gătesc pentru prietenii și familia lor, transformând gastronomia în baza relațiilor sociale. Încetul cu încetul, femeilor li se permite accesul, deși în unele dintre ele, încă au anumite reguli strice.
O alta curiozitate a bucătariei basce sunt “frigăruile”, adică porții mici, servite în majoritatea barurilor și restaurantelor. Țara Bascilor are o gamă largă de restaurante cu specific marin sau montan, cu grătare, baruri și alte locații din segmentul ospitalității pentru toate gusturile și buzunarele.  Mâncatul este, de fapt, o religie pentru un popor care se bucură în jurul mesei, ori acasă ori la restaurant. Țara Bascilor este un fel de Mecca pentru gurmanzi.

Rețetă europeană: Codul Pil Pil

Articol editat de Radio Resita, 24 iulie 2023, 12:20

Vă prezint astăzi o emblemă a bucătăriei bască tradițională, Codul Pil Pil. Este un fel de mâncare cu o pregătire oarecum deosebită, deoarece peștele este însoțit de un sos de ulei care se emulsionează folosind gelatina pe care codul însuși o eliberează în timpul gătitului.
Este un preparat cu foarte puține ingrediente așa că este important să nu vă zgârciți cu calitatea acestora. În afară de cod și uleiul deja menționat, vom folosi usturoi și ardei iute pentru a da aromă și o atingere picante foarte ușoară, atât de tipică în bucătăria nordică.
Trebuie să avem:
– două fileuri de cod proaspăt sărat de aproximativ 150 de gr fiecare
– 5 sau 6 căței de usturoi
– un ardei iute
– 150 de ml ulei de măsline extravirgin
– pătrunjel
Începem gătitul luând 5 sau 6 căței de usturoi pe care-i curățăm și îi tăiem felii subțiri. Luam și un ardei iute și îl tocăm. Într-o cratiță neaderentă adăugăm 150 de ml de ulei de măsline extravirgin împreună cu usturoiul feliat și ardeiul iute. Dacă nu vrem să înțepe prea mult, nu vom pune semințele acestuia. Se încălzește la foc mic și se lasă uleiul să se pătrundă de arome. Imediat ce usturoiul capătă o culoare aurie deschisă, îl scoatem pe tot și lăsăm uleiul în pace. Opțional, putem rezerva usturoiul și ardeiul iute pentru decorul final.
În timp ce usturoiul se rumenește, luăm două fileuri de cod care au fost sărate în prealabil și le vom usca cu hârtie absorbantă. Când am scos usturoiul din ulei punem codul, de această dată cu pielea în sus. Acest lucru ajută la prevenirea destrămării cărnii. Lăsăm codul la foc mediu spre mic cam 5 sau 6 minute, în funcție de grosimea fileurilor. Este important să nu se depășească timpul de gătire pentru ca peștele să rămână suculent.
După acest timp, vom întoarce bucățile de cod foarte atent și le vom găti încă preț de câteva minute pe partea cealaltă, tot la foc mediu spre mic. Când le întoarcem vom vedea cum începe să iasa gelatina din pește.
Când avem codul gătit, îl scoatem din tigaie și îl rezervăm. Oprim focul și lăsăm uleiul să se răcorească. Trebuie totuși să rămână un pic cald pentru ca emulsia pil pil să iasă bine. Pentru a emulsiona, luam o strecuratoare fină de inox și cu mișcări circulare batem uleiul până se îngroașă după gust.
Când am gătat sosul pil pil, punem din nou tigaia pe foc și așezăm codul înăuntru. Încălzim o jumatate de minut pentru ca totul să revină la temperatura adecvată. Pentru servire, așezăm bucățile de cod pe farfurie și le acoperim cu sos după gust. Nu exagerăm prea mult, pentru a nu masca aroma peștelui. Restul care a rămas îl putem păstra pentru a-l folosi ca dressing pentru alte feluri de mâncare. La final, dacă se dorește, poate fi decorat folosind usturoiul și ardeiul iute pe care le-am scos la începutul și presărăm puțin pătrunjel tocat. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei